In dorul Italiei

marți, 06 februarie 2007, 22:00
3 MIN
 In dorul Italiei

Astazi, de la ora 17,00, pe stadionul "Lia Manoliu" are loc meciul amical dintre Romania si Republica Moldova. Tricolorii s-au trezit peste noapte cu trei absente importante. Partida va fi transmisa in direct pe TVR 1
Astazi, in rindul tricolorilor, trebuia sa fie febra mare. Elevii lui Piturca s-ar fi aflat la Siena, in asteptarea unui meci amical de mare importanta, impotriva "squadrei azzurra", campioana mondiala. Din nefericire, insa, Italia rivneste serios si la titlul mondial in materie de coruptie si violenta (ambele, fotbalistice), astfel incit incidentele reprobabile de la Catania, au anulat un eveniment care ar fi fost o veritabila piatra de hotar pentru multi dintre elevii lui Piturca. Insa cum pina la meciurile din preliminariile Euro 2008, nationala nu mai are nici un alt meci de pregatire programat, FRF a cautat neaparat adversar si a gasit ce se putea gasi: reprezentativa vecinilor de peste Prut, care nu se compara cu "squadra azzurra" nici pe departe, dar nu este nici chiar Andorra sau San Marino. Selectionerul Victor Piturca a avertizat suporterii echipei nationale sa nu se astepte la un scor fluviu, intrucit Republica Moldova poate reprezenta un "cui" destul de greu de inghitit, dar si pentru faptul ca o victorie la un scor de maidan nu este obiectivul principal pentru acest meci, reomogenizarea formulei de echipa pentru meciurile cu Olanda si Luxemburg fiind primordiala.
Din pacate, insa, ultimele zile au fost un cosmar in tabara tricolora: rind pe rind au devenit indisponibili Cristi Chivu, Razvan Rat si rechematul Mihaita Plesan. Capitanul nationalei sufera de o miozita (inflamatie a tesutului muscular striat), iar Rat si Plesan s-au accidentat la antrenamente, primul avind probleme la un tendon, iar al doilea facind intindere. Cum singurul post neacoperit, in lotul Romaniei, este cel de fundas stinga, a fost chemat de urgenta, prin SMS, dinamovistul Cristi Pulhac, lotul pentru confruntarea cu basarabenii fiind format din doar 20 de jucatori.
Echipa de peste Prut, la care fostul international sovietic Igor Dobrovolski, debuteaza ca selectioner, are un lot si mai subtire, format din 17 jucatori, jucatori de baza, precum Catinsus sau Corneencov fiind indisponibili.
Romania a sustinut doar doua meciuri cu Republica Moldova, ambele inaintea unor turnee finale (CE 1996 si CM 1998). In 1996, la Bucuresti, tricolorii au invins cu 3-1 (Gh. Popescu 2, D. Petrescu / Testimitanu), iar in 1998, la Ploiesti, scorul a fost de 5-1 (Gh. Popescu, D. Petrescu, I. Dumitrescu, V. Moldovan, R. Niculescu / Tabacov). Partida va fi transmisa, in direct, pe TVR 1.

Formatiile probabile
Romania:
Coman – Contra, Tamas, Ghionea, P. Marin – Codrea, Rosu – Fl. Petre, Mutu, Cocis – Marica.
R. Moldova: Calancea – Golovatenco, Lascenov, Epureanu, Bulgaru – Berco, Comlionoc, Rebeja, Tigirlas – Frunza, Rogaciov.
Arbitri: Alexandru Diaconu – Nicolae Marodin, Adrian Vidan (Romania).

Tineretul a cistigat
Aseara, la Tiraspol, nationala de tineret a Romaniei a invins cu scorul de 2-0 (0-0), formatia similara a Republicii Moldova, intr-o partida amicala. Golurile tricolorilor lui Emil Sandoi au fost marcate de Valentin Simion (’53) si Hristu Chiacu (’63). Formatia standard a tricolorilor a fost: Pantilimon – Scarlatache, Ninu, Mardare, Sepsi – Chiacu, Ropotan, Cr. Tanase – Keserü, Simion, Stancu. Ieseanul Paul Tincu a intrat in min. 74, in locul lui Tanase, iar Clement Palimaru l-a inlocuit doua minute mai tirziu pe Chiacu. Au mai jucat portarul Tatarusanu, Pacuraru, Neagu, Bicfalvi si Patriche. 

Comentarii