Burduf nou, brinza veche

Subtitlu

miercuri, 21 ianuarie 2009, 21:42
4 MIN
 Burduf nou, brinza veche

Tabloul la moda: carotajul lui Popa

Tumultos inceput de an la Politehnica! Succint, Ionut Popa a demisionat, invocind faptul ca a atins pragul rabdarii problemelor financiare ale clubului, iar Cristiano Bergodi a acceptat sa preia Poli abia dupa ce a fost asigurat ca necazurile materiale vor fi amintiri. Tinind cont de faptul ca centrul de greutate al ambelor decizii, finantele clubului, are ipostaze total diferite, in functie de unghiul din care e privit, in ultimele zile a aparut, insistent, o varianta legata de subteranele schimbarii bancii tehnice. Cea mai uzitata, impingerea lui Popa spre demisie, a fost alimentata chiar si de aradean, prin ultima iesire declarativa in care, simplificind, a spus ca "atit timp cit am fost eu antrenor nu au fost bani la echipa, acum sint!" Pinza e gata!

Avem si rama! Relatia Popa – Nichita, punctul de rezistenta al echipei in ultimii ani, se deteriorase in ultimul timp. Antrenorul era iritat ca serviciul electoral imens pe care i l-a facut primarului vara trecuta, chiar cu pierderea propriului sau capital de simpatie, nu s-a intors, asa cum a fost conventia, spre sustinerea financiara viguroasa a Politehnicii, in timp ce primarul se raliase curentului lansat de amicii din cercul sau, aproape toti gasind cusururi antrenorului Popa. Daca plusam cu alte episoade din trecutul lui Nichita, care s-a debarasat lejer de oameni care l-au ajutat mult, tabloul e gata.

Situatia financiara ramine aceeasi

Totul se face insa tandari daca privim la situatia actuala a Politehnicii, ce este exact aceea pe care o stia si Popa atunci cind si-a inaintat demisia. Adica e la stadiul de promisiuni de rezolvare, nu si la certitudini! E drept, ca si inaintea returului trecut, optimismul pare a fi ceva mai ridicat, insa faptele ramin, deocamdata, aceleasi: cardurile jucatorilor nu au fost alimentate cu salariile pe lunile noiembrie si decembrie, banii pentru transferuri se cauta, actionarii privati – la fel. Ca exista sperante de mai bine datorita pozitiei lui Nichita (in fruntea Primariei si in cercurile inalte ale unui partid aflat la guvernare) e altceva. Acest lucru era stiut si de Popa, chiar direct de la primar, dintr-o convorbire purtata de onomastica antrenorului. Si, totusi, tehnicianul care a stat mai bine de patru ani la Poli a preferat sa nu se mai intoarca in Copou in 2009. Decizia sa nu poate fi pusa insa pe seama unei lucraturi abile, varianta pe care ardeleanul care va ramine in istoria Politehnicii e tentat sa o imbratiseze. Sau sa o induca. Foarte probabil, satul de atitea amagiri, Popa si-a pierdut increderea in promisiunile Iasului si, poate, chiar si patima cu care a salvat de atitea ori echipa. De aceea nu s-a mai intors in Moldova, in ciuda insistentelor multor persoane influente la club, si nu din alt motiv!

Nichita a impuscat doi iepuri

Normal, intr-o astfel de situatie, Nichita trebuia sa mute tare. Atit pentru imaginea sa cit si pentru viitorul Politehnicii, "primarul puternic" era obligat sa dea verde aducerii unui vector de imagine cu un calibru macar asemnataor cu cel al lui Popa. Si, din lista care a fost intocmita, pare sa se fi ales varianta cea mai buna, antrenorul Bergodi fiind, la ora actuala, ca performante si imagine, peste Dorinel Munteanu, Panduru, Poenaru sau Bondrea. Iar aducerea italianului s-a realizat, chiar cu riscul ca bugetul necesar bancii tehnice pentru retur sa se dubleze! Asa, primarul a impuscat doi iepuri: a mentinut sau, poate, a crescut sansele de mentinere a echipei in Liga I, dar si-a asigurat si un alibi perfect in cazul unei retrogradari, vinovatul, in aceasta ipoteza, urmind a fi aratat in iarba.

Avem de toate, in afara de bani

O singura problema ramine de rezolvat in acest cerc care se inchide (fatalitate!), tot cu banii. De unde vor aparea acestia? Spre deosebire de Popa, Bergodi, fiind nou instalat, a acceptat citeva noi termene de achitare a restantelor, italianul avertizind insa ca lucrurile nu pot sta sub semnul incertitudinii prea mult timp. Cu citeva cirpeli, este foarte probabil ca in primele doua luni ale anului, cind cheltuielile la club sint mai mici, sa fie liniste la Politehnica, citeva guri de oxigen de la Fundatia Sportului Iesean si alte sume atrase de la sponsori fiind accesibile. Viitorul va depinde insa, esential, de modul in care vor curge lucrurile in luna martie, atunci cind Poli are de luptat pe trei planuri: sportiv, cind are  obligativitatea unui start bun in retur, al asigurarii linistii la nivelul vestiarului precum si al licentierii, Iasul fiind avertizat ca orice depasire a datei de 31 martie in ceea ce priveste indeplinirea criteriilor de club de Liga I echivaleaza cu retrogradarea.Toate aceste laturi (primele doua sint in strinsa dependenta, achitarea la timp a salariilor si primelor influentind, de multe ori, decisiv, rezultatele) au un numitor comun: leul! Daca Nichita, care ramine numarul 1 in club, indiferent de functia actuala, va reusi sa-i determine pe actionarii pe care i-a adus la club anul trecut sa completeze pina la un nivel acceptabil bugetul unui club hranit in continuare de la Primarie (lucru care se intimpla in majoritatea oraselor din tara), Poli are sanse sa lupte pentru supravietuire. Daca nu, matineul o asteapta!

P.S. Politehnica Iasi testeaza, incepind de ieri, un nou jucator argentinian. Sefii Politehnicii spun ca fotbalistul sosit ieri se numeste Gaston Colon, are 28 de ani si a evoluat ultima data, ca atacant, in Africa de Sud.

Comentarii