Enigma din Donbass

Subtitlu

luni, 18 iunie 2012, 22:12
3 MIN
 Enigma din Donbass

 

Ultima grupa din cadrul competitiei mai are, practic, o singura enigma de rezolvat: Anglia sau Ucraina? Echipe care se intalnesc in aceasta seara pe "Donbass Arena" din Donetk. Suedia este deja eliminata din competitie, iar Franta… Ei bine, Franta nu este matematic calificata in sferturi. Sa privim clasamentul: 1. Franta – 4 p (3-1); 2. Anglia – 4 p (4-3); 3. Ucraina – 3 p; 4. Suedia – 0 p. Ceea ce se vede din acest clasament si din programul rundei finale a grupei este faptul ca exista o singura posibilitate ca "les Bleus" sa paraseasca Euro 2012 din grupe: sa piarda cu Suedia, iar Ucraina sa bata Anglia indiferent de scor. In toate celelalte variante, Franta merge mai departe, alaturi de invingatoarea meciului dintre Anglia si Ucraina, fotbalistii Albionului avand si posibilitatea remizei. Daca ne gandim ca suedezii au cam terminat treaba cu meciurile din Ucraina si ca francezii sunt foarte pragmatici, este greu de crezut ca elevii lui Laurent Blanc nu vor obtine un egal cu echipa nordica, chiar daca Suedia a impresionat in partea secunda a meciului cu Angliei.

Asadar, totul se joaca in capraria lui Mircea Lucescu. Daca Ucraina pierde calificarea, se va repeta situatia de la editia precedenta, cand ambele gazde (Austria si Elvetia) au terminat conturile inca din grupe. "Donbass Arena" va fi un vulcan care va erupe doar pentru a-i incuraja pe Sevcenko si pustanii sai, insa daca Anglia joaca la fel cum a facut-o in meciul cu nordicii, Portocala Estului are sanse minime. In plus, in echipa lui Roy Hodgson reintra si Wayne Rooney, care si-a ispasit suspendarea de doua meciuri, stand ca un leu in cusca la partidele Angliei. Cat va conta prezenta starului din Manchester, vom vedea astazi.

Grupa D, la Kiev, Suedia – Franta, astazi, ora 21:45, TVR 1

Suedia: 1. Isaksson – 4. Granqvist, 3. Mellberg, 13. J. Jonsson, 5. M. Olsson – 7. Larsson, 9. Källström, 8. Svensson, 21. Wilhelmsson – 10. Ibrahimovic, 22. Elmander. Antrenor: Erik Hamren.

Franta: 1. Lloris – 2. Debuchy, 4. Rami, 5. Mexès, 22. Clichy -18. Diarra, 6. Cabaye – 11. Nasri, 14. Menez, 7. Ribéry -10. Benzema. Antrenor: Laurent Blanc.

Arbitru: Pedro Proença (Portugalia).

Palmares zdrobitor pentru francezi (17-8-5-7). Cele doua echipe s-au intalnit o singura data la un turneu final. A fost meciul de deschidere al Europeanului din 1992, pe stadionul din Stockholm si s-a incheiat cu scorul de 1-1. Papin a deschis scorul pentru Franta, iar fundasul Jan Eriksson a egalat la o faza fixa. Pana la urma, mai departe a mers Suedia, iar minunea franceza pregatita de Michel Platini a ramas de caruta. Franta si Suedia s-au mai confruntat in cateva grupe preliminare, cu foarte multi ani in urma. In ultima intalnire disputata in 2008 la Göteborg, Suedia – Franta 2-3.

Grupa D, la Donetk, Anglia – Ucraina, astazi, ora 21:45, TVR 2

Anglia: 1. Hart – 2. Johnson, 6. Terry, 15. Lescott, 3. Cole – 4. Gerrard, 17. Parker – 7. Walcott, 10. Rooney, 11. Young – 22. Welbeck. Antrenor: Roy Hodgson.

Ucraina: 12. Piatov – 9. Gusev, 17. Mihalik, 3. Haceridi, 2. Selin – 11. Iarmolenko, 4. Timosciuk, 18. Nazarenko, 19. Konoplianka – 10. Voronin, 7. Sevcenko. Antrenor: Oleh Blohin.

Arbitru: Viktor Kassai (Ungaria)

Cele doua echipe s-au confruntat de patru ori, englezii castigand trei meciuri, iar ucrainienii, doar unul. Meciurile cele mai importante s-au disputat in preliminariile Cupei Mondiale din 2010 si victoriile au fost impartite. La Dnipropetrovsk, Ucraina a castigat cu 1-0 prin golul lui Nazarenko, iar returul a fost adjudecat cu mari emotii, scor 2-1, printr-un gol marcat in ultimele minute de fundasul John Terry. Pana atunci, mai inscrisesera Peter Crouch, pentru englezi si Andri Sevcenko. Cele doua amicale, disputate pe Insula, au fost castigate de gazde: 2-0 in 2000 si 3-0 in 2004.

Comentarii