Piaza rea

Subtitlu

joi, 12 octombrie 2006, 21:13
3 MIN
 Piaza rea

In decursul anilor, Politehnica Iasi (evident, si predecesoarea ei, CSMS), a invins in deplasare multe echipe de valoare: si pe Dinamo, Steaua, Rapid, si Craiova si Petrolul si aproape tot ceea ce a reprezentat „crema” in fotbalul romanesc. Singura echipa cu prezenta aproape constanta in primul esalon, pe a carei teren Iasul n-a avut aproape niciodata spor, a fost FC Arges, chiar viitoarea adversara a iesenilor in etapa de duminica. In 21 de jocuri disputate de Poli pe terenul din Trivale, Poli n-a reusit decit o remiza (2-2), in editia 1970-1971. In rest, infringeri pe linie, 9 dintre ele la diferente mai mari de trei goluri (2-5 in 1966-1967 si 1973-1974; 0-3 in 1984-1985, 2004-2005 si 2005-2006; 0-4 in 1965-1955, 1968-1969, 1979-1979), culminind cu acel 0-6 din editia singulara 1995-1996, in fata lui Barbu si Schumacher. In rest, cinci victorii argesene la diferente de un gol si sase la doua goluri. In 21 de meciuri disputate la Pitesti iesenii n-au inscris decit 16 goluri, primind nu mai putin de 66! Si mai interesant este faptul ca ultimul gol iesean marcat din Trivale dateaza de acum 26 de ani si a fost marcat de Marcel Coras, viitorul „dulap din Regie”!
Mai mult, nici palmaresul din Copou nu este prea favorabil, contemporanii si urmasii lui Dobrin cistigind de sase ori la Iasi si realizind doua remize. Cam astfel se prezinta palmaresul Iasului in partidele cu FC Arges, echipa care, desi clasata pe ultimul loc in clasament, rivneste la prima victorie dupa zece etape sub conducerea lui Dorinel Munteanu. Dupa cum se vede, nu numai schimbarile profunde de la Pitesti, nu numai indisponibilitatile din lotul iesean, ci si traditia ne omoara. Pentru a recupera o nota de optimism, sa marcam trei dintre momentele frumoase ale istoriei confruntarilor iesenilor cu FC Arges.
Remiza din Trivale
In editia 1970-1971, Politehnica a avut un tur de campionat exceptional sub conducerea regretatului Gil Mardarescu. Dupa doua meciuri cu adevarat senzationale, 3-1 cu Dinamo la Bucuresti si 4-2 cu „U” Cluj in Copou, iesenii au descins in Trivale cu ginduri mari. Si chiar in startul partidei, „motoreta” de pe dreapta, Laszlo Incze a deschis scorul. Argesenii, ajutati de arbitru, au reusit sa egaleze prin Titi Fratila, Radu inscriind pentru 2-1 dintr-un ofsaid ce se vedea si de la Rimnicu Vilcea. In cele din urma, Costica Moldoveanu a adus o egalare meritata, desi iesenii ar fi meritat victoria cu prisosinta.
KO in Cupa
Dam timpul cu doi ani in urma si gasim Politehnica in Divizia B, cu sanse de promovare apreciate la 90%. De partea cealalta, FC Arges se lupta pentru titlu cu Steaua, dupa ce batuse echipa militara cu 3-2 chiar la Bucuresti, Dobrin conducindu-si echipa spre victorie de la 0-2. Meciul s-a disputat in optimile Cupei Romaniei, pe actualul „Ilie Oana” din Ploiesti. Scorul a uimit intreaga lume, iesenii cistigind cu 5-1 (2-1), cu trei goluri marcate de neuitatul Relu Cuperman! Pina la urma, Poli a fost eliminata de Rapid in sferturi, iar Argesul a pierdut batalia cu Steaua pentru titlu.
Umilinta maxima
In sezonul 1977-1978, Argesul a avut unul dintre cele mai reusite parcursuri din istorie, terminind pe locul II, dar pierzind campionatul la golaveraj in fata Stelei. Poli Iasi a luptat pina in ultima etapa pentru evitarea retrogradarii, dar a ajuns in semifinalele Cupei Romaniei, unde a fost invinsa de Universitatea Craiova (gurile rele spuneau, pe atunci, ca infringerea a fost gestul de multumire al iesenilor pentru comportarea corecta a Craiovei in ultima etapa, cind a invins Farul cu 5-1 trimitind-o in B!). Totusi, evolutia de exceptie a „prunarilor” a avut o sincopa de zile mari in prima etapa a returului, cind Poli Iasi a cistigat in Copou cu 6-1. Mai senzational decit scorul in sine este faptul ca la pauza scorul era de 5-0 si, pe momentele de fericire moldoveana din final, Dobrin si-a salvat blazonul, inscriind golul de onoare. Didi Florean a inscris, atunci, primele sale doua goluri pentru Politehnica, lista marcatorilor fiind completata de Doru Ionescu, Mihai Romila, Mitu Danila si actualul secund al echipei, Narcis Ciocirlan. Mai trebuie sa spunem ca Poli i-a facut viata grea lui Dobrin, in acel sezon, si la Pitesti. Argesul a cistigat cu 3-2, golurile iesenilor fiind marcate de Costea.

Comentarii