Cu cine jucam barajul?

luni, 10 octombrie 2005, 23:00
4 MIN
 Cu cine jucam barajul?

Intrebarea de mai sus ar parea prosteasca pentru unii dintre cititorii nostri, pentru ca, inainte de a vorbi de baraj, trebuie ca Finlanda sa ne indeplineasca visurile si sa scoata Cehia din schema, ceea ce nu este prea usor. Dar fotbalul este plin de surprize, iar daca finlandezii au fost aproape de victorie chiar in Cehia, de ce n-ar reusi macar un egal, chiar pe stadionul lor? In conditiile in care cehii nu inving, vineri vom avea alte emotii, fiindca vom participa, la Z?rich va avea loc tragerea la sorti a barajelor pentru calificarea la Cupa Mondiala. Este bine sa reamintim faptul ca, din cele opt echipe clasate pe pozitiile secunde in cele opt grupe, doar sase vor sustine baraje, doua obtinind calificarea in mod direct: una va fi cu certitudine, din grupa a VI-a (Anglia sau Polonia) si a doua, aproape sigur, din grupa a VIII-a (Croatia sau Suedia). Ultima incertitudine rezida din posibilitatea (greu de crezut) in care Suedia pierde pe teren propriu meciul cu Islanda, iar Cehia cistiga la Helsinki, caz in care nordicii vor fi obligati sa joace la barajul de care ar scapa cehii, Croatia fiind cert calificata indiferent de locul ocupat in grupa. +
La ora actuala, cunoastem o singura echipa care va juca barajul: aceasta este Norvegia, tintuita pe locul II in grupa a V-a. In rest, alte 15 echipe pot ajunge, vineri, in postura de actori ai scenei de la Z?rich. Cele sase echipe care vor ramine sa se lupte in baraje vor fi impartite in doua urne valorice de cite trei echipe, conform clasamentului FIFA. Intrebarea pe care ne-o punem, la pasul urmator ar fi urmatoarea: in ce urna valorica ar putea sa cada Romania, daca ajunge in aceasta situatie?. Raspunsul, instinctiv, ar fi: in cea de-a doua, Romania ocupind locul 32 in ranking-ul mondial. Sa nu ne grabim, insa!
Pumnii strinsi pentru Elvetia si Slovacia
Din cele 16 posibile participante la baraj trebuie sa excludem Cehia si Suedia, a caror prezenta la baraj alaturi de Romania este exclusa (repetam, Suedia este calificata direct daca Cehia rateaza barajul!). Conform clasamentului pe luna septembrie, care poate suferi modificari pina la ora tragerii, datorita includerii ultimelor partide oficiale, punctajele FIFA ale celor 14 echipe luate in consideratie sint cele prezentate in tabelul alaturat. Romania ocupa locul 8 in acest clasament ad-hoc, ceea ce nu pare de loc incurajator. Pina la urma, in urne vor fi sase echipe, nu 14. Ce observam din acest clasament? In primul rind, Romania nu are cum depasi reprezentanta grupei a II-a (in care Ucraina este calificata direct), deoarece Turcia, Danemarca si Grecia sint inaintea noastra. De asemenea, este foarte greu de crezut ca vom putea depasi Spania, care are meci usor in San Marino. Spaniolii s-ar putea califica direct numai in cazul in care Serbia ar pierde pe teren propriu meciul cu Bosnia. De francezi putem scapa usor, daca inving Ciprul acasa, fiindca se califica direct, dar pentru noi ar fi avantajos ca Irlanda sa nu invinga Elvetia la Dublin. In fine, pentru a spera la prima urna valorica mai avem de „rezolvat” problema grupei a III-a in care lupta pentru baraj se da intre Rusia si Slovacia, intr-un meci direct care se disputa la Bratislava si remiza ii avantajeaza pe slovaci (0-0 sau 1-1, fiindca de la 2-2 in sus se califica rusii!), aflati in urma noastra.
Apreciind, in mod logic, ca Franta si Serbia nu se vor impiedica acasa de Cipru si Bosnia, ajungem la concluzia ca, daca dorim ca Romania sa intre vineri, la tragerea la sorti, in prima urna valorica, este necesar doar ca Rusia sa nu cistige in Slovacia, iar Irlanda sa nu invinga Elvetia la Dublin. In aceasta situatie favorabila, cele doua urne ar putea arata astfel:
Urna I: Spania, Turcia, Romania
Urna a II-a: Norvegia, Elvetia, Slovacia.
Mai precizam ca si intr-o situatie in care am putea nimeri in urna a II-a, adversari ca Rusia, Turcia sau Irlanda ar putea fi accesibili tricolorilor. Dar, pina la a vorbi de vrabia din par, sa tinem pumnii strinsi pentru Elvetia, Slovacia si (mai ales!) Finlanda. (Analiza realizata de Nicolae GRECU)
Punctaje FIFA
1. Franta IV 770
2. Spania VII 750
3. Turcia II 731
4. DanemarcaII 721
5. Grecia II 699
6. Irlanda IV 694
7. Rusia III 669
8. Romania I 660
9.Norvegia V 647
10. Elvetia IV 643
11.Israel IV 616
12. Slovacia III 616
13. Serbia VII 601
14. Bosnia VII 555
O sansa de neconceput
Cind vorbim de sanse infime, minuscule, microscopice etc, ar trebui sa ne gindim la varianta descoperita de „Pro Sport”: Romania – la Mondiale, direct. Fara baraj. Am verificat aceasta varianta si este, din punct de vedere strict matematic, perfect posibila. Dupa cum se stie, la departajarea echipelor de pe locurile secunde care scapa de baraj, in grupele de sapte echipe nu se ia in consideratie rezultatele meciurilor cu ultima clasata deoarece, altfel, s-ar crea un dezechilibru intre grupele de sase si cele de sapte. In grupa I, pe ultimul loc s-ar putea clasa Armenia sau Andorra, care se intilnesc, miercuri, in Principat, andorranii avind un punct avans in clasament. Pentru noi, avantajos ar fi ca Armenia sa se claseze pe ultimul loc (deci Andorra sa obtina minimum remiza), deoarece, din linia de clasament a Romaniei s-ar scadea doar patru puncte. Iata cum remiza nefericita din Armenia poate fi un avantaj! In aceste conditii, Romania ar bifa cu 21 de puncte si un golaveraj ^7. In grupa a VIII-a, Suedia are tot 21 de puncte, dar un golaveraj zdrobitor: ^24. Concluzia: daca miercuri Suedia pierde pe teren propriu LA O DIFERENTA DE 18 GOLURI IN FATA ISLANDEI (!!!!), Romania merge la Mondiale fara baraj. Asta inseamna sanse, practic, nule! Apropo, nu-i „corupem” pe islandezi? (GIN)

Comentarii