Formula 1 se scindeaza

vineri, 19 iunie 2009, 20:52
3 MIN
 Formula 1 se scindeaza

Echipele de Formula 1, reunite in cadrul Asociatiei Echipelor de Formula 1 (FOTA), au anuntat, joi seara, la Silverstone, ca refuza conditiile impuse de Federatia Internationala de Automobilism (FIA) pentru 2010 si ca intentioneaza sa creeze un campionat paralel. "A devenit clar ca echipele nu pot continua sa faca un compromis privind valorile fundamentale ale sportului. Ele au refuzat sa modifice conditiile privind inscrierea lor in CM 2010. Echipele nu au alta alternativa decit sa inceapa sa pregateasca un nou campionat, care va reflecta valorile participantilor si partenerilor acestora", se arata intr-un comunicat al FOTA. Echipele care fac parte din cadrul 1 (FOTA) sint McLaren-Mercedes, BMW Sauber, Rénault, Toyota, Brawn GP, Ferrari, Red Bull si Toro Rosso.

Potrivit comunicatului, acest nou campionat va avea un sistem de guvernare transparent. "Va avea un singur set de reguli, va incuraja noii sositi si va asculta mai mult dorintele suporterilor, ceea ce include costuri mai mici pentru spectatorii din intreaga lume, pentru parteneri si pentru actionarii importanti. Principalii piloti, staruri, marci, sponsori, promotori si companii istoric asociate cu cel mai inalt nivel al sportului automobilistic vor face parte din acest nou campionat", se arata in comunicatul citat. Cele opt echipe s-au inscris, la sfirsitul lunii mai, pentru a participa la CM din 2010, cu conditia ca acest litigiu sa fie aplanat si ca problema drepturilor comerciale sa fie rezolvata de FOM (Formula One Management), condusa de Bernie Ecclestone.Pe data de 12 iunie, FIA a anuntat ca 13 echipe vor concura in sezonul viitor, cele zece din sezonul 2009, plus Campos, Manor si USF1. Forul international a mentionat insa ca McLaren, BMW, Rénault, Toyota si Brawn GP trebuie sa renunte, pina in 19 iunie, la conditiile prezentate de ele FIA pentru a putea participa in 2010 la Campionatul Mondial de Formula 1. In caz contrar, locul acestora ar putea fi luat de unele dintre echipele ramase pe o lista de asteptare in urma analizarii dosarelor de inscriere. Echipele Ferrari, Red Bull si Toro Rosso au sustinut ulterior ca nici ele nu s-au inscris neconditionat pentru sezonul viitor, ele urmind sa participe numai daca FIA va modifica regulamentul. Singurele echipe care au acceptat regulile FIA au fost  Williams si Force India,  care au evoluat si in 2009, si cele trei noi echipe care au primit invitatia de a evolua in sezonul viitor al competitiei mondiale de Formula 1

Intr-un comunicat al Federatiei Internationale de Automobilism se spune: "FIA este dezamagita, dar nu surprinsa de faptul ca FOTA nu a reusit sa ajunga la un compromis pentru binele sportului. Este clar ca au existat elemente in cadrul FOTA care au vrut sa se ajunga la acest deznodamint si au refuzat negocierile. Federatia Internationala de Automobilism nu poate permite Asociatiei Echipelor din Formula 1 sa dicteze regulile"

Tot ieri, FIA a anuntat, printr-un alt comunicat oficial, ca va da in judecata constructorul Ferrari si restul echipelor care intentioneaza sa-si organizeze o competitie separata. "Avocatii FIA au examinat amenintarea FOTA privind formarea unui nou campionat. Actiunea celor de la FOTA si Ferrari este o grava violare a relatiilor contractuale si a obligatiilor legale. FIA va incepe procedurile de judecata fara intirziere", se arata in comunicatul forului international. FIA a adaugat ca pregatirile pentru Campionatul Mondial de Formula 1 din 2010 vor continua, dar amina sa anunte lista echipelor participante in competitie. (MEDIAFAX)

Comentarii