Lacatul elvetian

Subtitlu

miercuri, 16 iunie 2010, 22:50
2 MIN
 Lacatul elvetian

Spania: Casillas – Ramos, Piqué, Puyol, Capdevila – Busquets (’62 – Torres) – D. Silva (’62 – Navas), X. Alonso, Xavi, Iniesta (’77 – Pedro) – Villa. Antrenor: Vicente Del Bosque.

Elvetia: Benaglio – Lichsteiner, Senderos (’36 – Von Bergen), Grichting,  Ziegler – Barnetta (‘90^2 – Eggimann), Huggel, Inler, Fernandes – Derdiyok (‘79 – Hakan Yakin) – Nkufo. Antrenor: Ottmar Hitzfeld.

Cartonase galbene: Grichting (’30), Ziegler (’72), Benaglio (‘90^2), Yakin (‘90^4).

Arbitru: Howard Webb (Anglia).

0-1, min. 52: Fernandes, din apropiere, elvetianul avind sansa sa ramina cu poarta goala dupa respingerea lui Casillas in Piqué, din fata lui Derdiyok, care scapase singur.

Jenata vizibil de "daunatorii" elvetieni, preocupati aproape in exclusivitate de inchiderea culoarelor spre poarta proprie, "pomul laudat", Spania, a produs doar un mugure in prima repriza. Acesta nu a rodit insa deoarece Benaglio a parat sutul lui Piqué din careu, in minutul 26. In rest, s-a vazut, de o parte, o posesie zdrobitoare (71,5%) si tesaturi dense de pase, stopate, aproape toate, la 20-25 de metri de poarta lui Benaglio si, de cealalta parte, preocupari ecologiste din partea atacantilor elvetieni, care au protejat cu mare atentie gazonul din jumatatea adversa. Primul zvic serios al acestora a adus insa deschiderea scorului si, totodata, dinamizarea partidei. Del Bosque a trecut la "4-4-2", cele trei guri de foc introduse in actul doi generind si aparitia unor ocazii, cea mai mare fiind "transversala" lui Alonso (’70). Egalarea a aparut peste patru minute la acest capitol, Derdiyok trimitind in bara la cea de-a doua ocazie a Elvetiei, nu insa si pe tabela de marcaj deoarece Iniesta, Torres ori Navas nu au gasit tinta.

Victoria trupei lui Hitzfeld dovedeste inca o data ca decalajul valoric dintre doua echipe poate fi anulat de o disciplina tactica riguroasa si ca reteta succesului propusa de Mourinho la Inter poate fi aplicata si in alte curti.

 

Odata la 105 ani

Selectionerul echipei nationale a Elvetiei, Ottmar Hitzfeld, a declarat, ieri, dupa victoria din meciul cu reprezentativa Spaniei, scor 1-0, ca acest succes este istoric: "Aceasta victorie este istorica, deoarece nu batusem niciodata Spania in 105 ani. Am facut un pas important spre optimile de finala, dar de acum se asteapta mai mult de la noi. Trebuie sa raminem atenti si concentrati. Meciul cu Chile va fi mult mai greu decit cel cu Spania si echipa trebuie sa ramina compacta. Cu Spania nu ne-am expus, am incercat sa jucam pe contraatac", a spus Hitzfeld. Mijlocasul Gelson Fernandes, autorul unicul gol al intilnirii si cel care a fost desemnat omul meciului, considera ca "visul a devenit realitate": "Am fost solidari si nu am lasat spatii adversarilor. Sint mindru de aceasta echipa si de tara mea. La gol am alergat in spatele lui Derdyok, deoarece stiam ca va avea nevoie de ajutor. Acum trebuie sa raminem cu picioarele pe pamint, deoarece mai avem de jucat doua meciuri in aceasta grupa", a adaugat Fernandes.

Comentarii