Chinta roiala

duminică, 30 iunie 2002, 23:00
3 MIN
 Chinta roiala

Brazilia: Marcos – Lucio, Roque Junior, Edmilson – Cafu, Kleberson, Gilberto Silva, Roberto Carlos – Rivaldo, Ronaldo (’89 – Denilson), Ronaldinho (’85 – Juninho).
Germania: Kahn – Linke, Ramelow, Metzelder – Frings, Schneider, Jeremies (’77 – Assamoah), Hamann, Bode (’83 – Ziege) – Klose (’74 – Bierhoff), Neuville.
Arbitri: Pierluigi Collina (Italia) – centru; Leif Lindberg (Suedia), Phillip Sharp (Anglia) – asistenti, Hugh Dallas (Scotia) – rezerva.
1-0, min. 67: sut Rivaldo cu efect, de la 18 m, Kahn scapa balonul inainte si Ronaldo il impinge in plasa, fara probleme.
2-0, min. 79 : Ronaldo, de linga Linke, sut plasat din 16 m, dupa ce Kleberson a centrat si Rivaldo a sarit peste minge, pacalindu-l pe fundasul german.
Nimeni nu se astepta sa vada spectacol in finala de ieri, cel putin la nivelul finalei mici de simbata. A fost o finala intre doua echipe care au transpirat din greu in preliminarii si era previzibil ca nici brazilienii sa nu marseze pe spectacol 100 %, in conditiile jocului economic pe care l-au practicat in meciurile cu Anglia si Turcia. Ne asteptam ca "seleçao" sa joace pe miza sclipirii individuale, lasindu-i pe germani sa construiasca. Si, intr-adevar, partitura ermetica a lui Völler a fost in prim-plan in timpul primei reprize, interpretata de alamuri si percutie. Au lipsit solistii, in special Michael Ballack, jucatorul care a purtat, treapta cu treapta, echipa teutona in finala. Si astfel se face ca, desi nemtii au asudat mai mult in prima parte, n-au avut nici un sut pe poarta, in timp ce ocaziile mai clare au aparut la poarta lui Kahn: interventiile providentiale ale portarului german in fata lui Ronaldo, sutul cu bolta trimis de Kleberson in transversala sau preluarea incredibil de defectuoasa a lui Ronaldo, la actiunea lui Ronaldinho.
Disputa intre marile vedete ale acestui campionat, "il fenomeno" Ronaldo si fenomenalul Kahn, a fost cistigata prin K.O. de brazilian. De fapt, Rivaldo a fost acela care i-a provocat lui Oliver gafa vietii lui, Ronaldo inscriind poate cel mai simplu gol din cariera sa. Atacantul lui Inter, desi umflat de presa la acest turneu, din cauza aviditatii de vedete a jurnalistilor, nu s-a multumit cu aceasta reusita de planseta si l-a mai invins odata pe Kahn, de data aceasta cu o lovitura de gratie. Nu trebuie sa uitam ca, inainte de cele doua goluri, germanii au avut ocazia sa le ia "maul" sud-americanilor, printr-un start furtunos al reprizei secunde, dar marile ocazii ale nemtilor ("capul" lui Jeremies, torpila de la 25 m al lui Neuville si sutul lui Bierhoff) n-au aratat altceva decit ca, din cind in cind, si brazilienii au portari de clasa… (Nic. G)
Tunar fara dubii
Brazilia a cistigat pentru a cincea oara Cupa Mondiala, intr-o editie in care mini-fotbalul a tinut cu tot dinadinsul sa sparga toate tiparele. Performanta fotbalistilor "cariocas" va fi extrem de greu de egalat, in conditiile in care principale urmaritoare, Germania si Italia au ramas la "cota trei", iar Europa n-a invatat inca sa cistige pe alte coordonate geografice.
Tot la aceasta editie, Luis Ronaldo Nazario Lima, a spart o traditie pacatoasa, cistigarea titlului de golgeter cu sase reusite. Daca dupa primul gol, ne puteam gindi ca, de fapt, totalul lui Ronaldo a fost, totusi, de sase (brazilianului atribuindu-i-se in mod facil autogolul lui Marin din meciul cu Costa Rica), a doua lovitura a "fenomenului" a risipit orice dubii: Ronaldo este tunarul editiei, cu opt goluri, urmat de coechipierul sau Rivaldo si germanul Miroslav Klose, ramasi la cota cinci. (GIN)

Comentarii