Cui i-e teama de CFR?

Subtitlu

luni, 05 noiembrie 2007, 22:09
2 MIN
 Cui i-e teama de CFR?

In vara anului 1969, cum se facu, cum se drese, UTA a ajuns sa devina campioana Romaniei, desi in afara de Domide, Petescu, portarul Gornea si (poate) Loli Lereter, numele "textilistilor" lui Coco Dumitrescu erau cvasi-anonime. A venit toamna cea bogata si UTA a cazut in primul tur al Cupei Campionilor Europeni cu Legia Varsovia, campioana Poloniei.

Adversar accesibil, am zice noi astazi. La Arad a mai mers cum a mai mers, 2-1 pentru polonezi, la Varsovia, in min. 70 era 1-0 pentru gazde, dar in ultima parte a meciului, campionii Romaniei au primit sapte goluri unul dupa altul! Dezastrul era dovedit si de evolutiile din turul campionatului, "Batrina Doamna" redevenind echipa de pluton de alta data. In acelasi sezon (1969-1970), echipa nationala reusea o performanta asteptata vreme de 31 de ani: calificarea la turneul final al Cupei Mondiale, Mexic 1970.

Osatura nationalei lui Angelo Niculescu era dinamovista: Dinu, Coco Deleanu, Nunweiller, Dumitrache, Lucescu. Implanturile veneau dinspre Giulesti: Rica Raducanu, Culai Lupescu, Lita Dumitru, Sandu Neagu. Plus Dembrovszki de la Bacau, Dobrin de la Pitesti, Mocanu de la Ploiesti. Steaua il avea doar pe Lajos Satmareanu, dar reprezenta viitorul, cu Gigi Tataru, Stefanescu, Puiu Iordanescu.

In vara anului 1970, campionatul s-a intrerupt dupa sapte etape din retur, pentru ca nationala sa pregateasca cum se cuvine turneul final. La intrerupere, batalia pentru titlu parea a se da intre Rapid, Dinamo si Steaua, in ordinea sanselor. Dupa aventura mexicana, campionatul s-a derulat rapid, etapa dupa etapa, duminica-miercuri-duminica. "Mexicanii" erau obositi si cu gindurile aiurea, mobilizindu-se doar pentru meciurile pe care le considerau ei importante.

Steaua a batut Dinamo, Rapid a batut Steaua, Dinamo a batut Rapidul, in timp ce, pe nesimtite, UTA a cistigat din nou campionatul. Fobia era la culme: "Cinste Batrinei Doamne, dar ma ia cu frig dinspre lacurile Mazuriene", spunea scriitorul Fanus Neagu, bolnav iremediabil de "rapidita". Si toti ii dadeau dreptate, fiindca UTA a cazut in CCE cu Feyenoord Rotterdam, care a infulecat una dupa alta  Cupa Campionilor si Cupa Intercontinentala.

Urmarea? Batrina Doamna a condus cu 1-0 la Rotterdam timp de aproape trei sferturi de meci, prin golul lui Florian Dumitrescu, a venit in tara cu 1-1, iar in retur a tinut cu dintii de 0-0, reusind cea mai mare surpriza din istoria competitiei de pina atunci!

Nu mai este nevoie de nici o concluzie. Nici macar de vreo aluzie, la Anorthosis Famagusta! 

Comentarii