Cu sufletul la gura

Subtitlu

luni, 18 iunie 2012, 23:19
2 MIN
 Cu sufletul la gura

 

Italia: 1. Buffon (cpt.) – 7. Abate, 15. Barzagli, 3. Chiellini (’57 – 19. Bonucci), 6. Balzaretti – 8. Marchisio, 21. Pirlo, 5. Thiago Motta, 16. De Rossi – 10. Cassano (’62 – 22. Diamanti), 11. Di Natale (’74 – 10. Balotelli). Antrenor: Cesare Prandelli.

Irlanda: 1. Given – 4. O’Shea, 5. Dunne, 2. St. Ledger, 3. Ward – 11. Duff (cpt.), 8. Andrews, 6. Whelan, 7. McGeady (’65 – 19. Long) – 10. Keane (’86 – 20. Cox), 9. Doyle (’76 – 14. Walters). Antrenor: Giovanni Trapattoni.

Cartonase galbene: Balzaretti (’28), De Rossi (’71), Buffon (’73) – Andrews (’37, ‘89), O’Shea (’39), St. Ledger (’84).

Eliminat: Andrews (’89).

Arbitru: Çüneyt Çakir (Turcia).

1-0, min. 35: Pirlo executa un corner de pe stanga la prima bara, Cassano inscrie de langa Andrews, cu capul, la coltul scurt, de la 3 metri;

2-0, min. 90: Balotelli, de la 7 metri, de langa O’Shea, dupa un corner de pe dreapta.

Teoretic, modulul tactic nou pe care a mizat Prandelli, care a renuntat la sistemul cu trei fundasi centrali etalat in primele doua jocuri, trebuia sa creasca potentialul ofensiv al Italiei. Practic, in prima repriza, squadra a reusit sa domine copios doar la capitolul posesie (73%!) si cornere (7-1) un meci pe care era obligata sa-l castige pentru a spera la sferturi. S-a ajuns aici deoarece, desi au avut in fata o echipa care a confirmat ca s-a ratacit la turneul final, italienii au resimtit din plin lipsa de inspiratie a unei linii mediane in care doar Pirlo a rulat la capacitate normala, Marchisio fiind neasteptat de sters iar Motta si De Rossi neadaptati cu noile roluri. Trupa lui Prandelli a intrat in avantaj la pauza doar datorita unui sprint de doua minute, in care reduta irlandeza a fost fisurata de Di Natale (’34 – sut din lateral dreapta, din unghi, St. Ledger a scos de pe linia portii) si sparta de Cassano, care, in continuarea fazei, cu un sut de la 25 de metri, respins de Given, a obtinut cornerul din care apoi a marcat. In rest, doar o cerere de penalty a lui Di Natale, refuzata dupa ce sutul acestuia a fost respins de Given (’30).

Azzurrii au inceput in forta actul doi, insa incercarile lui Di Natale (’47) si Cassano (’49) au fost blocate de stoperii lui Trapattoni, sutul lui De Rossi (’51) a trecut pe langa poarta, iar cel al lui Di Natale (’55) a fost parat de portar. In mod surprinzator, din minutul 60, initiativa a trecut de partea Irlandei, suturile lui Andrews (’60 si, mai ales, ’79) ridicandu-i serioase probleme lui Buffon. Italia s-a trezit abia atunci cand Spania a deschis scorul, perspectiva de a pleca acasa in cazul unui 1-1 in celalalt joc al grupei facandu-i pe latini sa forteze sa ajunga la un 3-0 care le-ar fi garantat urcarea in "sferturi", indiferent de rezultatul dintre Spania si Croatia. Cum Balotelli a dat un singur gol, bucuria italienilor a aparut nu dupa terminarea partidei lor, ci dupa finisul celuilalt joc, trupa lui Prandelli mergand cu emotii mai departe.

Comentarii