Joia nebuna

miercuri, 05 aprilie 2006, 22:59
4 MIN
 Joia nebuna

Nebunia care a cuprins Romania in cursul saptaminii trecute, cu prilejul primei manse din Giulesti a derbiului european Rapid – Steaua, va fi depasita, astazi, de o nebunie si mai mare. Pentru ca in aceasta seara, pe stadionul „Lia Manoliu” se disputa calificarea. Reamintim, in meciul din Giulesti scorul a fost 1-1, ambele echipe marcind in minutele cu numarul 4 ale celor doua reprize: Banel Nicolita, pentru Steaua si, respectiv, Viorel Moldovan, pentru Rapid. Rezultatul confera un avantaj minim Stelei, care are sansa unui scor alb pentru a accede in semifinale. Dar, dupa cum a spus Cosmin Olaroiu, Steaua nu este o echipa de 0-0, chiar daca a inregistrat acest scor, in mod nedorit, in citeva rinduri. Rapid va fi obligata sa atace si, implicit, sa lase spatii pentru contraatacurile steliste, si este chiar greu de crezut ca meciul se va incheia fara gol. Mai plauzibil ar putea fi un egal de 1-1, care ar conduce catre prelungiri sau chiar departajarea prin lovituri de la 11 m. Demn de remarcat este faptul ca ambele echipe au demonstrat o forma de zile mari in ultima etapa de campionat. Rapid si Steaua s-au impus fara drept de apel in deplasare, in fata unor echipe de temut ale campionatului nostru, Poli Timisoara si Otelul Galati. In acest meci, totul este posibil, partida fiind cea mai echilibrata dintre toate cele patru sferturi programate astazi.
Din echipa Stelei va lipsi, in continuare, atacantul Victoras Iacob, iar Bostina este incert. La Rapid, absenteaza mai vechii accidentati Maldarasanu si Karamian, incertitudinile plasind in privinta lui Emil Dica si Negru.
Sabia lui Damocles-Cantalejo
Suspansul acestui meci a fost augmentat de bomba zilei de marti, cind UEFA l-a numit ca arbitru al intilnirii pe spaniolul Luis Medina Cantalejo, cel care s-a aflat in vizorul opiniei publice europene dupa arbitrajul dezastruos din derbiul clasic al Spaniei, Barcelona – Real. Presa iberica a facut fel de fel de speculatii privind oarece parti-pris al acestuia in duelul dintre supergranzii Iberiei, dar in intilnirea dintre cele doua echipe romanesti nu este loc de nici un parti-pris. Pericolul Cantalejo vine din alta parte: arbitrul spaniol este renumit pentru „generozitatea” sa in materie de cartonase, iar abundenta de atentii de acest gen poate fi malefica pentru echipa care se va califica in semifinale. Sabia lui Damocles-Cantalejo poate fi mortala, in special pentru rapidisti care au 10 jucatori susceptibili de suspendare pentru semifinale (dintre care 6 titulari), fata de numai doi stelisti. De aici provine teama suporterilor, care, peste doua saptamini, nu vor mai fi rapidisti sau stelisti, ci, pur si simplu romani.
Formatiile probabile
Steaua: Carlos – Ogararu, Goian, Ghionea, Marin – Oprita, Radoi, Paraschiv, Nicolita – Cristea, N. Dica.
Rapid: Coman – M. Constantin, Maftei, Rada – Badoi, Em. Dica, R. Stancu, I. Stancu – Niculae, Moldovan, Buga.
Masuri exceptionale de securitate
Dupa examenul bine trecut din meciul tur, fortele de ordine au luat masuri extraordinare pentru prevenirea incidentelor care ar putea aparea pe stadionul Lia Manoliu. Accesul suporterilor se va face dupa parcurgerea a cinci filtre ale Jandarmeriei, fiind luate masuri speciale si pentru evitarea unei intilniri intre cele doua galerii. „La meciul din Giulesti ne-am luat licenta, iar acum vrem sa ne luam doctoratul”, a anuntat Eugen Meran, adjunctul sefului Jandarmeriei Bucuresti.”Mascatii” vor patrula pe strazile din jurul stadionului, iar suporterii cu damf de alcool vor fi trimisi acasa. In total, trei mii de jandarmi si politisti vor asigura securitatea meciului. Va fi interzis portul oricarui obiect contondent la intrarea in stadion (brichete, chei) dar si spray-uri. La finalul meciului, ultimii suporterii care vor parasi stadionul vor fi cei ai galeriei oaspete. Aceasta va fi escortata pina la iesirea din stadion, apoi va deflui individual.
Dupa cum anunta primarul sectorului 2 al Capitalei, Neculai Ontanu, vinzarea si consumul de alcool in zona stadionului National va fi interzisa pe tot parcursul zilei, orice incalcare a interdictiei fiind sanctionata cu amenzi si inchiderea magazinului. Fortele de Politie se vor concentra pe combaterea speculei, prevenirea furturilor din buzunare, precum si pe identificarea celor care incearca sa vinda bilete falsificate. Elicoptere ale Politiei vor survola zona stadionului, pentru a innabusi din fasa orice tentativa de tulburare a linistii publice.
Middlesbrough sau Basel?
In afara derbiului nostru, cel mai important meci care se disputa in aceasta seara, in mansa secunda a sferturilor de finala ale Cupei UEFA, este cel de la Middlesbrough, unde formatia locala intilneste pe FC Basel. In tur, elvetienii au cistigat cu 2-0, invingatoarea acestei duble manse fiind viitoarea adversara a echipei romanesti care va cistiga duelul Steaua – Rapid, in semifinale. De aceea, partida care va fi arbitrata de rusul Iuri Baskakov, va fi transmisa in direct pe TVR 2, de la ora 22,00. Celelalte doua partide sint Zenit St. Petersburg – FC Sevilla (ora 19,00, in tur, 1-4) si Schalke 04 – Levski Sofia (ora 21,30, in tur 3-0), marile favorite fiind, evident, echipele din Spania si Germania. Este interesant, pentru viitorul fotbalistic al Romaniei in Cupele Europene, rezultatul partidei de la St. Petersburg. Dupa cum am mai informat, in editia 2007-2008, Romania si-a cistigat dreptul de a avea doua echipe in tururile preliminarii ale Ligii Campionilor, pe linga altele doua in Cupa UEFA. Daca Rapid (sau Steaua) s-ar califica in finala cu minimum o victorie si un egal in semifinale, una dintre echipele romanesti ar accede direct in grupele Ligii. Daca, pe linga aceasta conditie, Zenit pierde si meciul retur cu Sevilla, vom avea patru echipe in Cupa UEFA. Reamintim ca pentru sezonul 2006-2007, Romania ramine cu acelasi statut ca si pina acum: o echipa in Liga Campionilor si doua in Cupa UEFA

Comentarii