Crestere, nu si insanatosire

marți, 04 martie 2008, 23:01
3 MIN
 Crestere, nu si insanatosire

Nici pesimistii cronici nu mai pot spune ca Liga I nu a crescut in ultimii ani. Injectiile financiare facute cu doze din ce in ce mai mari in echipele romanesti incep sa se simta in calitatea fotbalului oferit si, implicit, in spectaculozitatea campionatului. Estetica jocului Steaua – CFR sau (de ce nu?), Timisoara – Urziceni, ori suspansul dat de un clasament care ofera sperante de Champions League pentru minimum sase echipe si intretine frisoane legate de retrogradare pentru cel putin jumatate din competitoare sint doar citeva dintre ultimele argumente ce pot sustine curentul ascendent al fotbalului intern.

Din pacate, dincolo de invelisul ce pare din ce in ce mai frumos, miezul ramine la fel de gaunos! Si este dat de calitatea arbitrajelor si a persoanelor care-si spun cu morga "oameni de fotbal", doua elemente care influenteaza, uneori decisiv, directia pe care navigheaza fotbalul. Sa le luam pe rind.

"Lectia" predata duminica de MVP-ul, formidabilul, Brad Pitt al Romaniei, Alexandru Tudor reliefeaza din plin criza perpetua in care se afla arbitrajul romanesc. Ascuns un tur de meciuri grele pentru a fi promovat in elita europeana, iubitorul de natura, care se gindea la cum va planta copaci a doua zi intr-un moment in care Trica si compania pareau a-i intelege gestul lui Cirtu de a da cu capul de banca, si-a dat masura valorii la primul meci adevarat pe care l-a condus in acest sezon.

Iar daca cel mai bun arbitru din tara are o astfel de prestatie, ce pretentii avem de la ceilalti? In paranteza fie spus, nu numai Tudor e vinovat de situatia in care se afla, "floricica" fiind din nou aparata de vocile grave din fotbalul nostru care vorbeau minute bune despre moralitatea arbitrului pina a spune intr-o secunda ca a gresit flagrant, neacordind doua penaltiuri Clujului intr-un moment important al partidei.

Trecind la planul doi, calitatea conducatorilor, ajungem la o declaratie aparuta ieri, in "Gazeta Sporturilor". "Zotta e cel mai putin in masura sa vorbeasca de arbitraj. Sa nu ma apuc eu sa dezvalui lucruri de pe vremea cind el arbitra! Daca as face asta, m-as autodenunta! Stiu multe despre el, dar mai bine tac", spune presedintele Otelului Galati, Marius Stan, cu trimitere la seful Rapidului.

Asa de elocvente sint cuvintele incit nu mai merita insistat. Poate doar exprimata inca o data revolta in legatura cu imobilismul justitiar, pentru ca, intr-o tara ce ar functiona normal, ieri ar fi trebuit sa apara imediat autosesizarea organelor abilitate care sa puna citeva intrebari simple domnilor Stan si Zotta. Insa, asa cum nu a aparut nici o ancheta cind au aparut alte propuneri de auto-denunturi ori recunoasteri ale incalcarii legilor de catre capi din fotbal, nu avem naivitatea sa cred ca se va misca ceva acum.

Intr-un astfel de peisaj, in care probleme grave de moralitate si competenta imbraca cu generozitate persoane aflate in roluri-cheie, principiul dominoului nu are cum sa nu functioneze. Si, ajungind la nivelul de jos, sa genereze intrarea pe gazon a unui fotbalist imbracat in civil (galateanul Gado) ori a unui bodyguard buzoian, care sa-si exprime frustrarile intr-un mod mai mult decit periculos, gesturi care au incitat si mai mult tribunele incalzite

Comentarii