Mondial Kombat

Subtitlu

duminică, 25 iunie 2006, 23:52
3 MIN
 Mondial Kombat

Arena: Frankenstadion, Nürnberg.
Portugalia: Ricardo – Miguel, Carvalho, Meira, Valente – Costinha, Maniche – Deco, Cr. Ronaldo (’33 – Simao), Figo (’84 – Tiago) – Pauleta (’46 – Petit). Antrenor: Luiz Felipe Scolari.
Olanda: van der Sar – Boulahrouz, Ooijer, Mathijsen (’55 – van der Vaart), van Bronckhorst – van Bommel (’68 – Heitinga), Sneijder, Cocu (’84 – Venegoor ofgHesselink) – van Persie, Kuyt, Roben. Antrenor: Marco van Basten.
Arbitri: Valentin Ivanov – Nikolai Golubev, Evgheni Volnin (Rusia).
Cartonase galbene: Maniche, Costinha 2, Petit, Figo, Deco 2, Ricardo, Valente / van Bommel, Boulahrouz 2, van Bronckhorst 2, Sneijder, van der Vaart
Cartonase rosii: Costinha (’45^1), Deco (’77) / Boulahrouz (’63), van Bronckhorst (’90^5)
1-0, min. 23: Deco a centrat de pe dreapta pentru Pauleta, atacantul azorian, blocat, a pasat inapoi, iar Maniche a infipt balonul in poarta.
In functie de situatie, romanul s-a nascut poet, muzician, general de armata, premier sau – in zilele fierbinti ale fotbalului – antrenor. Cind joaca echipa Olandei, vitoarea noastra adversara in preliminariile Euro 2008, in fiecare microbist autohton zace un selectioner. Ce au putut vedea milioanele de selectioneri pe primul canal al televiziunii nationale? O Olanda ca un leu atipit, construind meticulos, intr-o asezare orientata spre careul lui Ricardo. Posesie prelungita, pentru a nu-i lasa la balon pe mingicarii portughezi (sau romani). Patru suturi de la distanta in primul sfert de ora, menite sa-l timoreze pe Ricardo (sau Lobont). Si cum Portugalia nu se grabea sa preia initiativa, a rezultat un inceput de meci adormitor, aproape de oniricul Olanda – Argentina din grupe. Dar poate ca „piturcul” din noi ar fi vrut sa vada cum reactioneaza Olanda la provocari? Maniche ne face acest serviciu. Curios, insa, cea care reactioneaza furibund este Lusitania, care vrea sa incheie conturile cit mai repede, in timp ce Olanda continua sa combine prin somn. Eroul finalului de repriza a fost nevricosul Costinha, care, desi iertat de Ivanov pentru al doilea galben in min. 35 (galben care putea fi rosu direct!) nu s-a lasat pina nu a fost eliminat. La un minut dupa ce portarul olandez van der Sar si-a salvat echipa de la un 0-2 gata facut, in fata lui Pauleta! Asa ca Piturca la puterea „n” a trebuit sa astepte repriza secunda pentru a scana leului din Batavia.
Din pacate, selectionerii nostri au vazut in repriza secunda, mai mult caft decit fotbal. E drept, a fost si fotbal, chiar din belsug, intre doua echipe de virf ale continentului. Olanda a dominat mai mult, dar, provocata de nervosii „lusitanos”, a sfirsit in a pica in ciorba lor iutita. Au fost schimbari tactice inteligente la cei doi tehnicieni, dar un refuz al olandezilor de a returna mingea adversarilor dupa o accidentare, a aprins fitilul pregatit de mult pe fir, si fotbalul s-a transformat intr-un soi de Mondial Kombat, cu interventii la tibii, capete in gura, coate in ochi, presarate cu ratari olandeze si contraatacuri lusitane. In final, Olanda pierde meciul, desi a avut superioritate numerica evidenta si pina si ultimul pescar frizon a sfirsit prin a-i cere demisia lui van Basten, care nu l-a introdus pe van Nistelrooy in locul lui Kuyt, jucatorul ce a ratat exasperant in ultima parte. Portugalia a cistigat si in Regatul Unit e sarbatoare. Anglia va infrunta echipa lui Scolari, fara Costinha, Deco si – foarte probabil – Cristiano Ronaldo. Cit despre „piturcii” pomeniti, pot sa traga sperante: van Basten va demisiona si Olanda va intra intr-o noua reconstructie.

Comentarii