Cind Iliescu era prim secretar, fotbalistii ieseni o duceau ca-n rai

miercuri, 10 aprilie 2002, 23:00
5 MIN
 Cind Iliescu era prim secretar, fotbalistii ieseni o duceau ca-n rai

Recent, 13 fotolii din Parlamentul Ucrainei au fost adjudecate de personaje venite din lumea fotbalului. AC Milan si sloganul tifosilor "Forza Italia!" au constituit rampa de lansare a lui Berlusconi spre fotoliul de sef al Guvernului italian. In Franta, Bernard Tapie, n-ar fi purtat eticheta de ministru, daca nu "inventa" Olympique Marseille.
Romania nu a ratat ocazia alinierii la moda capitalului imens obtinut de pe urma fotbalului. Asa se face, de exemplu, ca un fost militian, ajuns seful fotbalului autohton, sa fie deputat, iar un fost mecanic auto sa fie ales primar la Bacau.
Cum era inainte de 1989? Cei mai multi dintre idolii tribunelor din acea vreme, recunosc ca performantele echipelor de fotbal erau strins legate de afinitatea pentru "sportul-rege" a prim-secretarilor de partid. Asa a fost si in Iasi, acolo unde Politehnica a rulat in prima liga, atunci cind judetul era condus de microbisti. Unul dintre fostii prim-secretari care au vazut in mandatul lor numai meciuri de divizia A in Copou a fost Ion Iliescu, actualul presedinte al Romaniei.
Iliescu nu se fereste sa spuna de fiecare data cind este chestionat pe probleme de fotbal ca tine cu Rapidul, datorita obirsiei sale ceferiste. Politician fiind, adauga de fiecare data ca simpatizeaza si cu "granzii" Steaua si Dinamo. In perioada 1974-1979, Iliescu a fost insa unul dintre cei mai mari prieteni ai Politehnicii Iasi.
Toate intreprinderile cotizau pentru Poli
Primul contact al actualului sef al statutului cu echipa din Copou este rememorat de Leonida Antohi, ani la rindul antrenor al Politehnicii acelor vremuri: "Tin minte ca domnul Iliescu a fost instalat prim-secretar intr-o vineri, cind eram cu echipa la Constanta, pentru un meci cu Farul. Eu eram secundul regretatului Ilie Oana si stiu ca ne intorceam de la o alergare usoara pe care o efectuasem pe plaja de la Mamaia, cind am primit vestea. Imediat, presedintele de atunci, Misu Birzan, a trimis, in numele echipei, o telegrama de felicitare. Pe atunci se juca duminica, ajungeam tirziu acasa si lunea aveam un program mai liber. Marti insa, inainte de antrenament, Ion Iliescu a venit in vestiarul nostru. Ne-a facut o impresie excelenta, a discutat cu fiecare in parte, pe un ton cald, cu care nu eram obisnuiti, notindu-si problemele fiecaruia, pe care a si inceput sa le rezolve" .
Efectele s-au vazut imediat. " Cind a venit dinsul la Iasi, echipa era la retrogradare, nu cucerise nici un punct in deplasare. A urmat insa un retur in care am luat 5 puncte de afara, intre care doua chiar de la Dinamo, si ne-am salvat. Nu se putea insa fara o mobilizare a intregului oras. Imi aduc aminte ca domnul Iliescu l-a chemat la ordin pe primarul Manciuc, caruia nu prea ii placea fotbalul, cerindu-i ca toate lucrurile sa fie in ordine la Politehnica. Baietii au inceput sa primeasca banii la timp, intreprinderile au inceput sa ajute echipa, ce mai, s-a vazut o schimbare radicala" povesteste Antohi, care spune ca lucrurile au stat mereu asa pe tot parcursul mandatului de prim-secretar al lui Iliescu: "Apartamente, servicii, prime, ajutor la Facultate, orice era nevoie se rezolva. Mi-a si spus ca facea aceste lucruri din placere pentru ca se simtea bine alaturi de o echipa studenteasca".
Fotbalistii erau tratati cu Kent si Pepsi in Sala Ovala
