Cu cutitele pe masa

duminică, 22 august 1999, 23:00
4 MIN
 Cu cutitele pe masa

Stadion Petrolul, vreme buna pentru fotbal, teren bun, 1000 spectatori.
Petrolul – Motei – Voicu (’26 Jipa), Ivanciuc, Nichifor, Alexescu, Arminia – Buhus, Toma, Apachitei (’74 Florian) – Vetrea, Florea (’81 Cernat).
Poli – Cimpeanu – Onofras, Rudac, Urdaru, Petrache, Gavrilescu – Caunei (’70 Ciocoiu), Dragoi, Matinca (’73 Onut) – Ancuta (’46 Chiper), Dobrea.
Cartonase galbene: Dragoi, Ancuta – Toma, Apachitei, Cernat.
Arbitri: M. Lazar (Medias) – slab; A. Vidan (Bucuresti) – slab, G. Apostol (Bucuresti) – bine.
Observator FRF: I. Angelescu (Bucuresti).
1-0, min.61: Florea, scapat singur, paseaza in fata portii lui Vetrea, aflat intr-o pozitie suspecta de ofsaid, care inscrie cu poarta goala;
2-0, min. 77: Cimpeanu scapa mingea in careul mic si, dupa un duel cu Buhus mingea este impinsa in plasa, portarul iesean, care a reclamat ca a fost faultat, raminind multa vreme pe gazon.
Nimic nu poate caracteriza mai bine starea actuala a fotbalului romanesc decit partida de simbata de la Moinesti acolo unde s-au intilnit doua dintre protagonsitele editiei trecute a Diviziei B. A fost o partida urita din toate punctele de vedere, pe linga fotbalul de o calitate indoielnica practicat de ambele echipe iesind in evidenta pregnant maniera dezastruoasa de arbitraj a doi dintre cei trei asa-zisi "cavaleri". Centralul Lazar a intrecut deseori pina si limtele bunului simt permitind gazdelor sa loveasca fara jena in ieseni, "capodopera" arbitrului putind fi considerata neavertizarea lui Alexescu desi acesta merita sa fie eliminat de vreo citeva ori dupa atacurile de kick-boxing aplicate in special asupra lui Ancuta, ale carui picioare aratau inspaimintator la pauza pe linga fata tumefiata. Nici asistentul Vidan nu a evitat sa se umple de ridicol, dupa deschiderea scorului, petrecuta in urma unei faze discutabile in care se pare ca Vetrea era in ofsaid, el luind o multime de decizii in compensatie inventind pozitii afara din joc. Faptul ca musca era pe caciula celor doi reiese si din neluarea nici unor masuri contra potoptului de injuraturi ale iesenilor la adresa lor.
Indiferent de prestatia jenanta a arbitrilor, Poli nu avea la ce sa emita pretentii, singura lor amenintare asupra lui Motei fiind cererea de penalty a lui Chiper, facuta la 0-0, respinsa insa de Lazar. In rest, gazdele, care joaca aproape de jumatate din ceea ce etalau in editiile trecute, au dominat mai tot timpul, irosind si destule ocazii. In prima repriza, cele mai periculoase au fost suturile centrare prin fata portii ale lui Florea (’37 si ’45) precum si actiunile lui Vetrea (’33 si ’44), ultimul irosind si in minutul 64 o buna posibilitate de a inscrie. De altfel, cei doi au fost cei mai activi jucatori ai gazdelor si cei mai preocupati de fotbal…
Per total, o victorie meritata a gazdelor, care avea nevoie ca de aer de cele trei puncte, la capatul unui meci care in vremurile bune ale fotbalului romanesc putea fi vazut prin campionatele judetene.
"La Moinesti nu se poate juca fotbal"
+ Galeria gazdelor a fost constituita din nou dintr-un singur si pitoresc personaj care a cintat si a scandat tot timpul. Cea mai amuzanta cerere a urmasului lui Harry Belafonte a fost cea referitoare la acordarea unui penalty atunci cind timpul incepea sa nu mai aiba rabdare si scorul era 0-0. Pina la urma nu a mai fost nevoie… + In tribune au fost prezenti si unii suporterii ai lui Poli din judetul Bacau, care nu au ratat prilejul de a vedea la lucru echipa care le-a ramas la suflet inca din timpul studentiei. Din pacate pentru ei, spre casa au plecat acasa cu un gust amar, majoritatea spunind ca au vazut cea mai slaba echipa ieseana din ultimii (multi) ani. + Din cite se spune, desi in tribuna oficiala a stadionului moinestean au fost prezente destule oficialitati locale, starea materiala a gazdelor s-a "subtiat" foarte tare, aici fiind si explicatia regresului vizibil in jocul moinestenilor. Cu toate acestea gindurile gazdelor se indreapta spre mentinerea echipei in liga a doua. + La intoarcerea spre casa 4 jucatori ieseni erau in pioneze, majoritatea fotbalistilor tineri simtind pentru prima data pe propria piele "experimentul Moinesti". + Arbitrul M. Lazar, care a jucat si pe la SC Bacau, a fost coechipier la Braila cu Matinca. Unul din dialogurile dintre cei doi nu poate fi reprodus… + A. Adascalitei (antrenor principal Petrolul): "Miza deosebita legata de acest meci si dorinta arzatoare de a aduce primele puncte din acest sezon a facut ca jucatorii mei sa evolueze la limita maxima a regulamentului (n.r. – sic!). La golul doi este posibil sa fi fost contact intre portar si jucatorul nostru insa arbitrul cred ca a vazut mai bine. La primul nu a fost ofsaid! Ma bucur ca am invins echipa care, alaturi de Bacau, a fost ani la rindul trupa-fanion a Moldovei si care incearca mereu sa revina acolo unde ii este locul". + Antrenorul principal al oaspetilor, Mihai Danila era foc si para pe arbitri la sfirsitul partidei, el spunind ca nu a putut sa le ceara mai mult jucatorilor tineri in conditiile unui arbitraj de genul celui practicat de Lazar. Danila a declarat: "La Moinesti nu se poate juca fotbal. Mai bine spus nu te lasa nimeni sa joci. Am avut un 11 metri clar la 0-0 care nu s-a acordat, am primit primul gol din ofsaid de citiva metri iar la golul doi Cimpeanu a fost calcat in suprafata de protectie a portarului. Mai trebuie adaugat ceva?" (Ovidiu MINEA)

Comentarii