Francofoni si afoni

Subtitlu

marți, 26 septembrie 2006, 23:47
4 MIN
 Francofoni si afoni

Steaua: Carlos – Marin, Goian, Ghionea, Nesu – Nicolita, Paraschiv (’58 – Ov. Petre), Lovin (’75 – Théréau), Bostina (’54 – Oprita) – Dica, Badea. Antrenor: Cosmin Olaroiu.
Lyon: Coupet – Clerc, Cris, Muller, Abidal (’75 – Réveillère) – Tiago (’82 – Källström), Toulalan, Juninho – Wiltord, Fred (’84 – Benzema), Malouda. Antrenor: Gérard Houllier.
Arbitri: Howard Webb – Philip Sharp, David Bryan (Anglia).
Cartonase galbene: Oprita, Nicolita, Ov. Petre / Toulalan..
0-1, min. 43: Juninho executa o lovitura libera de la 30 m, mingea este deviata, Carlos iese dar scapa balonul in fata lui Fred, care inscrie pe linga Goian;
0-2, min. 55: corner executat de Juninho, reluare cu capul Tiago, pe linga Carlos, iesit la interceptie.
0-3, min. 88: pasa cu calciiul inapoi a lui Juninho, sut-centrare Benzema, mingea loveste stilpul portii si intra in poarta.
In ziua acceptarii Romaniei in Europa Unita, echipa de fotbal Steaua a demonstrat – prima – ce calvar ne asteapta. In zilele francofoniei, romanii au dat dovada unei nedorite francofilii, campioana aratind cum nu se poate mai bine ce diferente exista intre fotbalul mare din Vest si cel din Romania, intre fotbalul nostru si cel din Hexagon, intre Dica si Juninho, sau intre Houllier si Olaroiu. Dupa meciul Steaua – Lyon, superoptimismul conducatorilor si fanilor Stelei s-a stins ca o luminare, lanterna fixata in ochii nostri de campioana Frantei aratindu-ne un adevar simplu.
OL a descins pe stadionul din Ghencea ca o echipa mare. Si a aratat de ce este o echipa mare. Fara a forta, „respectindu-si” adversarul (vorba patronului Aulas!) cu posesie si presing, echipa lui Houllier a dominat prima repriza, fara a-si crea mari ocazii de gol. Toulalan, Tiago si Juninho au facut legea la mijlocul terenului, in fata lui Lovin si o jumatate din Paraschiv, in timp ce Dica a fost pazit cu strasnicie pina s-a plictisit de fotbal. In ceea ce priveste echipa gazda, Olaroiu n-a gasit antidotul, apararea avansata reusind doar sa limiteze accelerarile spre poarta lui Carlos. Portughezul a fost providential la lovitura libera a lui Juninho (‘8) si la suturile lui Toulalan (’39 – prin surprindere de la 25 metri) si Tiago (’45), dar totul s-a sters cu buretele, pentru ca lusitanul a gresit decisiv la golul din minutul 43, cind a scapat mingea ca un incepator, permitindu-i lui Fred sa deschida scorul. Un avantaj stupid doar in privinta fazei care l-a generat, pentru ca Lyon l-a meritat pe deplin in fata unei echipe cu constructie lenta si previzibila, sutul lui Bostina din lovitura libera din startul partidei fiind singura ocazie stelista a primei parti.
Tabloul nu s-a schimbat nici dupa pauza, chiar daca, in unele momente stelistii au reusit citeva faze de fotbal si au pus de citeva ori (in special prin fundasul Goian) in pericol poarta lui Coupet. OL a dat, insa, impresia ca poate inscrie cind vrea, fara sa se oboseasca prea mult. Si daca la golul inscris de Tiago, imobilitatea aparatorilor a fost mai determinanta decit iesirea lui Carlos, iluzia optica a fost ca, daca partida n-a fost un regal, este pentru ca Steaua n-a lasat pe Lyon sa joace eficient si spectaculos, ci doar eficient. Iluzia a fost risipita de golul trei, cu exceptionalul „calcii” a lui Juninho.
Meciul s-a incheiat, deci, cu o infringere severa si, daca ne uitam si la rezultatul de pe „Bernabeu” tragem o singura concluzie: cosmarul nu s-a incheiat.
Au fost prea buni
Gigi Becali: „N-am avut nici o emotie, de cum au inscris primul gol, mi-am dat seama ca nu avem nici o sansa. Puteam juca si 100 de ani si tot nu puteam sa-i egalam”.
Cosmin Olaroiu: „Cred ca in prima repriza ne-am straduit sa rezistam in fata unei echipe extrem de tehnica si valoroasa, cum este Lyon. Greseala de la primul gol a fost determinanta, schimbind fata jocului (?! – n.r.). Consider ca diferenta de pe tabela este exagerata”
Gérard Houllier: „A fost o demonstratie de fotbal si singe rece. Am avut un plan, stiam cit de buna e Steaua, am vizionat meciul de la Kiev. Real Madrid va avea viata grea la Bucuresti”
Real Madrid – Dinamo Kiev 5-1 (3-0)
Au marcat: van Nistelrooy (’20, ’71 – penalty), Raul (’27, ’61), Reyes (’45) / Milevski (’47). Sovkovski a fost eliminat in min. 69.
Real: Casillas – Mejia, Cannavaro, Ramos, R. Carlos – Emerson, Diarra – Reyes (’46 – Beckham), Guti, Raul (’84 – Robinho) – van Nistelrooy (’72 – Ronaldo).
Kiev: Sovkovski – Gusev, Sabljic, Gavrancic, Nesmacinii – Rincon (’81 – Aliev), Correa (’74 – Mihalik), Yussuf, Bialkevici (’70 – Ribka) – Milevski, Satkih.
Etapa viitoare (marti, 17 octombrie): Steaua – Real Madrid, Dinamo Kiev – Lyon.
Clasamentul grupei E
1. Lyon 2 2 0 0 5-0 6
2. Real 2 1 0 1 5-3 3
3. Steaua 2 1 0 1 4-4 3
4. Kiev 2 0 0 2 2-9 0
Liga de aseara
Grupa F: Benfica Lisabona – Manchester United 0-1. Saha (’60); Celtic Glasgow – FC Copenhaga 1-0. Miller (’36 – penalty). Clasament: 1. Manchester – 6 p; 2. Celtic – 3 p; 3-4. Benfica, Copenhaga – 1 p.
Grupa G: TSKA Moscova – SV Hamburg 1-0 (0-0). Dudu (’59). Lauth (H) a fost eliminat in min. 86; Arsenal Londra – FC Porto 2-0. Henry (’38), Hleb (’48). Clasament: 1. Arsenal – 6 p; 2. TSKA – 4 p; 3. Porto – 1 p; 4. Hamburg – 0 p.
Grupa H: AEK Atena – Anderlecht Bruxelles 1-1. Julio César (’28) / Frutos (’25); OSC Lille – AC Milan 0-0. Clasament: 1. Milan – 4 p; 2. Anderlecht – 2 p; 3. Lille – 2 p; 4. AEK – 1 p.

Comentarii