Liga Nationala de Handbal programeaza doar cinci etape in acest an

joi, 08 iulie 1999, 23:00
2 MIN
 Liga Nationala de Handbal programeaza doar cinci etape in acest an

La sediul Federatiei Romane de Handbal a avut loc Adunarea Generala, la care au fost invitati cite doi reprezentanti ai echipelor din Liga Nationala, precum si membri ai Biroului Federal. Programata initial la inceputul lunii februarie, aceasta reuniune a fost aminata pina la data desfasurarii ei de doua ori, hotarindu-se in final pentru inceputul lunii iulie. Adunarea a avut drept scop prezentarea analizei competitionale pe anul trecut, votarea bugetului pe anul in curs si nu in ultimul rind stabilirea modalitatii de desfasurare a celor doua campionate, masculin si feminin. Desi au anuntat o analiza complexa a rezultatelor sportive pe anul trecut, aceasta s-a facut doar pina in luna martie 1999, adica la exact un an de la ultima intrunire a FRH. Observatorul federal Radványi Pál a declarat: "Nu inteleg gestul Federatiei de a invita cite doi reprezentanti de la fiecare echipa din Liga Nationala, in timp ce din partea cluburilor scolare si a echipelor din esalonul secund nu a fost invitat nimeni!". De asemenea, din cei 147 de membri carora li s-au trimis invitatii, doar 88 au raspuns convocarii. S-a prezentat un raport pregatit de comisiile centrale ale FRH, care contine plusurile si minusurile anului competitional 1998, precum si pe anul in curs, relevindu-se superioritatea intrecerii feminine fata de cea masculina. In ceea ce priveste datele de incepere a celor doua campionate, acestea au fost stabilite pentru 3 octombrie la masculin si 1 septembrie la feminin. O noutate fata de anul trecut o constituie renuntarea la turneele de sala si organizarea a doua competitii distincte: Cupa Romaniei la masculin si Cupa FRH la feminin. La masculin, in Cupa vor participa cele 12 echipe din Liga Nationala, plus ocupantele primelor doua locuri din cele doua serii ale Diviziei A, competitia desfasurindu-se in perioada 6 februarie – 5 martie, in sapte etape. Oficialii FRH nu au anuntat sistemul dupa care se vor desfasura meciurile, lasind totusi sa se inteleaga un sistem tur-retur.
La feminin, Cupa Federatiei va debuta pe 2 octombrie, urmind ca pina la sfirsitul lunii sa se dispute prima etapa programata. Cea de-a doua se va desfasura in intervalul 6-28 noiembrie. Competitia este structurata pe doua serii a cite sase echipe, finala fiind programata pe 4 decembrie. Campionatul intern va programa doar cinci etape in acest an, datorita pregatirilor lotului national de senioare si participarii acestuia la Campionatul European. Etapele ramase din turul campionatului vor reincepe pe 8 ianuarie 2000.
O surpriza neplacuta pentru participantii la Adunarea Generala a fost anuntul facut de mai-marii federatiei in privinta taxelor de transfer, suspendari, participare in campionat etc. Astfel, un transfer in Liga Nationala s-a dublat la 1,5 milioane de lei, iar o simpla contestatie va costa "doar" doua milioane de lei. Din cauza exodului jucatorilor si a sumelor mici pe care le incaseaza echipele de pe urma transferurilor, s-au purtat discutii pe tema stabilirii unor noi grile. De asemenea, conducatorii de cluburi prezenti la sedinta s-au plins de lipsurile financiare cu care se confrunta, cerind federatiei sa fie mai indulgenta la acest capitol. (Adina OSAN)

Comentarii