Meciul revanselor

vineri, 21 iulie 2006, 21:03
3 MIN
 Meciul revanselor

In Anglia, exact cu o saptamina inainte de inceperea Premier League, are loc „Charity Shield”, traditionalul meci care opune cistigatoarea titlului cu detinatoarea FA Cup, cea mai veche competitie din istoria fotbalului. Moda unor astfel de confruntari a trecut Mineca si s-a raspindit in intreaga Europa, astfel incit, in aceasta seara, cu exact inainte de inceperea campionatului, botezat Liga I, are loc „scutul caritatii noastre”, meciul Supercupei Romaniei, intre Steaua si Rapid.
Rivalitatea de mai bine de jumatate de secol dintre cele doua mari echipe bucurestene, potentata de confruntarile din sferturile de finala ale Cupei UEFA, face din acest meci un razboi in toata legea. Fiecare grupare are ceva de demonstrat. In tot sezonul 2005-2006, Steaua si Rapid s-au intilnit de patru ori, jucatorii din Ghencea nereusind nici macar o victorie: a fost 0-0 in Giulesti in tur, 2-0 pentru Rapid, in returul de pe „Lia Manoliu”, iar cele doua intilniri din Cupa UEFA s-au incheiat nedecis: 0-0 pe „Lia Manoliu”, 1-1 in Giulesti. Trebuie sa recunoastem ca, in pofida declaratiilor lui Gigi Becali, Steaua nu poate trata acest meci ca un simplu test inainte de inceperea campionatului, ci doreste o victorie care sa risipeasca ironiile venite din Giulesti. Insa, cu tot palmaresul favorabil Rapidului, Steaua este campioana tarii si tot Steaua este echipa care a ajuns in semifinalele europene, datorita unui gol marcat de Banel Nicolita, in Giulesti. Deci, motivatia giulestenilor este la fel de mare si de reala.
Meciul avind o miza uriasa, vom vedea cum se prezinta cele doua echipe la startul campionatului, pentru ca amicalele din perioada pregatitoare (nesatisfacatoare, ca rezultate de ambele parti) nu se pot constitui in repere. Steaua l-a pierdut pe Ogararu, transferat la Ajax, dar l-a inregimentat pe Gigel Coman (Poli Timisoara), alaturi de vasluienii Valentin Badea si Panait si israelianul Klemi Saban. In Giulesti nu mai sint Daniel Niculae (plecat la Ajax), Daniel Pancu (redistribuit de Besiktas spre Bursaspor) si Viorel Moldovan, dar au sosit Cristi Sapunaru si Griffiths (FC National) si ex-dinamovistul Ianis Zicu. Rapid mai suporta si consecintele meciului supraincarcat din finalul campionatului trecut (cu Jiul), cind cinci jucatori giulesteni au fost eliminati si nu au drept de joc pentru partida de astazi. Si daca Daniel Niculae este plecat, Marius Constantin, Vasile Maftei, portarul Dani Coman si Romeo Stancu, sint jucatori greu de inlocuit, ca sa nu mai spunem de accidentatii Maldarasanu si Rada. La rindul ei, Steaua nu poate miza pe aportul capitanului Mirel Radoi, accidentat.
Meciul pentru Supercupa Romaniei va avea loc de la ora 21,00, pe stadionul Lia Manoliu, va fi condus de Alexandru Tudor, si va fi transmis in direct pe TVR 1.
4-3 pentru Steaua
Steaua si Rapid sint protagonistele istorice ale Super Cupei: prima a cistigat-o de patru ori, a doua de trei ori. Ele s-au intilnit in doua finale: in 1998, cistigata de Steaua cu 4-0 si in 1999, adjudecata de Rapid cu 5-0. In rest Steaua a mai cistigat in 1994 (1-0 cu Gloria Bistrita), 1995 (2-0 cu Petrolul Ploiesti) si in 2001 (2-1 cu Dinamo). Rapid si-a mai adjudecat trofeul in 2002 si 2003 (2-1, respectiv, 1-0 cu Dinamo). Echipa „ciinilor rosii” a cistigat cu 3-2, in fata Stelei editia din 2005.
Echipele probabile
Steaua: Carlos – P. Marin, Goian, Ghionea, Nesu – Nicolita, Paraschiv, Bostina – Oprita, Iacob, Dica.
Rapid: Minca – Sapunaru, N. Constantin, Perja – Badoi, E. Dica, Grigore, Karamian – Burdujan, Griffiths, Buga.

Comentarii