Barele n-au vrut sa cistigam

miercuri, 16 august 2000, 23:00
3 MIN
 Barele n-au vrut sa cistigam

Romania : Stelea (’46 – Lobont) – Ciobotariu, Belodedici, Kirita – Contra (’72 – Petrescu), Gilca (’76 – Tames), D. Munteanu (’85 – Maldarasanu), Chivu – Mutu (’80 – Rosu), Ganea (’69 – C. Munteanu), Ad. Ilie (’22 – Moldovan). Antrenor: Ladislau Bölöni
Polonia: Dudek – Klos (’46 – Hajto), Bak, Waldoch, Michal Zewlakow (’46 – Kozminski) – Iwan (’68 – Karwan), Kaluzny (’72 – Zdebel), Swierczewski, Krzynowiec (’83 – Kielbowicz) – Marcyn Zewlakow, Olisadebe. Antrenor: Wladyslaw Jerzy Engel.
Partida a fost arbitrata de o brigada condusa de bulgarul Atanas Uzunov.
1-0, min. 21: deschis de Dorinel Munteanu, Adrian Ilie prinde o bolta, cu stingul, de la 22 m. Mingea loveste bara stinga si ricoseaza in poarta lui Dudek.
1-1, min. 79: la o centrare a lui Zdebel, portarul Lobont respinge defectuos mingea in transversala, aceasta ricoseaza in teren, de unde este impinsa in poarta de Olisadebe.
Jocul a inceput in nota de dominare a tricolorilor, asezati in trei trepte 3-4-3, dupa modelul aplicat de Emeric Ienei in jocul cu Anglia, de la Euro 2000. Se vede nota ofensiva a conceptiei lui Bölöni, dar fazele de poarta sint rare. Din pacate, Adrian Ilie, care a dovedit o buna pofta de joc in primele minute si se accidenteaza, fiind inlocuit la citeva secunde dupa ce a deschis scorul. Dupa superbul gol al "cobrei", actiunile ofensive ale romanilor se intetesc, iar Mutu suteaza violent din afara careului putin peste poarta. De-abia in min. 27, polonezii il incearca pe Stelea prin sutul lui Iwan, ceea ce declanseaza un final de repriza dominat cu autoritate de oaspeti. Patru minute mai tirziu, debutantul Olisadebe (inexistent pina atunci) trece ca acceleratul pe linga Kirita, intra in careu, dar Stelea ii iese curajos in intimpinare si il blocheaza, acelasi jucator polonez trimitind cu capul pe linga poarta lui Stelea, de la 6 m. Imediat, avem emotii la o lovitura libera executata precis de Olisadebe, care nu-l poate pacali pe Stelea, portar care va gafa in doua rinduri pe final de repriza, fapt care va duce la inlocuirea acestuia dupa pauza.
In prima parte a reprizei secunde nu se intimpla mai nimic, jocul fiind destul de dezlinat. In min. 65, insa, Olisadebe este la un pas de egalare, sutul sau din centrul careului fiind retinut de Lobont. Sapte minute mai tirziu, noul intrat Catalin Munteanu il trezeste la viata pe Dudek printr-un trasor de la 20 m, faza urmata de o noua ocazie semnata Mutu. Cu 12 minute inainte de final, Moldovan, lansat in cursa pe partea stinga, introduce balonul in poarta, dar arbitrul bulgar nu valideaza golul, deoarece atacantul nostru preluase, discret balonul cu mina. Dupa nefericita gafa a lui Lobont, care a adus egalarea, ai nostri se arunca in atac: in urma unei centrari a lui C. Munteanu, Moldovan suteaza de la trei metri in fundasul Hajto, iar Rosu incearca un sut din lateral, care nimereste pe linga poarta. Apoi, la o faza facuta de Dan Petrescu, lansat de C. Munteanu, acelasi Moldovan nimereste bara laterala stinga, pentru ca in min. 91 si Chivu sa rateze sansa victoriei, printr-un sut de la 14 m care iese putin pe linga poarta. Dar nu aceasta va fi ultima ocazie a meciului: excelentul Catalin Munteanu, intra vijelios in careu, dar balonul trimis de el se intilneste cu acelasi stilp in care a trimis Moldovan.
Rezultatul in sine este nesatisfacator, prin prisma palmaresului romano-polonez, dar, ca o prima verificare a nationalei romane in varianta Bölöni, testul a fost util. Romania ar fi meritat victoria, pentru evolutia din primul si ultimul sfert de ora si marile ocazii ratate, din care doua bare, dar tot atit de adevarat este si faptul ca mai trebuie de muncit la capitolul omogenizare. Lipsa lui Hagi nu poate fi suplinita de un jucator de travaliu ca Dorinel Munteanu, iar in centrul apararii, nici debutantul Giani Kirita, nici uzatul Belodedici nu reprezinta solutii viabile. Din punct de vedere strict fotbalistic, revenirea lui Gica Popescu aste o necesitate presanta! (Nicolae GRECU)

Comentarii