Banii fotbalistilor de la Politehnica

vineri, 03 noiembrie 2006, 00:23
3 MIN
 Banii fotbalistilor de la Politehnica

„Cit cistiga un fotbalist de la Politehnica Iasi?” este o intrebare a carui raspuns trezeste mereu interes, chiar si in rindul celor care nu sint microbisti. Pastrind cifrele ascunse, lucru ce nu se intimpla la multe cluburi cu staif din tara ori strainatate, oficialii de la clubul din Copou au lasat loc la fel de fel de speculatii.
Ieri, presedintele Politehnicii, Sorin Boca, a facut primul pas spre dezghet, facind public contractul golgeterului echipei, Ionut Mihai Bilba, dupa ce acesta a lasat sa se inteleaga ca primeste anual, numai din contractul de joc, 70 000 $. Precizam ca veniturile unui fotbalist vin din trei directii: un salariu lunar, simbolic, contractul anual, ce asigura grosul veniturilor si primele de joc.
Conform intelegerii intre Poli si golgeterul sau, in perioada 1 iulie 2006 – 30 iunie 2008, fotbalistul trebuie sa incaseze lunar un salariu de 274 de lei noi, plus un contract de 40 000 $ anual, incluzind aici prima de obiectiv (raminerea in prima liga de fotbal), in valoare de 5 000 $. Boca a declarat ca Bilba este in topul celor mai bine platiti jucatori de la Politehnica, datorita contractului in vigoare, semnat in vara. „Conform vechii intelegeri cu Bilba, acesta incasa 23 000 $ anual. In vara, cind Rapidul si-a aratat interesul fata de el si i-a oferit un salariu de peste 70 000 $, plus alte prime de obiectiv, jucatorul ne-a spus ca e dispus chiar sa se lase de fotbal daca nu ii dam transferul. Atunci, tinind cont si de aportul pe care l-a avut in sezonul trecut, cind a devenit golgeterul echipei, am semnat un nou contract, cu clauze financiare mai avantajoase pentru Ionut, care a devenit unul dintre cei mai bine platiti jucatori ai Politehnicii”, a declarat Boca, ce a adaugat ca la Poli nu exista plati la negru: „Va spun cu toata convingerea ca de cind sint eu presedinte, nu am platit pe nimeni la negru si nici nu am incasat bani de la alte echipe pentru a invinge in vreun meci”.
Presedintele Politehnicii a mai spus ca la polul opus al veniturilor jucatorilor de la Politehnica se afla Paul Catalin Tincu, care, in afara salariului lunar de 274 de lei, identic pentru toti jucatorii, are un contract anual de 12 000 $.
Zona de mijloc a contractelor fotbalistilor Poliehnicii aduce venituri intr-un campionat de 20 000 – 25 000 $, in aceasta categorie intrind, de exemplu, Adrian Toma sau Romulus Miclea.
In afara sumelor obtinute din contracte, fiecare fotbalist incaseaza o prima de joc, care, la Poli, conform Regulamentului de Ordine Interioara, e foarte variabila, mergind de la… zero, in cazul unui succes in momentul clasarii echipei pe locuri retrogradante si pina la 1500 $, la un succes in deplasare in momente importante. Exista si situatii in care fotbalistii sint premiati suplimentar, fie prin marirea de catre club a bonusurilor obisnuite, fie din alte directii. „Au fost unele persoane fizice care au tinut sa dea o prima suplimentara jucatorilor, la citeva meciuri” a precizat Boca.
Per ansamblu, nivelul platilor jucatorilor Politehnicii sint in aceeasi plaja cu ale fotbalistilor de la echipele medii din campionat, insa sint departe sau foarte departe de cele existente la Poli Timisoara, CFR Cluj si a celor trei echipe mari din campionat, Steaua, Dinamo si Rapid. La Steaua, de exemplu, un contract mediu e in jurul sumei de 100 000 $ anual. Cel mai bine platit jucator din campionat e tot un stelist, Radoi, cu 300 000 $ pentru stagiunea in curs.
In ceea ce priveste antrenorul echipei iesene, Ionut Popa, aceasta este cea mai privilegiata persoana de la Politehnica, el avind pentru acest sezon un contract de 60 000 euro, bani la care se adauga si primele de victorie, duble fata de cele ale jucatorilor.

Comentarii