Negru de fericire!

duminică, 21 februarie 2010, 23:01
6 MIN
 Negru de fericire!

Poli: Plesca – Straut, Mihajlov, Straton, Costache – A. Ionescu (’69 – Birladeanu), Onicas, Negru (’77 – Buhusi) – Bujor, Badea, Paun (’87 – Cuciula). Antrenor: Petre Grigoras.

Rapid: Bornescu – Helder, R. Fernandes, M. Constantin (’54 – Iencsi), Bozovic – Matic (’63 – Raduta), C. Lazar – Il. Iordache, Spadacio, Cesinha (‘56 – Herea) – Ionita. Antrenor: Nicolae Manea.

Cartonase galbene: Straut (’24), Paun (’43), Onicas (’54), Plesca (’85), Birladeanu (’90) – Lazar (’28), Constantin (’29), Iordache (’52).

Arbitri: Ovidiu Hategan (Arad); Catalin Savu, Liviu Ciubotariu (ambii, Galati).

1-0, min. 53: Negru, cu un sut din careu, dupa o lovitura libera din lateral dreapta executata de Andrei Ionescu;

2-0, min. 58: actiune cursiva ieseana, Ionescu ii paseaza lui Badea, acesta lui Paun, ex-dinamovistul, plecat dintr-un ofsaid "mic", inscriind cu un sut din careu;

2-1, min. 78: Raduta, de la marginea careului, pe linga Plesca, iesit neinspirat.

Prelungirile meciului de simbata, de pe "Emil Alexandrescu". Circa sapte mii de suflete gasesc remediul ideal de a uita de emotii, cintind in picioare numele Iasului. Sindromul "piele de gaina", ba chiar, in unele cazuri, si citiva stropi cuibariti in colturile ochilor intregesc un tablou care face inutila orice traducere a cuvintului "emotie". Nu toata lumea este in rezonanta cu cele descrise. Giulestenii sint disperati. Galeria visinie, care a cintat 90 de minute, a amutit iar oficialii rapidisti, destul de siguri inainte de meci, – incremeniti. Copos pare chinuit de dileme existentiale, decupajul hamletian "to be or not to be", amintit inainte de meci, cadrind perfect cu mina patronului oaspetilor. Dupa mai bine de patru minute, Hategan se indura si pune capat zbuciumului, parafind intreruperea a 26 de ani de invincibilitate a Rapidului in fata Politehnicii, victoria gazdelor primind eticheta "meritata" de la toata lumea.

Contrar asteptarilor, care anuntau un galop de sanatate a bucurestenilor in fata unei echipe cu sase – sapte absente importante, startul a fost echilibrat, ambele porti gazduind faze importante. Iordache a deschis balul in minutul 3, cind a sutat slab, zece minute mai tirziu Badea l-a intins pina la limita de curgere pe Bornescu, ce a respins, Paun a umblat apoi la "cutiuta" cu artificii tehnice in minutul 17, "calciiul" ex-dinamovistului fiind blocat. Peste alte cinci minute, Lazar a fost uitat singur in careu de apararea ieseana, insa internationalul a sutat slab, replica Iasului venind imediat, prin Ionescu, "micul Balaci" prinzind un sut de la peste 25 de metri pe care  Bornescu l-a scos greu. Ritmul a mai scazut usor apoi, prevestind parca "furtuna" de dupa pauza, al carei ton a fost dat de Negru, care a intrat in haina lui Brutus in fata echipei care l-a facut mare. Giulestenii au acuzat socul deschiderii scorului si s-au napustit spre poarta lui Plesca. Reteta a fost perfecta pentru Poli! Iesenii au barat lejer constructia fara rabdare a oaspetilor si au speculat imediat culoarele aparute, la rampa iesind Paun, care, in doar 10 minute, a dus scorul la 2-0 si a irosit alte doua ocazii importante. Suspansul a reaparut insa pe final, iesirea hazardata a lui Plesca, ce a generat golul lui Raduta, readucind un dram de speranta in tabara oaspetilor, acelasi Raduta trecind pe linga egalare in minutul 84, cind a lovit bara si nu mingea, dupa un sut a lui Ionita.

Ar fi fost insa nedrept ca egalul sa reapara, Politehnica meritind sa pastreze in Copou toate punctele, lucru care nu acutizeaza durerile din clasament ale iesenilor.

