Cocosul de aur

vineri, 27 august 1999, 23:00
2 MIN
 Cocosul de aur

In noaptea de joi spre vineri, s-a disputat prima gala finala a CM de box de la Houston. In limitele categoriei cocos (54 kg) boxerul roman Crinu Olteanu l-a invins cu o decizie la puncte cu 4-0 pe boxerul rus Kamil Djamaludinov, cucerind medalia de aur si titlul mondial. Astfel, dupa o experienta de opt ani in marile competitii, Olteanu reuseste marea performanta. Pina acum, desi a avut o participare olimpica, doua la CM si doua la CE, el nu a reusit sa obtina nici o medalie. La Houston, el a cucerit-o pe cea mai pretioasa, fiind urmat pe podium de rusul Djamaludinov, canadianul Benoit Gaudet si bielorusul Zahid Mehtiev. Desi aveam sperante mai mari in evolutia lui Adrian Diaconu (mijlocie, 75 kg), dupa ce acesta il invinsese pe puternicul cubanez Ariel Hernandez, finala categoriei a avut un deznodamint neasteptat: uzbekul Utkierbek Haidarov a cistigat cu o decizie de 6-1, romanul raminind cu medalia de argint.
Aceasta gala a avut parte, insa, de un scandal nedorit intre delegatia Cubei si forul international al boxului amator, AIBA. Saminta a izbucnit inca de la prima finala la categoria semimusca (48 kg), in care campionul mondial en-titre Maikro Romero a fost batut mar (9-2) de americanul Brian Viloria , originar din Hawaii. Cu toata aceasta realitate vazuta de toata lumea, antrenorii cubanezi au facut o galagie inspaimintatoare, protestind vehement timp de citeva minute bune, cerind o intilnire cu conducatorii AIBA. In ciuda amenintarii cu retragerea, cubanezii n-au obtinut nimic de la organizatori. Bomboana de pe coliva cubaneza a fost, insa, partida de la semimijlocie (67 kg), dintre triplul campion mondial Juan Hernandez-Sierra si rusul Timur Gaidarov. De data aceasta, decizia (5-3) in favoarea rusului a surprins nu numai pe oficialii cubanezi, ci si intreaga asistenta. Delegatia din tara lui Fidel Castro (luind, probabil, legatura cu conducerea de partid si stat) a anuntat o conferinta de presa, precum si hotarirea de a se retrage din finalele care au ramas. In timpul acestui briefing, trebuia sa se dispute finala categoriei 91 kg (grea), dintre cel mai puternic cubanez, Felix Savon, si americanul Michael Bennett. Cum Savon nu a fost prezent in ring, americanul a fost declarat invins, prin neprezentare.
Asta-noapte tirziu, mult dupa inchiderea editiei noastre, boxerul roman Marian Simion (71 kg, mijlocie mica) trebuia sa incruciseze manusile, in finala, cu Jorge Guttierez (Cuba). Daca cubanezii nu au revenit intre timp asupra deciziei de retragere, Marian este noul campion mondial al categoriei.
De remarcat faptul ca si oficialii romani au protestat vehement fata de arbitrajele in urma carora tinerii si talentatii Ovidiu Bobirnat si Lucian Bute au fost declarati invinsi, dar nu au ajuns la faza "circului cubanez"
In finala categoria semiusoara, Mario Kindelan a obtinut singura victorie a Cubei din aceasta gala: 10-3 cu rusul Aleksei Stepanov. (Nicolae G.)

Comentarii