Interminabila finala

duminică, 05 iulie 2009, 20:52
4 MIN
 Interminabila finala

Finala cu un superfavorit (elvetianul Roger Federer) si un jucator renascut (americanul Roddick) a avut parte de un suspans nemaiintilnit de multi ani in turneele de tenis. In primul set, s-a mers "servici pe servici" pina la 5-5, cu precizarea ca elvetianul si-a cistigat mai lejer jocurile. Roddick a facut 6-5 pe propria mina, dar numai dupa un game interminabil, in care Federer a avut patru mingi de meci, la care un cuvint greu si-a spus si noua tehnologie de verificare a deciziilor la limita, numita "Hawk Eye" (ochi de soim). Toata lumea astepta tie-break-ul, acolo unde Federer se arata imbatabil. Dar in cel de-al 12-lea joc, la 15-15, un rever ireprosabil l-a gasit pentru prima data pe Roddick in avantaj pe serviciul lui Federer. Elvetianul a recuperat cu un as, dar ultimele doua mingi au revenit americanului care a cistigat primul set cu 7-5. Setul doi l-a gasit mai puternic in primele servicii pe Roddick, chiar daca a facut si doua duble greseli. De data aceasta s-a ajuns la tie-break si s-a vazut de ce acest moment al jocului este specialitatea lui Federer. Roddick a condus cu 5-1 si 6-2, dar elvetianul a revenit, americanul s-a taiat, cele patru mingi de set au fost anulate si Federer a cistigat tie-break-ul cu 8-6 si setul cu 7-6. Tot la tie-break s-a ajuns si in setul III, numai ca Federer nu este Roddick si, dupa ce si-a asigurat un avantaj de 5-1, Roger a rezistat unei reveniri a americanului si a cistigat cu 7-5 (7-6, scorul setului). Meciul curgea spre victoria lui Federer, dar in al cincilea game al setului patru, Roddick a reusit un break neasteptat, care i-a decis victoria cu 6-3. A urmat un set decisiv plin de suspans. Ambii jucatori au excelat prin servicii, break-urile disparind cu desavirsire. Federer a "excelat" prin multitudinea de greseli nefortate, un moment decisiv aparind la 8-8 cind Roddick a avut 40-15 pe serviciul adversarului, doua mingi de break anihilate de elvetian. Dupa 10-10, Federer a parut mai sigur si decizia s-a dat in game-ul cu numarul 30: Federer, la primire, a condus cu 30-0, Roddick a recuperat, dar a mai venit o minge de meci pentru elvetian, la care Roddick a raspuns slab la lovitura de dreapta a lui Roger Federer si-a adjudecat finala cu 5-7, 7-6, 7-6, 3-6, 16-14, cistigind al saselea Wimbledon din cariera sa si, in acelasi timp, al 15-lea turneu de Grand Slam. De astazi, Roger Federer este din nou numarul 1 mondial, deoarece fostul lider, Rafael Nadal nu a putut participa la aceasta editie a Wimbledonului.

  

A venit rindul Serenei

Finala feminina de la Wimbledon disputata de surorile Venus si Serena Williams a fost o reeditare a celei de anul trecut, dar cu un rezultat diferit. Daca in 2009 s-a impus cea mai mare dintre surori, acum victoria a revenit Serenei, ceea conform evolutiilor ostilitatilor de pina acum, poate fi considerat o surpriza, chiar daca Serena (27 de ani) se afla cu un loc mai sus in clasamentul WTA. Dar traseul cel mai bun spre finala l-a avut Venus. In semifinala, de pilda, mezina a smuls, literalmente, victoria in fata Elenei Dementieva, in timp ce Venus nu i-a lasat decit un game lin doua seturi liderei mondiale, Dinara Safina. In primul set al finalei s-a mers cap la cap pina la tie-break, care a fost adjudecat de Serena, dupa trei mingi cistigate pe serviciul adversareei. In setul secund, Serena s-a desprins de la 2-2, Venus a salvat trei mingi de meci la 2-5, dar pina la urma scorul final a fost 7-6, 6-2 pentru Serena Williams, care cistiga Wimbledonul dupa sase ani de pauza. Ea a mai cistigat marele turneu englez in 2002 si 2003, in ambele ocazii in urma unor finale cu Venus, care a obtinut prima victorie in fata surorii sale in turneul de la Wimbledon in 2008. "Este minunat, am putin impresia ca i-am luat trofeul lui Venus, ea il cistiga tot timpul", a declarat Serena, despre sora sa, cistigatoare la Wimbledon de cinci ori. "Ea a fost mai buna si a avut raspuns la orice. A jucat un tenis mai bun", a spus Venus, despre sora ei cu doi ani mai mica. Serena Williams a cistigat al doilea titlu de Grand Slam in acest sezon, dupa Australian Open.

Cele doua surori americane au cistigat impreuna proba de dublu feminin (dupa editiile din 2000, 2002 si 2008), invingind in finala care a durat 94 de minute cu 7-6, 6-4 cuplul australian Samantha Stosur / Rennae Stubbs. Proba de dublu masculin a revenit, pentru a doua oara consecutiv perechii Daniel Nestor / Nenad Zimonjic (Canada / Serbia, nr. 2), care a dispus cu 7-6, 6-7, 7-6, 6-3 de principalii favoriti, gemenii americani Bob si Mike Bryan.

Comentarii