Lista rusinii

miercuri, 03 decembrie 2008, 21:53
3 MIN
 Lista rusinii

La inceputul acestui an, primarul Iasului, Gheorghe Nichita, presedintele de onoare al Politehnicii Iasi, anunta triumfator ca toate problemele financiare ale gruparii din Copou au luat sfirsit. Solutia gasita pentru echilibrarea clubului parea a fi optima: cedarea pachetului majoritar si, implicit, a greului finantarii catre un grup de oameni de afaceri importanti, Primaria raminind un punct important de sprijin al activitatii sportive. Chiar daca modificarile scriptice vor aparea abia in aceasta luna, cererea de modificare a structurii actionariatului fiind depusa la Registrul Comertului pe 7 noiembrie, actionarii care au intrat in hora si-au asumat pe parcursul intregului an 2008 responsabilitatea sustinerii Politehnicii. Atit din punct de vedere decizional, prin prezenta in Consiliul de Administratie, cit si financiar, prin sumele virate in conturile clubului. La ambele capitole insa lucrurile au scirtiit, cel legat de aportul material declansind chiar scurtcircuitul. Desi cinci dintre cei opt actionari privati ai clubului figureaza in topul celor mai bogati 300 de oameni din Romania, indeplinirea obligatiilor asumate fata de Politehnica a fost un test pe care nici unul nu l-a trecut! Neplatind la timp, actionarii au inglodat clubul in datorii, generind un adevarat haos la Politehnica. Sumele datorate bugetului de stat au crescut permanent datorita penalitatilor, salariile angajatilor s-au achitat cu mare intirziere, lucru care a generat o atmosfera improprie performantei atit la nivelul echipei mari cit si la cel al grupelor de copii si juniori. Ajunsa tiris grapis la finalul turului, Poli are acum datorii de circa un milion de euro catre bugetul de stat, terti, jucatori (majoritatea si-au incasat ultimele salarii in luna septembrie) si antrenori. "Ziarul de Iasi" a intrat in posesia listei care prezinta sumele, in euro, pe care actionarii privati trebuie sa le vireze pina la sfirsitul anului in conturile Politehnicii, conform angajamentelor asumate.

Facem mentiunea ca Iulian Dascalu are obligatii mai mari deoarece detine aproximativ 27% din actiuni, restul actionarilor privati avind, fiecare, circa 4,17% din Poli. Un alt actionar important, Consiliul Local Municipal Iasi, care are aproximativ 46%, este la zi cu obligatiile asumate. Dascalu, Roman si societatea Dedeman si-au indeplinit obligatiile doar in ceea ce priveste returul trecut, Cihodaru si Grecu sint singurii care au "inceput" campionatul 2008-2009, in timp ce in cazurile lui Popa, Avram si Prisecaru, diferenta de la cei 48 000 euro pe care trebuiau sa-i dea, fiecare, in acest tur si pina la restantele prezentate in tabel apare ca urmare a neachitarii obligatiilor din returul trecut!

In mod normal, daca cei opt actionari si-ar achita obligatiile asumate, Poli ar stringe circa 850 000 de euro, raminind o diferenta de aproape 150 000 de euro, aparuta din penalizari, pentru ca bugetul pe 2008 sa se inchida. Aceasta este, de altfel, o conditie sine qua non pentru ca Iasul sa mai spere sa aiba o echipa de fotbal in elita in campionatul viitor, derogarile in ceea ce priveste acordarea licentelor de club profesionist, in sensul prelungirii termenelor de achitare a datoriilor peste 31 decembrie, fiind anuntate a fi anulate.

 

Lista datornicilor (euro)

1 Iulian Dascalu        309 000

2 Maricel Popa         148 000

3 Gheorghe Avram   108 000

4 Ioan Prisecaru         99 000

5 Viorel Roman          48 000

6 Dedeman                 48 000

7 Bogdan Cihodaru               44 000

8 Lucian Grecu           38 000.

Comentarii