El a pus Valencia in genunchi

joi, 24 ianuarie 2008, 22:08
2 MIN
 El  a pus Valencia in genunchi

Nascut pe 10 mai 1984 la Bacau, Andrei Cristea a fost, la un moment dat, dat o mare speranta a fotbalului romanesc si acum, la 23 de ani si jumatate, nu este departe de a implini sperantele puse in el. Debutul in prima liga l-a facut pe 1 iunie 2002, intr-un meci cistigat de FCM Bacau, pe teren propriu, 2-0 cu Gloria Bistrita.

Dupa ce a inscris sapte goluri in campionat pentru gruparea bacauana, s-a transferat la Steaua in vara anului 2004, unde a jucat doua campionate si a inscris 10 goluri in Liga I. In acea perioada, Cristea ajunsese favoritul patronului Gigi Becali, care a insistat mereu pe linga antrenorul de atunci, Walter Zenga, sa-l titularizeze. Momentul de virf al lui Andrei a fost partida cu Valencia, din 16-imile Cupei UEFA, din primavara anului 2005.

Dupa ce echipa spaniola, care era detinatoarea trofeului si campioana Spaniei, cistigase pe "Mestalla" cu 2-0, Steaua a cistigat cu acelasi scor, ambele goluri fiind marcate de Andrei Cristea. Dupa acest meci, steaua bacauanului a inceput sa se stinga, incet-incet, protectorul sau ajungind sa-l dea, la Politehnica Timisoara.

Primul campionat a mai mers cum a mai mers (sase goluri in 2006-2007), dar in turul campionatului actual, Cristea a prins foarte rar prima echipa, Gigel Bucur si Ionel Ganea (apoi, Dejan Rusic) devenind o concurenta prea mare pentru el. In consecinta, antrenorul Dušan Uhrin a decis sa renunte la Andrei Cristea, fiind primit la antrenamente pina la gasirea unei noi echipe.

A facut cunostinta cu echipa nationala in toamna anului 2003, pe vremea lui Anghel Iordanescu, cind inca mai juca la Bacau. A debutat intr-un amical cu Japonia (1-1), disputat pe stadionul Dinamo, cind a intrat in ultimele minute in locul lui Pancu. A mai jucat… prelungirile meciului urmator, cu Italia (0-1 de la Ancona), a treia sa prezenta la nationala inregistrindu-se intr-un meci oficial, sub comanda lui Piturca: 26 martie 2005, Bucuresti: Romania – Olanda 0-2. Cristea a intrat, in min. 69, in locul lui Viorel Moldovan

Comentarii