Greu pentru Steaua, usor pentru Vaslui

vineri, 01 august 2008, 21:10
6 MIN
 Greu pentru Steaua, usor pentru Vaslui

Sortii n-au mai fost atit de darnici cu Steaua la aceasta editie a Ligii Campionilor. Pentru a se califica in faza grupelor, elevii lui Marius Lacatus trebuie sa depaseasca intr-o dubla mansa, in cadrul turului III preliminar, campioana Turciei, Galatasaray Istanbul. Practic, Galatasaray era al doilea adversar posibil, ca dificultate, pentru Steaua, dupa Atletico Madrid. Avantajul Stelei este ca va juca primul meci, pe 12 sau 13 august la Istanbul, returul urmind a se juca pe stadionul Steaua, pe 26 sau 27 august.

Antrenorul Stelei, Marius Lacatus, a declarat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca sortii nu au fost favorabili, insa a precizat ca Galatasaray nu e favorita certa la calificare."Pentru noi, primul obiectiv este calificarea in grupele Ligii Campionilor. La prima vedere, sortii nu au fost atit de blinzi ca in alte dati. Odata cu meciurile din campionat, echipa va avea un randament mai bun. Nu va fi usor, Galatasaray are jucatori buni, care pot pune probleme oricarei echipe, dar avem sansa noastra si trebuie sa profitam de ea. Faptul ca in Turcia nu a inceput campionatul e un avantaj pentru Steaua", a spus Marius Lacatus, care a mai precizat ca se va consulta cu Gica Hagi, fostul antrenor al echipei din Istanbul.

In turul II preliminar al Cupei UEFA, FC Vaslui va intilni formatia letona Metalurgs Liepajas, primul meci urmind a fi sustinut in Letonia, la 14 august, iar returul, pe 28 august la Vaslui. A fost o surpriza pentru gruparea vasluiana, intrucit in dimineata tragerii la sorti, s-a facut o redistribuire geografica a echipelor, formatia romana fiind mutata din zona sud-mediteraneeana in cea central-estica. Fata de alti adversari posibili din aceasta zona, Young Boys Berna, AC Bellinzona (Elvetia), Lech Poznan, Legia Varsovia (Polonia), Sturm Graz (Austria), formatia baltica este mult mai accesibila. 

"Daca am avut noroc la tragerea la sorti, asta nu inseamna ca ne-am si calificat. Sint ceva sanse, dar e bine pentru ca totusi puteam sa nimerim mai rau. Sansele sunt egale la inceput, dar cu un joc bun putem sa ne calificam", a spus Adrian Porumboiu, finantatorul echipei vasluiene.

Cea mai performanta echipa din Turcia

Galatasaray este echipa cea mai titrata din Turcia, performanta sa maxima fiind cistigarea editiei 1999-2000 a Cupei UEFA, intr-o finala disputata la Copenhaga si cistigata la lovituri de departajare (scor, 0-0 dupa 120 de minute) in fata echipei londoneze Arsenal. Din echipa antrenata pe atunci de Fatih Terim faceau parte si romanii Gheorghe Hagi si Gheorghe Popescu. Alti jucatori romani care au jucat la Galata au fost Rotariu, Adrian Ilie, Filipescu, Lutu, Radu Niculescu, Bratu, Ovidiu Petre si Tamas. Tot in 2000, Galata, sub conducerea lui Mircea Lucescu, a mai cistigat si Supercupa Europei, intr-un meci cu Real Madrid. De asemenea, Gica Hagi a fost antrenor la Galata, in 2004-2005. Palmaresul intern echipei din Istanbul cuprinde 17 titluri de campioana, 14 Cupe ale Turciei si 10 Supercupe ale Turciei.

Infiintata pe 20 octombrie 1905, Galatasaray joaca pe stadionul ”Ali Sami Yen” (23.785 locuri) si este antrenata in prezent de germanul Michael Skibbe, fost la Bayer Leverkusen si Borussia Dortmund. In sezonul trecut, Galata a cucerit titlul de campioana, cu 79 de puncte, cu sase mai mult decit urmaritoarele sale, Fenerbahçe, Besiktas si Sivasspor. Lotul formatiei cuprinde o serie de internationali turci Emre Güngör, Servet Çetin, Emre Asik, Hakan Balta, Mehmet Topal, Ayhan Akman, Sabri Sarioglu, Arda Turan, Mehmet Güven, Ümit Karan, dar si portarul italian Morgan De Sanctis, transferat recent, portughezul Fernando Meira, australianul Harry Kewell, congolezul Shabani Nonda, brazilianul Cassio Lincoln sau suedezul Tobias Linderoth.

Steaua si Galatasaray s-au intilnit in semifinalele editiei 1989-1990 a Cupei Campionilor Europeni. La Bucuresti, Steaua a invins cu 4-0 (I. Dumitrescu, Hagi, Dan Petrescu, Balint), iar in meci retur, la Izmir, scorul a fost 1-1, marcind Cunneyt si Ilie Dumitrescu.

Galatasaray a intilnit de doua ori pe Dinamo, in primul tur al CCE. In 1956, Dinamo s-a impus cu 3-1, 1-2, iar in 1962, Galata au cistigat returul cu 3-0, dupa 1-1 la Bucuresti.  De asemenea, in editia 1986-1987 a Cupei UEFA, Universitatea Craiova a eliminat Galata din turul I, cu rezultatele 2-0 si 1-2.