In afara vizitelor in vestiar, Ion Iliescu isi mai facuse un obicei, acela de a invita echipa in cladirea care adaposteste acum Prefectura. "Tin minte ca prima data ne-a primit in Sala Ovala, iar fiecare jucator avea in fata o cafea, un Pepsi si o tigara Kent. Fiind capitan de echipa, le-am spus baietilor care fumau sa nu care cumva sa-si aprinda careva tigara. Nu stiam daca nu cumva sintem incercati" isi aminteste amuzat Vasile Simionas, actualul manager al gruparii din Copou, care adauga: " Mi-am dat seama imediat ca este un tip luminat, calm, care vorbea frumos si caruia nu-i placeau intrigile ". Cind a devenit antrenor principal, Leonida Antohi il vizita pe Iliescu in fiecare saptamina la Casa Patrata: "Lunea dimineata, discutam cinci, zece minute despre meci, chiar si probleme de tactica. Nu ne certa la infringeri si nu-si punea poalele in cap la victorii".
Poli urca in bloc mai usor decit in clasament
Cuvinte de lauda are si fostul atacant Emil Lupulescu: "Mie imi luase foc apartamentul din Cantemir si singura sansa de a mai agonisi ceva, in acele vremuri, a fost transferul la Galati. Piedicile pe care le-am primit initial au fost ridicate la interventia domnului Iliescu, asa ca am putut ramine cu ceva dupa ce am abandonat fotbalul" .
Multe din cele gindite de Iliescu nu ajungeau insa la finalizare datorita politrucilor din jurul lui. Un episod elocvent este povestit de Vasile Simionas, care, impreuna cu Mihai Romila, au primit repartitii pentru un apartament de trei camere in blocul de deasupra agentiei Tarom: "Stateam intr-un apartament de doua camere impreuna cu sotia, baiatul si soacra mea si am facut o cerere pentru un apartament de trei camere. Actualul presedinte mi-a aprobat-o imediat si am primit repartitie la etajul 1. Cum blocul era in constructie, am inceput sa fac imbunatatiri, asa cum era moda. In prima saptamina a venit insa cineva cu pile la IGCL, si mi-a spus ca trebuie sa urc un etaj. Am tinut-o tot asa, in fiecare saptamina pina am ajuns la 10, ultimul etaj! Chiar glumeam pe atunci cu Mihai Romila, care a ajuns si el la etajul 10, si spuneam ca ar fi fost bine sa urcam in clasament asa cum urcam in bloc!"
Asa a patit si Mihai Danila, fostul goleador al Politehnicii. "Semnasem pentru Dinamo insa nu am primit dezlegare de la Iasi si am stat aproape un an pe tusa. La fiecare doua saptamini eram chemat in birou la domnul Iliescu si el m-a convins sa ramin. Insa cei care au primit sarcina de a-mi da apartament si 30 000 de leu au uitat".
La stadion, cu doamna Nina
Conform lui Leonida Antohi, nici persoanele din jurul lui Iliescu nu-l prea agreau, datorita stilului acestuia. "Nu lipsea de la aproape nici un meci de acasa. Venea cu sotia, cu doamna Nina, iar la intrarea la tribuna oficiala dadea de fiecare data cite 100 de lei. Cei din suita lui erau nemultumiti si se vedeau si ei nevoiti sa umble prin buzunare ".
Legenda spune ca pe linga implicarea in treburile echipei, Iliescu avea si alte idei, suporterii punind pe seama lui aparitia de pomina pentru acele zile a intregii echipe iesene imbracate in renumitele pe atunci cojoace "Alain Delon".
Dupa plecarea de la Iasi in 1979 a lui Iliescu, Poli a mai stat putin timp in divizia A. "A venit Petru Enache prim-secretar, un alt om care a fost alaturi de echipa. Dinsul gusta pina si din ciorba servita sportivilor, pentru a vedea conditiile oferite. Cind a plecat si Enache, a venit Constantin Leonard, dat afara de la Brasov in urma unui scandal celebru al vremii, cind a fost arestat Nicolae Proca, Politehnica a intrat intr-o perioada neagra, in care am jucat mai mult in divizia B" mentioneaza Leonida Antohi. (Ovidiu MINEA)

Comentarii