Fara americani!

marți, 16 iunie 2009, 20:38
3 MIN
 Fara americani!

Bursa zvonurilor da ca foarte probabila promovarea echipei iesene de baschet masculin in primul esalon. In conditiile in care la Tirgoviste se va investi si mai mult in campioana feminina MCM, formatia masculina va fi retrasa din circuit. Locul ramas liber este la dispozitia federatiei de specialitate si, implicit, a Biroului Federal, care va avea de ales intre a treia echipa clasata la baraj sau singura echipa retrogradata, Rapid Bucuresti. Macar pentru faptul ca in sezonul trecut bucurestenii au facut figuratie cu o echipa de juniori, verdictul ar putea fi favorabil Iasului, o echipa care se angajeaza sa fie un competitor mult mai consistent. Ce se asteapta acum este o pozitie clara de la Tirgoviste si o decizie a Biroului Federal, programat sa se intruneasca fix peste o saptamina.

Pina atunci, realitatea imediata vorbeste doar de faptul ca Politehnica a ratat obiectivul dupa ce a terminat barajul de la Medias pe locul trei, adica sub linia care face trimitere catre Divizia A. Cum a ajuns echipa ieseana in aceasta pozitie ramine un semn mare de intrebare in conditiile in care lotul avut la dispozitie (ca individualitati) si aprecierile specialistilor o dadeau calificata, si chiar de prima pozitie. Insa de la estimari la realitate prapastia a fost destul de mare, Politehnica n-a reusit sa fie o echipa si chiar a sfirsit scindata in doua, dupa ce jucatorii autohtoni si-au exclus colegii americani de la ultima partida. Priviri chiorise au fost toata primavara intre parti, nemultumiri pentru jocul individualist a lui Robert Bishop au mai fost exprimate si cu alte ocazii, insa decizia luata inaintea partidei cu Steaua a surprins. Initiativa a venit din partea jucatorilor autohtoni si ea s-a pliat perfect pe intentiile directorului sportiv Petre Magurean, cel care luase o decizie asemanatoare la un meci amical jucat de curind cu nationala de peste Prut.

"Sirbi, moldoveni, arabi sau eschimosi"

Pisica s-a rupt exact dupa meciul cu Gladiator Cluj, atunci cind infringerea a insemnat si eliminarea iesenilor din orice calcule legate de promovarea directa. Insolenta cu care cei doi americani au tratat ratarea obiectivului a fost unul dintre argumentele scindarii, insa la fel de bine un alt motiv de fond vine din faptul ca cei doi nu s-au pus in slujba echipei si au jucat numai pentru ei, incercind sa-si creasca cotele. Si, paradoxal, chiar au avut timp sa-si faca mendrele cita vreme ambii au primit credit din plin si au bifat absolut toate minutele partidei cu Gladiator. Victoria din finalul turneului cu Steaua a fost de bun augur dar, in acelasi timp, ridica semne de intrebare legate de afacerea americana. Au gresit conducatorii in iarna cind si-au ales in pripa doi jucatori pe DVD-uri, de care au fost incintanti in prima instanta ori au gresit atunci cind n-au reusit sa-i integreze, sa-i struneasca si sa le foloseasca calitatile in folosul echipei? Pina la un raspuns ramine doar certitudinea faptului ca cei doi jucatori de peste Ocean nu mai sint in vederile conducatorilor in nici o conjunctura viitoare si directorul sportiv Petre Magurean merge mai departe si spune ca nu mai vrea deloc americani la echipa. Va cauta "sirbi, moldoveni, indieni, arabi sau eschimosi", adica orice altceva. Ori, daca FR Baschet va invita iesenii sa joace din toamna in primul esalon, atunci Politehnica are nevoie de intariri serioase pentru a face fata unei competitii care a crescut mult ca nivel fata de anii din urma. Ca vor fi jucatori autohtoni sau indieni si eschimosi vom vedea.

Comentarii