Marea necunoscuta de la Baltica

Daca FC Vaslui a intrat in competitie prin Cupa UEFA Intertoto, echipa Metalurgs Liepajas a sustinut primul tur preliminar al Cupei UEFA, eliminind formatia nord-irlandeza Glentoran Belfast. In primul meci, sustinut la Belfast, scorul a fost 1-1, letonii deschizind scorul prin Pavels Surnins (’15), iar gazdele egalind in min. 29 prin Hallyday. La Liepaja, Metalurgs a cistigat cu 2-0 prin reusitele lui Girts Karlsons, in minutele 36 si 86. FK Liepajas Metalurgs, vicecampioana Letoniei, a fost infiintata in 1997, joaca pe stadionul ”Daugava”, care are o capacitate de 5.100 locuri si e antrenata de Vladimirs Osipovs.Palmaresul sau cuprinde un titlu al Letoniei, in 2005, a fost de sase ori vicecampioana, si a cucerit noua Cupe ale Letoniei, precum si o editie a Ligii  Baltice (2007).

Metalurgs a intilnit intr-un tur preliminar al Cupei UEFA, editia 2003-2004, pe Dinamo Bucuresti. In primul meci, dinamovistii s-au impus cu 5-2 pe teren propriu (Danciulescu 2, Fl. Petre 2, Barcauan), iar in Letonia scorul a fost 1-1, golul "ciinilor" fiind marcat de Zicu.  Interesant este ca pe 23 ianuarie, in Cipru, FC Vaslui a invins cu scorul 1-0, intr-un meci de pregatire, pe Liepajas Metalurgs, unicul gol al vasluienilor fiind marcat de atacantul zimbabwean Mike Temwanjera, in minutul 41. In editia trecuta de campionat, Liepajas Metalurgs a terminat pe doi, cu 58 de puncte, la doua puncte de campioana FK Ventspils.

In prezent, Liepajas Metalurgs ocupa locul IV  in intrecerea interna, cu 26 puncte (16 jocuri), devansata de FK Ventspils, Dinaburg Daugavpils si Skonto Riga.Din lotul echipei, cei mai cunoscuti jucatori sint internationalii letoni Imants Bleidelis si Andrejs Rubins (participanti la EURO 2004). Lotul mai cuprinde un brazilian, fundasul Antonino, un polonez, Klimek si patru lituanieni, Taosauskas, Miceika, Beniusis si Rimkevicius.

Programul turului III preliminar al Ligii Campionilor

Anorthosis Famagusta (Rapid Viena) – Olympiakos Pireu; Vitoria Guimaraes – FC Basel (IFK Göteborg); Sahtior Donetk – Dinamo Zagreb (NK Domzale); Schalke 04 – Atletico Madrid; Ålborg (FK Modrica) – Glasgow Rangers (FB Kaunas); FC Barcelona – Beitar Ierusalim (Wisla Cracovia); Levski Sofia – BATE Borisov (Anderlecht Bruxelles); Partizan Belgrad (Inter Baku) – Fenerbahçe Istanbul (MTK Budapesta); Standard Liège – FC Liverpool; FC Twente Enschede – Arsenal Londra; Spartak Moscova – Dinamo Kiev (Drogheda United) – Juventur Torino – Artmedia Petrzalka (Tampere United); Brann Bergen (FK Ventspils) – Olympique Marseille; Fiorentina – Slavia Praga; Galatasaray Istanbul – Steaua; Panathinaikos Atena (Dinamo Tbilisi) – Sparta Praga  (Serif Tiraspol).

Programul turului II preliminar al Cupei UEFA

Siroki Brijeg (Bosnia) – Besiktas Istanbul, SC Braga – Zrinjski Mostar (Bosnia), Lokomotiv Sofia – Borac Cacak (Serbia), Vojvodina Novi Sad – Hapoel Tel-Aviv, Aris Salonic – Slaven Koprivnica (Croatia), Liteks Loveci – Hapoel Kiryat Shmona (Israel), Deportivo La Coruña – Hajduk Split, Apoel Nikosia – Steaua Rosie Belgrad, Vllaznija Shkodër – Napoli, Maccabi Netanya – Cerno More Varna, Omonia Nikosia – AEK Atena, Metalurgs Liepajas – FC Vaslui, FC Zürich – Sturm Graz, VfB Stuttgart – ETO Györ, Lech Poznan – Grasshopper Zürich, Slovan Liberec – MSK Zilina (Slovacia), Georgia Tbilisi – Austria Viena, Young Boys Berna – Debrecen, Legia Varsovia – FC Moscova, Dnipro Dnipropetrovsk – AC Bellinzona, Interblock Ljublijana – Hertha Berlin, Suduva Marjanopole (Lituania) – Red Bull Salzburg, FC Djurgårdens (Suedia) – Rosenborg Trondheim, Queen of the South (Scotia) – FC Nordsjælland (Danemarca), KAA Gent – FF Kalmar (Suedia), Manchester City – FC Midtjylland (Danemarca), Honka Espoo (Finlanda) – Viking Stavanger (Norvegia) – Haka Valkeakoski (Finlanda) – Bröndby (Danemarca), Stabæk (Norvegia) – Rennes (Franta), FC Copenhaga – Lilleström (Norvegia), Elfsborg Borås (Suedia) – St. Patrick’s Dublin (Irlanda), Aston Villa – Hafnarfjördur (Islanda). 

Comentarii