Ciocnirea titanilor

marți, 20 mai 2008, 20:46
2 MIN
 Ciocnirea titanilor

Mult-asteptatul eveniment care inchide sezonul european intercluburi are loc astazi, pe stadionul Lujniki din Moscova si aduce, in finala Ligii Campionilor, cele mai bune echipe din cel mai tare campionat al lumii, Premier League: Manchester United si Chelsea, clasate pe primele doua locuri in aceasta ordine in campionatul englez. Este a treia finala de casa a Ligii Campionilor, dupa Real Madrid – Valencia (3-0, in 2000, la Paris) si Milan – Juventus (0-0, cu victorie milaneza la lovturi de departajare, la Manchester).

Echipele engleze s-au mai intilnit o singura data in ultimul act al unei competitii europene, prima finala a Cupei UEFA din istorie, cistigata in 1972 de Tottenham, dupa o dubla mansa (2-1, 1-1) cu Wolverhampton. Palmaresul european este de partea diavolilor din Manchester, care a cistigat toate finalele in care a jucat: 4-1 (dupa prelungiri) cu Benfica in 1968 (CCE), 2-1 cu Barcelona (1991, Cupa Cupelor, la Rotterdam) si 2-1 cu Bayen (1999, Liga Campionilor, la Barcelona). Chelsea joaca prima finala de Liga Campionilor, dupa ce a cistigat doua editii ale Cupei Cupelor: 2-1, 1-1 cu Real Madrid (1971, Atena, finala rejucata) si 1-0 cu VfB Stuttgart (1998, la Stockholm).

Finala de la Moscova este o adevarata ciocnire a titanilor, intre doua dintre cele mai bogate cluburi de pe mapamond. Echipa din Manchester, pregatita de sir Alex Ferguson (de doua decenii la echipa) are un puternic trident ofensiv, format din Wayne Rooney, Cristiano Ronaldo si Carlos Tevez, dar si o aparare solida, cu un ax central greu de penetrat, format din Rio Ferdinand si Nemanja Vidic.

Virtuozitatea trioului din Manchester poate pune in deruta apararea de la Chelsea, cu Ricardo Carvalho si John Terry, jucatori foarte tehnici dar cam lenti, rolul inchizatorului Claude Makélélé fiind esential in economia jocului foarte putin titratului Avram Grant. In linia de mijloc, Chelsea se bazeaza pe metronomul Michael Ballack si pe Frank Lampard, sperantele ofensive ale londonezilor fiind alimentate de bombardierul ivorian Didier Drogba. Ne asteptam la un meci de zile mari, poate usor tacticizat la inceput, iar ca argumente majore sint suficiente lectura celor doua formatii probabile:

Manchester: Van der Sar – Hargreaves, Ferdinand, Vidic, Evra – Nani, Scholes, Park – Rooney, Cr. Ronaldo, Tevez.

Chelsea: Cech – Essien, Carvalho, Terry, A. Cole – Makélélé – J. Cole, Ballack, Lampard, Malouda – Drogba.

Arbitri: Lubos Michel – Roman Slysko, Martin Balko (Slovacia).

Drumul spre finala

Manchester United: 1-0, 2-1 cu Sporting Lisabona; 1-0, 1-1 cu Roma; 4-2, 4-0 cu Dinamo Kiev (locul I, in grupa F); 1-1, 1-0 cu Lyon (optimi), 2-0, 1-0 cu Roma (sferturi), 0-0, 1-0 cu Barcelona (semifinale). Golgeteri: Cr. Ronaldo – 7; Tevez, Rooney – 4; Pique – 2; Ferdinand, Scholes – 1.

Chelsea: 1-1, 4-0 cu Rosenborg; 2-1, 0-0 cu Valencia, 2-0, 0-0 cu Schalke (locul I, grupa B); 0-0, 3-0 cu Olympiakos (optimi); 1-2, 2-0 cu Fenerbahçe (sferturi), 1-1, 3-2 cu Liverpool (semifinale). Golgeteri: Drogba – 6; Lampard – 3; J. Cole, Ballack – 2; Sevcenko, Alex, Malouda, Kalou – 1 si doua autogoluri: Deivid Fener) si Riise (Liverpool).

Comentarii