Lectia de tactica

luni, 24 martie 2008, 22:07
3 MIN
 Lectia de tactica

Dupa o zi libera, Poli Iasi a revenit ieri seara la antrenamente, victoria repurtata simbata cu CFR Cluj raminind subiectul zilei. Un subiect care desi a fost discutat mult in ultimele zile, a mai lasat loc de citeva tuse, statistico-tactice.

In primul rind, trebuie precizat ca victoria gazdelor pare logica daca ne referim la aspectul general al partidei – care a avut o echipa gazda sigura aproape in tot ceea ce a facut si un adversar ce a excelat doar la capitolul nervozitate -, dar si la cifre: 1-0 pe tabela, 4-2 la capitolul ocazii de gol, cu mentiunea ca cele ale Politehnicii au avut un plus de claritate, 2-1 la suturi pe poarta.

Ultimul bilant ne ofera si una dintre explicatiile dominarii jocului de catre moldoveni, faptul ca trupa lui Andone nu a reusit sa traga decit o data pe poarta, si atunci dintr-o lovitura libera, spunind multe despre organizarea jocului Politehnicii.

Aici, meritul incontestabil ii revine antrenorului Ionut Popa, care, pe linga ca a reusit sa-si mobilizeze la maximum elevii, a gindit perfect partida din punct de vedere tactic. Tehnicianul a renuntat la "4-1-4-1", modulul  cu care a pornit la drum in toate meciurile oficiale din 2008, preferind sa joace cu doi inchizatori, tactica perfecta de raspuns pentru sistemul "4-1-4-1", folosit de Andone.

Astfel, in centrul terenului s-au batut doua triunghiuri, Ilie – Milea – Naidin contra Dani – Peralta – Trica, primul avind avantajul faptului ca, pe un teren denivelat si contra unui adversar obligat sa atace din start (CFR anuntase ca nu a venit la egal in Copou), trebuia sa fie mai atent la lucruri mai simple decit constructia.

Cu "motorul" bruiat, incapabil sa furnizeze materie prima pe flancuri pentru Culio si Dubarbier, care, cind mai prindeau cite o minge, nu reuseau mare lucru din cauza lui Homei si Pecnik, si cu un Fabbiani strins perfect de clestele Onut – Munteanu, clujenii nu au putut decit sa… asigure un trai linistit lui Branet.

In ceea ce priveste ofensiva, Poli a mizat pe macinarea defensivei adverse de catre "picatura" Cristea (care a avut un randament din ce in ce mai bun pe masura ce iesea din centru, maturind si partile laterale) si pe aparitiile surprinzatoare in careu ale "volantilor" Bersnjak (in special), si Paruolo. Iar cum "scutul" lui Hirschfeld era destul de greoi, CFR a avut mari emotii in citeva rinduri, neinspiratia la finalizare ori nesansa aminind deschiderea scorului.

Popa a reactionat foarte bine si atunci cind Andone a inceput sa mute, fortind atacul. Intrarea lui Semedo a avut drept raspuns alunecarea lui Milea in coasta periculosului jucator portughez, iar introducerea lui Ruiz a fost urmata imediat de cea a lui Ciobanu, intre cele doua inlocuiri ce au schimbat desenul tactic al oaspetilor intercalindu-se o mutare post pe post, Peralta – M. José. Poli a reusit astfel sa conserve fara mari emotii avantajul obtinut in urma penaltiului transformat de Cristea si sa ramina una dintre echipele cele mai harnice din 2008, cu 11 puncte obtinute din 18 posibile.

In ciuda acestui lucru, linistea e cel mai periculos lucru care s-ar putea instaura in Copou, Politehnica avind in continuare nevoie de puncte pentru a fi scapa total de emotiile retrogradarii, partida de duminica, de la Tirgu Jiu, avind din nou conotatii foarte importante.

Poli-catalog

Branet (6,5) – a fost solicitat serios o singura data, la lovitura libera executata de Fabbiani in minutul 50, fiind sigur in rest.

Homei (7,5) – a stopat din fasa potentialele curse ale lui Dubarbier, a avut citeva urcari viguroase in atac, ultima, in prelungiri, fiind superba.

Onut (7) – a coordonat foarte bine apararea.

Munteanu (7) – sigur.

Pecnik (6,5) – nu a avut mari probleme din partea lui Culio.

Ilie (7) – a securizat zona in care actiona Trica.

Milea (6,5) – a muncit mult, avind ceva dificultati in a tine pasul cu Semedo, pe final.

Bersnjak (7) – a aparut de multe ori la finalizare, irosind trei oportunitati mari de a inscrie; are meritul de a fi obtinut penaltiul care a decis soarta partidei.

Naidin (6,5) – generos in efort.

Paruolo (6,5) – a centrat bine in citeva rinduri, a fost blocat in minutul 22 in mijlocul careului.

Cristea (8) – mobil, s-a batut permanent cu defensiva adversa; a inscris golul decisiv.

Ciobanu, Bilba si Buta au intrat pe final.

Comentarii