De-acum, la treaba

joi, 05 iulie 2001, 23:00
4 MIN
 De-acum, la treaba

Ieri, la sediul Federatiei Romane de Fotbal a avut loc tragerea la sorti a etapelor viitorului sezon al diviziei C de fotbal, toate echipele actuale ale judetului Iasi (FCM Poli, RATC CFR Moldova, Unirea si CFR Pascani) fiind repartizate in seria I, alaturi de de Unirea Negresti, Aerostar Bacau, Gloria Zemes, Ceahlaul II Piatra Neamt, Silvex Tirgu Neamt, Cimentul Bicaz, Pro Mobila Crucea, Sportul Municipal Vaslui, Rulmentul Birlad, Bucovina Radauti, FCM Dorohoi, Foresta II Falticeni. La prima vedere, seria este foarte facila, din care nu se poate ca Iasul sa nu promoveze la pas. Cum oficializarea fuziunii intre Poli si Unirea se va face abia dupa sedinta extraordinara a Consiliului Local de luni, dupa cum se observa, ieri, fiecare dintre grupari a raspuns "prezent" separat la strigarea catalogului.
Surpriza cea mare a venit de la nou-promovata, RATC care si-a oficializat dorinta de independenta, vehiculata pina acum cu jumatate de gura. Astfel, "vatmanii" s-au delimitat de planul conceput la Consiliul Local care o desemnase pe proaspata grupare de esalonul trei drept "satelitul" viitoarei echipe-fanion, Poli Unirea. RATC nu va merge mai departe nici singura, nici alaturi de Citadin, asa cum era prevazut in proiectul CL, ci impreuna cu cealalta jumatate, "feroviara", a fostei echipe CFR Citadin, retrogradata in acest an in divizia D. Noua grupare de C va purta numele de RATC CFR Moldova, ultima denumire venind de la SC Constructii Feroviare Moldova, care va sponsoriza noua echipa. Daca in fruntea acestei formatii se vor regasi directori ai sponsorilor (Iulian Stoica si Consantin Proca), de "bucataria fotbalistica" se vor ocupa Constantin Helesteanu, fostul vicepresedinte al CFR Citadin si Dan Suciu de la RATC. Pe banca tehnica vor sta Dorinel Toiu (CFR) si Dorel Stafie (RATC). "Aceasta echipa se vrea a fi a transportatorilor ieseni, directorii de la RATC, CFR si SC Constructii Moldova batind palma in acest sens. Dorim ca meciurile sa le disputam pe terenul Locomotiva, din Depou, fotbalistiii urmind a fi angajati in totalitate la societatile care vor sustine echipa. Bineinteles, vom sprijini eforturile lui Poli de a reveni in B, insa vom avea o conducere independenta" a spus Helesteanu.
In noua situatie creata, planul care se va discuta luni in sedinta extraordinara a Consiliului Local se va referi la echipa care va avea ca obiectiv ferm revenirea intr-un an in divizia B, Poli Unirea. Varianta de rezerva ar fi ca a doua echipa sa devina AS Telecom, in ipoteza in care varianta, prezentata mai jos, de primire a telefonistilor in divizia C va fi transpusa in practica. Exclusa din calculele celei de-a doua echipe iesene, regia Citadin se va implica doar la gruparea din Copou, urmind a prelua in administrare stadionul "Emil Alexandrescu". Dupa cum v-am mai informat, au aparut deja contacte pentru formarea Consiliului de Administratie (condus, aproape sigur, de managerul RAJAC, consilierul local Gheorghe Nichita) in care vor fi cooptate persoane influente ale orasului. Oficial se spune ca formula manageriala a viitoarei echipe va fi discutata abia dupa ce Consiliul Local se va pronunta asupra planului elaborat de comisia CL. Cel putin acest lucru reiese din spusele lui Romeo Olteanu, actualul presedinte al FCM Poli si administrator al SC Iasi XXI: " Daca luni primim unda verde din partea Consiliului Local, marti vom anunta echipa de conducere. Personal nu am purtat nici o discutie in acest sens. La ora actuala stiu doar ca astazi (n.r. – ieri) primarul a spus ca societatea pe care o conduc isi va mentine numele de SC Iasi XXI si nu se va mai chema SC Fotbal SA". Totusi, se cunosc deja citeva dintre persoanele nominalizate pentru a conduce Poli Unirea: Pavel Hodea, presedinte, Adrian Kereszy, antrenor principal, Danut Munteanu, antrenor secund, Ioan Cimpeanu, antrenor de portari, ultimii doi cu posibilitati de a si juca.
In ceea ce priveste pe AS Telecom Iasi, al carui presedinte, Dumitru Boncu, a fost prezent la FRF, aceasta a anuntat ca se va inscrie in divizia C in cazul in care una din echipele actuale din esalonul trei se va retrage. Cum "telefonistii" locali au cel mai bun punctaj dintre echipele retrogradate in acest an din esalonul trei, exista sanse mari ca Telecom sa joace si acest campionat la "nivelul trei". Chiar daca Inter Sibiu si Cetate Deva, retrase din divizia B in cursul anului trecut si care trebuie sa porneasca in acest an cu o penalizare de 27 de puncte, vor alege varianta de a juca in C, locul liber, chiar in seria I, ar putea aparea prin fuziunea Poli – Unirea. Acest lucru, coroborat cu stingerea rivalitatilor locale, ar spori "pirtia" care exista pentru echipa-fanion a Iasului de a reveni fara batai de cap in divizia B dintr-o serie in care un sfert din echipe ar fi din judetul Iasi!
Conform tragerii la sorti de ieri, in prima etapa a diviziei C a sezonului 2001-2002, care se va juca pe 18 august, Poli trebuie sa joace la Radauti cu Bucovina, Unirea la Crucea cu Pro Mobila iar RATC acasa cu Cimentul Bicaz. (Ovidiu MINEA)

Comentarii