Gala saraciei

luni, 10 martie 2003, 00:00
2 MIN
 Gala saraciei

Neinvatind nimic din triste experimente sportive trecute, Iasul a muscat o noua momeala. Poleita cu eticheta "Big Names, Great Fights", desi nici numele sportivilor nu erau mari, nici luptele nu s-au aratat spectaculoase, gala de box profesionist de marti a lasat un gust salciu. Asta in ciuda faptului ca pentru a aduce reuniunea pe Bahlui, efortul financiar local necesar a fost, conform organizatorilor, de peste 60 000 $. Mult, foarte mult , in comparatie cu ce s-a oferit. Invingatori asteptati, pe linie, burse derizorii (Dragomir a incasat doar 2 000 $, iar Hilliard, 5 000 $) partide "subtirele" (Foia – Lazariuc; Winterstein – Florian Pavel), dezechilibrate total (Gearba – Iulian Florin si Egobi – Hilliard) sau plictisitoare ca Onofrei – Sukhoterin si lupta pentru titlul mondial al unei versiuni anonime, WBN (infiintata cu un an in urma) dintre Kalakoda si Guerrero au fost ingredientele serii, salvate oarecum de spectacolul oferit de Dragomir si Vasilev. De altfel, pulsul asistentei (formata, in special, din reprezentanti ai lumii interlope a orasului) a reliefat cum nu se poate mai bine ceea ce s-a intimplat in ring, lumea traind din plin doar victoria lui Dragomir in fata bulgarului desi si in acest meci s-au vazut gesturi care nu au de-a face cu boxul, Vasilev lovind la un moment dat chiar cu piciorul! Apropo de spectatori, pronosticurile promotorului Eduard Irimia ( "vor ramine 500 – 1000 de oameni pe afara ") nu s-au confirmat, in Sala mai raminind libere circa 1000 de locuri, in ciuda larghetii cu care s-au distribuit invitatii. Exceptind meciul amintit, la polul pozitiv s-a mai numarat si faptul ca gala a fost transmisa de Eurosport precum si noua recunoastere internationala a arbitrului local Constantin Cimpeanu, care a primit licenta WBN.
Tragind linie, semnele rele oferite de scandalurile premergatoare galei si de organizarea foarte slaba s-au confirmat in mare parte, ironiile reprezentantilor presei centrale (" Cu banii pe care i-ati cheltuit la gala asta, puteati face enorm de multe lucruri pentru sport" ) la adresa iesenilor avind acoperire.
Esecul de marti redeschide discutia asupra modului in care, sub generoasa umbrela denumita "imaginea Iasului", sint aruncati in vint bani seriosi, ce ar putea scoate cit de cit sportul iesean din criza acuta in care se zbate de mai multi ani.
Miliardul aruncat pe apa simbetei la "Trofeul Carpati" n-a fost o lectie; s-a repetat experienta, in conditiile in care nici nationala Romaniei n-a putut fi adunata. Asta in timp in ce handbalistii de la Politehnica au ajuns sa doarma in camere de hotel cu sobolani.
Despre un anonim turneu de tenis, seful CJ, Lucian Flaiser s-a grabit sa promita o noua dezlegare serioasa a baierilor pungii cu bugetul judetean, momind contribuabilii cu prezenta lui Albert Costa. Nu mai amintim si de alte competitii minore la care alibiul efortului financiar redus functioneaza. Sa fie vorba de naivitate, interese sau grandomanie? (Ovidiu MINEA)

Comentarii