Intre spectacol si pragmatism

marți, 13 mai 2008, 20:41
3 MIN
 Intre spectacol si pragmatism

Am asteptat cit am asteptat marea finala Bayern – Fiorentina si ne-am pomenit cu una Glasgow Rangers – Zenit, pe stadionul echipei Manchester City, unde cu siguranta vor fi mai multi bautori de whisky decit de vodca. Avantaj Rangers. Zenit St. Petersburg este debutanta intr-o finala europeana, in timp ce formatia scotiana a jucat trei (toate in defuncta Cupei Cupelor), dintre care doar una cistigata. Avantaj Scotland, mai ales ca singurul trofeu european luat de Rangers a fost in urma unei finale cu o alta echipa rusa: 3-2 in 1972 cu Dinamo Moscova, dupa ce "zgircitii" au condus cu 3-0. Iarasi, avantaj Glasgow.

Dupa ce fotbal s-a jucat in Cupa UEFA, consideram ca favorita finalei este formatia de pe Neva si multi suporteri de la noi vor tine pumnii Zenitului, nu de ciuda ca Rangers l-a eliminat pe Mutu sau ca prietenia romano-rusa este mai trainica decit cea romano-scotiana. Multa lume isi aminteste modul in care trupa lui Walter Smith a scos din competitie pe Sporting Lisabona sau Fiorentina.

Un fel de catenaccio caricatural, care l-ar rasuci in mormint pe Helenio Herrera, fiindca Interul de altadata marca in primele minute si apoi se apara, pe cind echipa scotiana de astazi incepe cu defensiva si, daca iese ceva pe contraatac in final, bine, daca nu, se merge la penaltiuri. Am uitat multi ce start fenomenal a luat Glasgow Rangers in grupele Ligii Campionilor, cu victorie in deplasare pe terenul cvintuplei campioane a Frantei, Olympique Lyon.

Asa ca amatorii fotbalului spectacol vor zice de trei ori "avantaj Zenit", cu dorinta ca rusii lui Dick Advocaat sa inscrie cit mai repede pentru a da fotbalului o sansa. Un avantaj pentru Rangers este lipsa din formatie a lui Pogrebniak, golgeterul Cupei, cu zece goluri (la egalitate cu Luca Toni), la care se mai pot adauga cele doua marcate in tururile preliminarii. Insa la Zenit va reveni Andrei Arsavin, care, exceptindu-l pe capitanul ucrainean Timosciuk, este cel mai titrat jucator al echipei din "orasul alb".

Ca va fi avantaj Zenit sau avantaj Rangers, vom vedea diseara, pe Pro TV, de la ora 21,45. Noi speram ca va fi "avantaj fotbal", indiferent cine va cistiga.

Cum s-au calificat

Zenit: 2-0, 3-0 cu Zlate Moravce (Slovacia) – TP 2; 3-0, 1-1 cu Standard Liège (I); 1-1 (a) cu Alkmaar, 3-2 (d) cu Larisa, 2-2 (a) cu Nürnberg, 0-1 (d) cu Everton (grupa D, locul III); 1-0, 1-2 cu Villarreal (16-imi), 1-3, 2-0 cu Marseille (optimi), 4-1, 0-1 cu Leverkusen (sferturi), 1-1, 4-0 cu Bayern (semifinale). Golgeteri: Pogrebniak – 12; Arsavin – 4; Ionov, Kim, Zirianov – 2; Hagen, Maksimov, Timosciuk, Fatih Tekke, Aniukov, Denisov, Faizulin si Lucio (autogol, Leverkusen).

Glasgow Rangers: 2-0, 1-0 cu Zeta Golubovci (Muntenegru), 1-0, 0-0 cu Steaua Rosie Belgrad) – in tururile preliminare ale Ligii Campionilor; 2-1, 2-3 cu VfB Stuttgart, 3-0, 0-3 cu Lyon, 0-0, 0-2 cu Barcelona – in grupa E a LC; apoi, in Cupa UEFA (16-imi): 0-0, 1-1 cu Panathinaikos; 2-0, 0-1 cu Werder Bremen (optimi), 0-0, 2-0 cu Sporting (sferturi), 0-0, 0-0 cu Fiorentina (la penaltiuri), in semifinale. Golgeteri: McCullogh, Beasley, Novo, Adam, Darcheville, Cousin – cite doua; Weir, Ferguson, Davis, Whittaker (cite unul).

Comentarii