Meciul descalificarii

duminică, 29 martie 2009, 20:15
4 MIN
 Meciul descalificarii

Romania: Lobont – Contra, Tamas, Stoica, Rat – Codrea (’46 – Tanase), Radoi, Cocis (’76 – Niculae) – Mutu – Costea (’63 – Bucur), Marica. Selectioner: Victor Piturca.

Serbia: Stojkovic – Ivanovic, Dragutinovic, Vidic, Obradovic – Krasic, Stankovic, Milijas, Jovanovic (’61 – Jankovic) – Zigic, Pantelic (’66 – Subotic). Selectioner: Radomir Antic.

Arbitri: Mateo Trefoloni – Alessandro Stagnoli, Renato Faverani.

Cartonase galbene: Mutu, Radoi, Costea, Tamas / Zigic, Subotic, Obradovic.

0-1, min. 18: scapat de Rat, Krasic a patruns pe partea stinga, l-a depasit pe Stoica, sutul sau a nimerit bara laterala, de unde balonul a revenit la Jovanovic, golul fiind o formalitate;

0-2, min. 43: corner executat de Krasic de pe stinga, mingea ricoseaza din Stoica in plasa;

1-2, min. 49: deviere Mutu spre Marica, virful nationalei lobind fara preluare balonul peste Stojkovic;

1-3, min. 58: dintr-un corner batut de Krasic, Vidic i-a pasat lui Ivanovic, intr-o pozitie suspecta de ofsaid, fundasul dreapta sting inscriind printr-o executie spectaculoasa.

2-3, min. 76: Stoica a marcat cu capul, dintr-o lovitura libera executata de Mutu.

Ca de obicei, si aceasta intilnire romano-sirba a fost plina de goluri chiar daca, fata de partida de pomina din 1977, numarul lor a fost redus la jumatate. Au cistigat tot sirbii, certificind realitatea ca echipa lui Radomir Antic este net superioara, la aceasta oara, celei a lui Piturca. Sirbii au inscris doua goluri intr-o repriza in care tricolorii au parut conectati la un generator electrostatic, iar in partea secunda au facut pasul logic inapoi, dar cind au vazut ca tricolorii se obraznicesc, au stiut sa apese din nou pe acceleratie si sa puncteze decisiv. Chiar daca golul lui Ivanovic este serios suspect de ofsaid, chiar daca a fost un puiut de penalty la Mutu si un embrion la Niculae, sirbii au obtinut o victorie incontestabila. Degeaba a trimis Piturca meciul la Constanta (cit mai departe posibil de la Belgrad), pe un teren greu care sa contracareze tehnicitatea oaspetilor, pentru ca terenul mai mult a incurcat echipa noastra. Apararea tricolora a fost vraiste in prima repriza, Jovanovic si Krasic zburdind pe flancurile pustii (in special, cel sting), iar introducerea lui Dorel Stoica in centrul apararii (eroare recunoscuta de Piturca la pauza, care i-a inversat rolul cu Radoi in partea secunda) si a lui Florin Costea pe flancul drept au fost erori catastrofale pentru jocul tricolorilor. Drept dovada, tricolorii au jucat ceva mai bine dupa pauza, dar fazele cele mai periculoase au venit tot de la Mutu, jucator fara de care reprezentativa Romaniei in varianta Piturca nu poate exista.

Pina la urma, calificarea Romaniei la Mondialul sud-african a devenit o himera, iar Piturca nu are nici un fel de scuze. Daca infringerea cu Lituania de la Cluj poate fi considerata un eveniment nefericit, daca evolutia execrabila din Feroe a fost estompata de cele trei puncte obtinute, daca egalul cu Franta de la 2-0 poate fi justificat prin valoarea adversarului, acest nou insucces arata clar limitele selectionerului. Pina si scuza absentelor din defensiva isi pierde conturul, pentru ca centrul apararii a functionat bine in partea secunda, iar Tamas a fost, totusi, omul de baza acolo. Deocamdata, avem sansa unei reabilitari partiale in meciul de miercuri, din Austria, in conditiile in care o victorie n-ar fi decit o frectie la picior de lemn. La Klagenfurt, va lipsi din echipa Romaniei Florin Costea, care va fi suspendat pentru cumul de cartonase galbene. In schimb, Mutu si Contra, care au fost controlati de medicul echipei nationale, sufera de traumatisme starea lor nefiind grava.

 

Franta a cistigat la Kaunas

Meciul dintre Lituania si Franta, disputat pe un teren greu, s-a incheiat cu victoria logica a oaspetilor, prin golul marcat in minutul 67, de Frank Ribéry. Echipa lui Raymond Domenech n-a reusit un meci stralucit, dar s-a dovedit superioara unui adversar care si-a aratat limitele, dupa ce a invins Romania si Austria. Au jucat echipele:

Lituania: Karcemarskas – D. Cesnauskis, Skerla, Dedura, Klimavicius – Panka, Semberas, Savenas (’66 – Ivaskevicius) – Sernas, E. Cesnauskis (’86 – Mikoliunas) – Danilevicius. Selectioner: José Couceiro.

Franta: Mandanda – Sagna, Squilaci, Gallas, Evra – Toulalan, Diarra – Luyindula (’64 – Benzema), Gourcuff (’78 – Nasri), Ribéry – Henry. Selectioner: Raymond Domenech.

Clasamentul grupei a VII-a

1. Serbia        5          4          0          1          12-5   12

2. Lituania      5          3          0          2          6-4     9

3. Franta        4          2          1          1          6-6     7

4. Austria       4          1          1          2          5-7     4

5. Romania    4          1          1          2          5-8     4

6. Feroe         4          0          1          3          1-5     1

Etapa viitoare (1 aprilie): Austria – Romania, Franta – Lituania.

Comentarii