Muntenegru in fata ochilor

duminică, 01 iunie 2008, 20:46
4 MIN
 Muntenegru in fata ochilor

Romania: Lobont (’46 – Popa; ’79 – Stancioiu)  – Contra (’59 – Sapunaru), Tamas (’46 – Moti), Radu, Rat (’46 – Ghionea)  – Cocis (’46 – D. Niculae), Radoi (’46 – Cristea), Chivu  (’46 – Codrea) – Petre (’57 – Nicolita), Mutu (’46 – Dica)  – Marica (’46 – M. Niculae). Selectioner: Victor Piturca.

Muntenegru: M. Bozovic – Pavicevic, Tanasijevic (’70 – Dalovic) , M. Jovanovic (’74 – Ognjanovic), V. Bozovic  – Drnicic, Burzanovic (’46 – Jovetovic), Pekovic (’74 – Novakovic), Boskovic  (’70 – Pejovic)  – Bogavac (’56 – Zverotic),  Vucinic (’86 – Purovic). Selectioner: Zoran Filipovic.

1-0, min. 15: Mutu, lansat in adincime de Chivu, a preluat si a sutat de la marginea interioara a careului.

2-0, min. 49: Ghionea, cu capul, din lovitura de colt executata de Petre.

3-0, min. 56: Dica, executie de finete cu scarita, dupa o cursa la limita a lui D. Niculae.

4-0, min. 71: Dica, sut de la 20 m, dupa o pasa inapoi a lui M. Niculae.

Daca Piturca a experimentat prin formula de start, tactica pentru meciul contra Frantei, de la EURO 2008, aceasta nu prea arata bine. Chiar daca a lipsit Goian, inlocuit cu lazialul Radu, apararea tricolorilor, blindata cu trei inchizatori, s-a aratat nesigura in multe faze i asta nu exclusiv din vina "intrusului" de la Roma.

Chiar in primul minut, Tamas s-a lasat depasit de Vucinic, un adevarat drac impielitat, agatindu-l apoi si fiind sanctionat cu penalty. Virful Romei a executat tare pe centrul portii, dar Lobont a ghicit coltul. N-a fost singura actiune a acestei echipe muntenegrene, Vucinic, cu o clasa peste colegii sai, sprijinit de rapidistul Vladimir Bozovic si Boskovic, umilind de citeva ori apararea tricolora.

Mai mult, in min. 40, Vucinic a inscris dar a profitat de o decizie aiurea a arbitrului Alexandru Tudor, care a dictat ofsaid peste nesemnalizarea asistentului. In rest, jocul Romaniei in prima repriza a fost fad, nespectaculos, cu atacuri stereotipe pe banda dreapta (caci pe stinga, in afara de Rat batea vintul!). Dominarea tricolorilor s-a materializat doar prin citeva faze create de Mutu si o ocazie ratata de Marica, tot din pasa "decarului".

Garnitura complet schimbata a lui Piturca, pe fondul trecerii la mult mai ofensiva asezare 4-4-2,  a fost responsabila cu rezultatul si cu spectacolul. Trei goluri, unul mai frumos ca celalat, alte citeva ocazii ratate de cei doi Niculae, Dica si Nicolita, totul pe fondul unei scaderi de tonus a oaspetilor, mai exact a lui Mirko Vucinic, singurul jucator muntenegrean de clasa.

Ca si in amicalul precedent, cu Rusia, echipa din repriza secunda a fost mai buna, insa prima echipa a jucat cu tema, exersind pentru examenul din 9 iunie. Ramine ca selectionerul sa rezolve deficientele din prima repriza, pentru ca la Zürich este alta paranghelie.

"Piti" – nemultumit de fundasi

Selectionerul Victor Piturca a declarat la conferinta de presa de dupa meci ca elevii sai au fost total deconectati la meciul cu Muntenegru, scor 4-0, si de aceea oaspetii au avut penalty inca din primul minut, insa pina la primul meci de la EURO, cel cu Franta, vrea sa remedieze acest aspect. "A fost un antrenament cu public. Un meci amical in care m-a interesat ca la finalul lui jucatorii sa fie sanatosi. Gindul lor a fost la intilnirea cu Franta, de aceea Muntenegru a primit penalty chiar la prima faza. Vom discuta, vom face antrenamente, astfel incit la meciul cu Franta sa nu mai repetam asemenea erori legate de lipsa de concentrare. Sper ca echipa Frantei sa nu aiba ocaziile pe care le-a avut azi Muntenegrul, pentru ca altfel vom fi taxati", a spus Piturca, care si-a manifestat nemultumirea fata de jocul lui Radu, ca fundas central, dar a acuzat intreaga linie defensiva: "Nu mi-a placut jocul fundasilor, prea simplu se ajungea la poarta noastra. I-am avertizat despre Vucinic, am vorbit cu ei inainte de meci. Le-am spus ca este un jucator care se intoarce usor cu fata la poarta", a explicat acesta.

De partea cealalta, selectionerul echipei nationale a Muntenegrului, Zoran Filipovic, sustine ca Romania nu ar fi cistigat asa usor meciul daca Vucinic nu rata penaltiul din primul minut. "Scorul final este rezultatul ratarii penaltiului. Arbitrul roman putea arata un cartonas rosu unui roman, dar nu a facut-o pentru a nu strica atmosfera. Romania si-a aratat intreaga valoare, pe care nu o cunosteam inainte de acest meci. In cea de-a doua parte au fost multe schimbari care au scazut ritmul jocului", a afirmat Filipovic.

Comentarii