„Hanescu este in forma fizica buna”

joi, 16 septembrie 2010, 23:20
4 MIN
 „Hanescu  este in forma fizica buna”

•-          Domnule Honceriu, nu este obosit Victor Hanescu inaintea acestei partide?

•-          Nu in mod special. Evident, se poate vorbi despre oboseala, fizica si mentala acumulata dupa opt luni de turnee, specifica tuturor jucatorilor din circuit. Dar, dupa luna iulie, extrem de solicitanta datorita turneelor din Germania, si a periplului american din august (adaugati si schimbarea de fus orar, intotdeauna mai dificila cind calatoresti spre Est), Victor a avut posibilitatea sa se refaca la Bucuresti timp de zece zile. In plus, el se mobilizeaza extraordinar inaintea unei asemenea partide, ii place sa joace Cupa Davis, mai ales la Bucuresti. Amintiti-va doar de meciul cu Ucraina, in mai, cind a jucat trei meciuri si le-a cistigat pe toate!

•-          Terenul amenajat la Centrul National de Tenis nu pare sa il avantajeze…

•-          Victor e un jucator care loveste tare, incercind sa incheie repede punctul. In plus, dupa ce a jucat pe hard in America, suporta acum o trecere abrupta la o suprafata foarte lenta. Este de asteptat ca schimburile sa fie foarte lungi, sa se stea mult in teren, ceea ce, evident, nu poate fi pe placul unui jucator care, in mod normal, va juca trei meciuri in trei zile.

•-          Avind reputatia unui jucator fragil, nu risca o accidentare serioasa datorita suprasolicitarii ?

•-          Cred ca aceasta reputatie trebuie considerata de domeniul trecutului in cazul lui Victor Hanescu. Colaboram de aproape doi ani si, in aceasta perioada, a fost ferit de necazurile care il tinusera departe de competitie in anii anteriori, uneori pentru perioade foarte lungi. Chiar daca in aceasta vara nu l-am putut insoti in toate turneele, datorita altor obligatii profesionale, am tinut legatura zilnic. Ca intotdeauna in ultimii doi ani, Victor a urmat programele pe care i le-am recomandat, astfel incit, inaintea celor trei zile de Cupa Davis se afla intr-o forma sportiva buna.

•-          Cum decurge colaborarea cu un sportiv de acest nivel?

•-          Fara nici un fel de probleme, deoarece Victor este un profesionist desavirsit, dornic sa se autodepaseasca in permanenta. Accidentarile de care pomeneati mai devreme  s-au intimplat si datorita unor posibile lacune de pregatire fizica acumulate anterior, pe care am incercat sa le remediem, atit cit a fost posibil. Nu e singurul caz: multi sportivi de performanta, din tenis sau din alte ramuri sportive, constientizeaza mai tirziu, in plina cariera, rolul decisiv al unei pregatiri fizice complete si complexe.

•-          Se poate vorbi despre o pregatire fizica speciala inainte de un meci de Cupa Davis?

•-          In nici un caz! Nu exista timpul necesar pentru o pregatire fizica propriu-zisa inaintea unui meci de Cupa Davis, jucatorii vin, in general, direct din turnee. In astfel de circumstante, roluri importante joaca, in primul rind, capitanul nejucator (responsabil cu motivarea mentala si cu atmosfera generala din jurul echipei) si staff-ul medical (refacerea si recuperarea rapida intre jocuri fiind esentiala in cazul unor pauze de doar 17-18 ore). In astfel de situatii, preparatorul fizic poate contribui doar la refacerea tonusului muscular.

•-          Sa vorbim putin despre conditia fizica a adversarilor…

•-          Ecuadorienii beneficiaza din plin de pregatirea fizica in conditii de altitudine, caldura si umiditate ridicata, ceea ce le permite atingerea unor parametri fiziologici si biochimici impresionanti. Organismul lor a fost fortat sa se adapteze acestor conditii. Asa se face ca un tip ca Nicolas Lappenti, la 34 de ani, sta in teren cinci ore, batindu-se cu Ivo Karlovic, jucator mai tinar si cu 20 de centimetri mai inalt! Sigur, trebuie asociat si factorul nativ, specific fiecarui individ in parte. Un lucru trebuie sa ne fie clar, nu putem conta pe pregatire fizica deficitara, e foarte greu de gasit asa ceva in tenisul de azi, cu atit mai putin la ecuadorieni. Daca e cazul vor sta in teren pina la caderea noptii.

•-          Ati mai primit propuneri de colaborare din partea altor tenismeni?

•-          Da, dar le-am refuzat, si va rog sa nu imi cereti nume. Pe unii sportivi mai tineri ii sprijin, din umbra, atit cit imi permite timpul. Principala mea procupare o reprezinta activitatea pe care o desfasor ca lector la Facultatea de Educatie Fizica si Sport din cadrul Universitatii Alexandu Ioan Cuza, iar Victor este singurul sportiv de performanta de a carui pregatire fizica ma ocup.

•-          O intrebare scurta, la final: batem Ecuadorul?

Nu dau pronosticuri, iar comentariile despre tenis nu ma preocupa. Ma intereseaza doar forma fizica a lui Victor si, desigur, sper sa termine victorios si fara accidentari toate meciurile in care va juca

Comentarii