Ghici, cine vine in grupa?

joi, 22 noiembrie 2007, 22:04
4 MIN
 Ghici, cine vine in grupa?

Desi criteriile de alcaturile erau destul de complicate, utilizind coeficienti rezultati din toate meciurile jucate la ultimele doua preliminarii (Cupa Mondiala 2006 si Euro 2008), posibilele urne valorice pentru tragerea la sorti a grupelor turneului final din Austria si Elvetia erau cunoscute.

Totusi, desi pozitionarea nationalei Romaniei in urna a treia nu mai putea fi schimbata, componenta acestor urne a suferit citeva modificari importante si aceasta ca urmare a neasteptatei eliminari a Angliei, invinsa de Croatia cu 2-3 chiar pe "Wembley". Acest rezultat surprinzator nu a rezolvat si delicata problema a Germaniei si Olandei, care nu stiau cum sa mai piarda puncte pentru a nu nimeri in prima urna valorica a turneului final.

Chiar daca o estimare grabita, prezentata pe un post de televiziune miercuri seara, avansa Croatia in postura de cap de serie, varianta corecta a ramas, totusi, in favoarea (sau defavoarea) "portocalei mecanice". Anglia, considerata de toata lumea favorita in dauna Rusiei, era plasata in urna secunda. Prin eliminarea formatiei pregatite de nefericitul Steve McClaren, Suedia a fost cea care a avansat in grupa valorica cu numarul doi, iar Spania a trecut din ultima urna in cea de-a treia.

Privind componenta, de-acum certa (mai ramine doar confirmarea de la UEFA), a celor patru urne, putem trage prima concluzie: nu vom juca in aceeasi grupa cu Germania, Portugalia si Spania, trei echipe foarte puternice, cu care Romania nu se poate lauda cu un palmares favorabil, chiar daca a invins Germania la Bucuresti acum trei ani cu 5-1 si Spania, cu 1-0, acum un an, la Cadiz.

Care ar fi, totusi, cele mai bune si cele mai rele asteptari pentru tricolorii lui Piturca? Din prima urna, cel mai convenabil adversar ar fi Austria, care n-ar fi prins turneul final daca nu l-ar fi gazduit. Evolutia epigonilor "Wunderteam-ului" de alta-data a fost atit de slaba in meciurile amicale, incit a avut succes chiar si o idee aparuta pe internet, care sustinea retragerea acestei echipe de la competitie! N-ar fi rau sa avem ca partener de intrecere nici Elvetia, insa nationala lui Kobi Kühn a lasat o impresie foarte buna la Mondialul de acum doi ani si poate deveni periculoasa, pe propriile terenuri.

Grecia, surprinzatoarea campioana de acum patru ani, ramine o echipa imprevizibila sub bagheta aceluiasi maestru, Otto Rehhagel, cel mai dificil adversar raminind Olanda lui Marco van Basten, chiar daca nationala batava este criticata la greu in propria tara, iar Piturca o cunoaste ca pe propriile buzunare.

Din urna a treia este de evitat Italia, campioana mondiala, in stare sa cistige chiar si cind (sau mai ales cind) joaca prost. Ne temem si de Croatia, poate sub impresia meciului de pe "Wembley", o echipa pe care Romania n-a invins-o niciodata (ce-i drept, au fost doar trei confruntari), dar trebuie spus ca, dupa bronzul mondial din 1998, jucatorii in carouri au impresionat mai mult in calificari decit prin turneele finale. Cehia si Suedia sint, aproximativ, pe acelasi plan: cu tot palmaresul exceptional in turneele europene, cehii au acum o echipa in reconstructie, iar ultima victorie de la Constanta poate fi un doping moral pentru tricolori. Preferam, totusi, Suedia, care – la un nivel egal de organizare a jocului – poate fi invinsa de tehnicitatea latina a romanilor.

In fine, din urna a patra, ar fi ghinion cit Casa Fotbalului daca ne-ar pica Franta pe cap, insa dintre Polonia, Rusia si Turcia, este de preferat echipa lui Guus Hiddink, care a obtinut calificarea mai mult prin poticnelile Angliei decit prin propriile sale evolutii.  Polonia este debutanta la un turneu final european, iar la ultimele doua Cupe Mondiale a fost penibila, iar Turcia, o echipa tinara si ambitioasa, poate produce mari suprize sub bagheta "imparatului" Fatih Terim.

Tragerea la sorti pentru grupele Euro 2008 va avea loc pe 2 decembrie, la Lucerna.

Componenta urnelor valorice la Euro 2008

I. Austria, Elvetia, Grecia, Olanda.

II. Croatia, Italia, Cehia, Suedia.

III. Germania, Romania, Portugalia, Spania.

IV. Polonia, Franta, Turcia, Rusia.

Grupa cu noroc

Austria

Suedia

Romania

Rusia.

Grupa cu ghinion

Olanda

Italia

Romania

Franta

Deocamdata, emotii pentru Mondiale

Inaintea tragerii la sorti a turneului final european, peste doua zile va avea loc, la Durban (ora 17,00), tragerea la sorti a grupelor preliminarii pentru Campionatul Mondial 2010, Africa de Sud. Asa cum v-am informat deja, Romania va face parte din cea de-a doua urna valorica. Astazi, FIFA va actualiza clasamentul mondial al echipelor nationale, pe baza caruia se va stabili componenta urnelor valorice. Conform unor calcule neoficiale, aparute pe www.gsp.ro, primele trei urne valorice arata astfel:

Urna A: Italia, Spania, Germania, Cehia, Franta, Portugalia, Olanda, Croatia, Grecia.

Urna B: Anglia, Romania, Scotia, Turcia, Bulgaria, Rusia, Polonia, Israel, Serbia.

Urna C: Norvegia, Ucraina, Serbia, Danemarca, Irlanda de Nord, Irlanda, Finlanda, Elvetia, Belgia.

Vor fi opt grupe de sase echipe si una de cinci, primele clasate calificindu-se direct la turneul final, iar dintre echipele situate pe pozitiile secunde in grupa, primele opt vor sustine patru intilniri de baraj tur-retur.

Comentarii