O treaba complicata

joi, 11 martie 2004, 00:00
3 MIN
 O treaba complicata

Un cititor amator de box ne-a intrebat, telefonic, care sint criteriile de calificare ale pugilistilor europeni la Jocurile Olimpice de la Atena. Dupa cum am mai anuntat, in lunile martie, aprilie si la inceputul lui mai sint programate patru turnee de calificare, in Suedia, Bulgaria, Azerbaidjan si Polonia, doua dintre ele fiind programate pe sase categorii de greutate, iar celelalte, pe cinci. Ca rezerve de locatie, mai sint mentionate Belarus si Lituania, in cazul in care nici una dintre cele patru tari nu indeplinesc conditia de a nu avea participanti proprii la categoriile la care gazduiesc turneul. Din pacate, EABA (forul continental al boxului amator) inca nu a stabilit categoriile la care se va concura la fiecare concurs, tocmai din cauza conditiei enuntate mai sus, asteptind listele de inscriere ale federatiei nationale. Ceea ce intereseaza mai mult, este numarul de locuri (cistigatori, finalisti, semifinalisti, etc.) care va asigura, din aceste turnee, calificarea la J.O. Nici acest lucru nu a fost stabilit, tot din aceleasi motive ale listelor de inscriere, dar se stie ca un boxer va avea doua sanse (turnee) de a repara ceea ce s-a stricat la CE din Croatia. Cert este ca o tara va putea fi reprezentata de un singur boxer de categorie, iar pugilistii din tarile care au obtinut (la fiecare categorie) locuri la J.O nu au acces la aceste turnee, la categoriile respective. Este probabil (din motive lesne de inteles) ca, la primele turnee sa fie acordate mai multe locuri, iar la celelalte (unde vor aparea mai putini boxeri de valoare), mai putine.
Mai multe amanunte am aflat de pe site-ul oficial al J.O. de la Atena, care prezinta repartitia locurilor, pe continente, la competitia elena. La majoritatea categoriilor vor fi prezenti cite 28 de boxeri, cu exceptia categoriilor grea si supergrea, unde vor participa doar cite 16. Trebuie sa mai mentionam ca exista si doua wild-card-uri (per-total) care vor fi desemnate de o comisie mixta formata din membri de laCIO (Comitetul International Olimpic), Comitetul de Organziare a J.O si AIBA (Federatia Internationala de Box Amator). Revenind la repartitia pe continente, Europa are rezervate 8 locuri la categoriile semimusca, musca, cocos si pana, 9 locuri la semiusoara, usoara, semimijlocie, mijlocie si semigrea, si 7 locuri la grea si supergrea. Cum patru locuri de categorie au fost adjudecate in Croatia, la turneele de calificare se va lupta pentru 4, 5 sau 3 locuri, repartitia lor pe turnee urmind a fi stabilita.
O complicatie in plus este faptul ca tara gazda a J.O. (in speta, Grecia) are dreptul de a avea sase boxeri inscrisi, cu conditia de a se prezenta la cel putin doua turnee de calificare (inclusiv Europenele). Daca, dupa primele doua turnee (organizate pe categorii diferite), Grecia nu reuseste sa califice sase boxeri, federatia elena trebuie sa anunte categoriile la care doreste sa participe pentru a completa acest numar, locurile lor fiind asigurate din „portia europeana”. Complicatia este chiar serioasa, din moment ce, in Croatia, elenii n-au reusit sa califice nici un boxer, desi au prezentat un numar de 10, dintre care sase pot, deci, beneficia de acest privilegiu. (Nic. G)

Comentarii