Fotbal printre guitaturi de porci

duminică, 17 mai 1998, 23:00
4 MIN
 Fotbal printre guitaturi de porci

Stadion Nitramonia, vreme inchisa, teren bun, 800 spectatori.
Nitramonia: Ginga – Padurariu, Rizea, Fatu, Cristescu (’61 Purdea), Rusu – Pascan (’58 Balazs), Chiric, R. Pancu – Cozma (’49 Török), Petrus.
Politehnica: Cimpeanu – Gavrilescu, Rudac, Cantea, Paraschiv (’27 Tiron), Grigorie – Botan, Abalasei, Caunei – Ambrosie (’46 Onut), Paun (’87 Ciocoiu).
Cartonase galbene: Rusu – Grigorie.
Au arbitrat: M. Lazar (Medias) – M. Vijloi, V. Dragan (ambii din Craiova).
Observator FRF: I. Bonini (Bucuresti).
1-0, Cozma (min.45): pasa in adincime a lui Chiric este finalizata cu un sut din careul mare, usor lateral stinga, de Cozma.
1-1, Onut (min.72): la o faza ce nu anunta nimic, Abalasei centreaza lung, de pe dreapta, portarul Ginga rateaza interceptia trecind pe sub minge, iar Onut, din careu, trimite cu capul in poarta goala.
2-1, Purdea (min.84): antrenorul gazdelor suteaza puternic, la semiinaltime, de la aproape 30 metri, Cimpeanu plonjeaza tirziu si mingea scutura plasa.
Simbata, in fata unui adversar care nu arata nici pe departe a divizionara B, Politehnica Iasi a ratat foarte usor prilejul de a ramine neinvinsa sase meciuri consecutive pierzind un meci pe care, cu mai multa insistenta, l-ar fi putut cistiga lejer.
Debutul partidei a apartinut gazdelor care sint oprite de la deschiderea scorului in trei rinduri doar de Cimpeanu (min.9 – Pancu; min.10 si 16 – Chiric). Oaspetii se trezesc si incep sa-i faca pe fagaraseni sa le fie dor de minge, tesaturile de pase ale oaspetilor incilcindu-se insa, de fiecare data, inaintea pasei decisive. Si, cind toata lumea se gindea la pauza, cade primul gol al meciului, marcajul lejer al iesenilor in minutul 45 fiind speculat de Cozma, cel care daduse senzatia ca i se terminasera "bateriile".
Dupa pauza, Politehnica a jucat mai mereu in terenul gazdelor care isi mai incercau sansa in ofensiva doar pe contraatac. Antrenorul principal al Nitramoniei, Purdea (care a coordonat excelent jocul la ofsaid al fagarasenilor) intra si el in joc sperind in conservarea scorului. Vine insa minutul 72 si egalarea se restabileste. Gazdelor nu le vine sa creada, forteaza obtinerea unui penalty, reclama un hent in careu la Onut (min.77) insa jocul curge asa cum s-a intimplat si in minutul 80 cind arbitrul Lazar a gresit, poate singura data in meci: Botan a luat o actiune pe cont propriu, a trecut de trei adversari care au incercat sa-l faulteze insa, la 18 metri, in pozitie centrala, a fost agatat din spate de Fatu fara ca faultul si eliminarea cuvenita sa se fi acordat.
Finalul apartine Nitramoniei care, dupa surprinzatorul gol inscris, mai au o bara prin Rusu cu doua minute inainte de final.
Asadar, Poli si-a intrerupt seria invincibilitatii la Fagaras prilejuind astfel gazdelor sa spere cu mai multa incredere in evitarea retrogradarii.
Antrenorii ieseni: "No comment!"
Pentru a ajunge la stadionul Nitramonia, autobuzul Politehnicii a trebuit sa treaca prin Oborul orasului – care este limitrof cu arena fagaraseana – si sa faca tot felul de manevre printre incilcitele ulite existente. Fiind zi de tirg fondul sonor al partidei a fost asigurat de guitaturile ascutite ale porcilor care-si schimbau probabil stapinii…
Senzatia ca Nitramonia este o echipa de C a fost amplificata, pe linga "competenta" jucatorilor (mai ales a apararii) si de modul in care s-au manifestat spectatorii si de dotarile arenei.
Intr-un astfel de peisaj nu m-a mai mirat trimiterea verbala la origini facuta, in timpul meciului, de antrenorul secund al gazdelor, Sfrijan, la adresa unui spectator care reprosase bancii tehnice introducerea foarte modestului Török. Pe post de scuze, dupa ce s-a mai linstit, tehnicianul fagarasean s-a intors din nou spre tribuna spunind: "Pe astia ii avem, cu astia defilam."
Singurul lucru la care gazdele au excelat a fost desfasurarea fortelor de ordine, numarul jandarmilor si a politistilor fiind apropiat de cel prezent la meciurile care aduc in tribune peste 10 000 de spectatori.
Pe unul dintre bannerele amplasate pe stadion scria simplu: Romeo si Julieta. Sa creada fiecare ce vrea!
Pe banca gazdelor s-a asezat in timpul primei reprize si fotbalistul ce a dus titlul in Ghencea, craioveanul Ganea. Chiar daca este un idol local, multi suporteri l-au certat ca a jucat pentru Steaua si nu pentru… Craiova!
Gazdele au sarbatorit victoria prin golirea a doua navete de bere Ciucas in vestiar.
La sfirsitul meciului multa lume a ascultat la statia de amplificare a stadionului, finalul meciului FC Onesti – Astra.
D. Purdea (antrenor principal Nitramonia): "Faptul ca am jucat cu sabia lui Damocles deasupra capului si-a pus amprenta asupra jocului nostru. La 1-0 am crezut ca am cistigat jocul. Fiind egalati, mi-am incercat sansa la sutul de la acea distanta si cum sansa e de partea celor puternici (!?) am inscris. Mi-au placut tinerii Iasului care sint plantati in jurul citorva jucatori exeprimentati si care cu siguranta vor creste in valoare. Astazi am facut un pas important spre evitarea retrogradarii si sper sa ne atingem obiectivul."
In mod surprinzator nici unul dintre antrenorii ieseni, Narcis Ciocirlan si Marian Moldovan, nu a vrut sa dea nici o declaratie!
(Ovidiu MINEA)

Comentarii