Cuvintul tehnicienilor

Petre Grigoras: "Daca ieri (n.r. – vineri) am spus ca eram multumit cu un egal, azi spun ca meritat victoria. Este o victorie extrem de importanta, tinind cont de pozitia noastra in clasament. La noapte voi dormi linistit! Imi felicit jucatorii pentru angajament, arma cu care am reusit sa depasim o echipa ca Rapid, care, din punct de vedere fotbalistic, este peste noi, atit individual cit si colectiv. Cred ca angajamentul iarta orice pacate si, de aceea, cred ca lumea pleca multumita de la stadion chiar daca eram egalati la una dintre invalmaselile din final. Ma bucur ca publicul a fost alaturi de noi si a creat o atmosfera superba. Terenul a rezistat peste asteptari. In ceea ce-i priveste pe jucatori, ma bucur ca noile achizitii s-au integrat repede, chiar daca la inceput au fost unele probleme. Din pacate, l-am pierdut pe Onicas pentru etapa viitoare, el urmind a fi suspendat din cauza cartonaselor galbene. In schimb, la Timisoara, astept revenirile lui Branet, Constantin si Ilie. Daca evolutia buna a lui Straut nu m-a surprins, el fiind un jucator cu potential, care a avut nevoie doar de acomodarea cu divizia A, surpriza placuta a fost Costache, care nu mai gresit decisiv, asa cum a facut in alte partide. Plesca, in schimb, a gresit la gol, cind nu trebuia sa paraseasca poarta".

Ciprian Panait: "Felicit echipa gazda pentru victorie. Au fost mai eficienti ca noi, care nu am reusit sa respectam sarcinile si am realizat prea putin. Sintem constienti ca este o presiune mare asupra noastra, sintem constienti ca trebuie doar sa cistigam si, de aceea, sint convins ca vom trage concluziile de rigoare din acest meci, pentru ca astfel de lucruri sa nu se mai intimple. Nu putem da vina pe gazon pentru esec, orice meci pe un astfel de teren devine un joc de lupta, in care orice greseala speculata decide soarta partidei. Sint convins ca astazi am facut cel mai bun prim «11». Constantin a fost schimbat din cauza unor probleme musculare".

 

Suferintele unui patron

^ Fata de formula de start din partida din tur, Poli a mai avut in primul "11" un singur jucator (!!!), Costache. ^ Inainte de meci, Ciprian Panait isi incuraja elevii: "Sa-i luam tare! Primul sfert de ora poate fi decisiv!", s-a putut auzi din zona vestiarului oaspetilor ^ Suspendat, antrenorul Rapidului, Nicolae Manea, a stat la tribuna oficiala, el dialogind cu "secundul" Panait atit pe cale orala, strigatele sale fiind auzite de citeva ori, cit si telefonic, cu ajutorul unui intermediar. Una dintre indicatiile lui Manea a fost cererea de inlocuire a lui Cesinha, adresata imediat dupa startul reprizei secunde. Foarte aproape de tehnician, al carui frate a decedat saptamina trecuta, a stat Renzo Rossi, fostul colaborator al lui Cristiano Bergodi fiind cooptat in aceasta iarna in staff-ul giulestenilor. La final, Manea a intrat in conflict cu citiva spectatori ieseni. ^ George Copos a trait la maximum partida. Desi frigul s-a lasat treptat in Copou, seful Rapidului s-a incalzit brusc la 2-0, cind a renuntat la fesul pe care-l purtase inca din startul meciului! Dupa meci, Copos a laudat Iasul: "Bravo Iasului, atit pentru rezultat cit si pentru public! Au obtinut o victorie meritata. La noi cred ca s-a simtit si absenta lui Manea de pe banca tehnica". ^ Si Sapunaru a stat la "oficiala", jucatorul rapidist asteptind clarificarea situatiei sale dupa suspendarea de sase luni primita in Portugalia. ^ Fanii oaspetilor au umplut sectorul rezervat la peluza B, de unde s-au aruncat mai multe petarde. ^ Pe final, Bornescu a urcat spre careul gazdelor, portarul Rapidului intorcindu-se insa intr-un moment in care ajunsese aproape de mijlocul terenului. ^ Doi dintre jucatorii care au fost cei mai certati la pauza de Grigoras, Negru si Paun, au inscris in actul doi! ^ Fost jucator al Rapidului, Negru, care nu a ascuns faptul ca a ramas un fan al giulestenilor a spus, dupa meci, ca "am trait o senzatie ciudata inscriind in poarta Rapidului. Ma bucura foarte mult victoria noastra si le doresc rapidistilor se lupte in continuare pentru un loc in fruntea clasamentului". ^ Vali Badea a declarat la final: "S-a demonstrat ca nu mai exista echipe mari in Romania. M-am simtit foarte bine, victoria noastra a fost meritata. Sper sa urcam cit mai mult in clasament, aproape de zona locurilor de cupe europene". ^ Ofsaidul la limita din care a plecat Paun la golul doi nu a fost sesizat de giulesteni in timpul partidei, dovada fiind si faptul ca nimeni nu a protestat in timpul meciului, declaratiile de la final neavind nici ele trimitere la faza amintita.

Comentarii