Poli – in groapa cu banii!

Subtitlu

joi, 19 noiembrie 2009, 23:24
5 MIN
 Poli – in groapa cu banii!

Plecarea lui Sorin Boca din fruntea Politehnicii si instalarea ca presedinte executiv a lui Cristi Starica nu a adus nimic nou la gruparea din Copou, unde lucrurile sint la un pas de prabusire. Colapsul financiar bate la portile clubului, un imprumut de 150 000 de euro facut in luna februarie riscind sa duca clubul in prapastie, conform amenintarilor creditorului, Ioan Zapodeanu. "In luna februarie a acestui an, am fost rugat de domnul primar sa ajut clubul, care avea nevoie urgenta de bani pentru a-si achita unele datorii si a obtine licenta. Asa cum am facut si in alte rinduri, am sarit in ajutor, imprumutind Politehnica cu 150 000 de euro, bani care trebuiau sa-mi fie returnati intr-o luna. Ca masura de siguranta, in contractul de imprumut am introdus si o clauza prin care clubul trebuie sa-mi plateasca penalizari, in cazul in care nu plateste la timp. Pina acum insa, nimeni nu m-a intrebat de sanatate in legatura cu acei bani. Nici macar nu a venit cineva de la club dupa vreun meci cistigat sa-mi propuna sa mai stergem vreo 10 000 de euro, ca prime pentru jucatori, ca o faceam si pe asta. Asa, s-a ajuns acum ca penalitatile sa fie de 25 de miliarde de lei vechi (2,5 milioane lei – n.r.). Eu ii anunt prin presa, ca nimeni nu ma intreaba direct ce am de gind, ca le mai las doua saptamini pentru a-mi da banii imprumutati. Daca nu o fac, cer si penalizarile si anunt si Federatia Romana de Fotbal de situatie" a declarat omul de afaceri.

Toti jucatorii pot deveni liberi

Aceasta nu este singura veste proasta pentru Poli. Conform regulamentelor in vigoare, orice fotbalist iesean poate deveni liber de contract, incepind cu aceasta saptamina, deoarece restantele la salarii au depasit doua luni, drepturile contractuale pe lunile septembrie si octombrie nefiind achitate. Ca o paranteza la acest capitol, mai trebuie precizat faptul ca mai multi angajati ai clubului nu si-au incasat decit o parte din salariul corespunzator lunii octombrie, desi retributiile lor lunare sint mai mult decit modeste.

Surse din cadrul clubului sustin ca nici la bugetul de stat nu s-au mai diminuat restantele uriase acumulate (cu citeva zile inainte de a demisiona, Boca spunea ca datoriile Politehnicii la stat sint de peste 400 000 euro), astfel incit Poli pare a fi sufocata din punct de vedere financiar.

Pentru a afla care sint solutiile la care conducerea clubului s-a gindit pentru depasirea crizei actuale, "Ziarul de Iasi" a incercat sa stea de vorba ieri cu Cristi Starica. Lucrurile s-au blocat destul de repede pentru ca presedintele a anuntat ca inca nu stie care este punctul de plecare pentru redactarea oricarui plan de redresare, nivelul datoriilor clubului! "La ora actuala, nu stiu nici macar cu aproximatie care sint datoriile clubului. Mai am nevoie de timp pentru a sti unde ne aflam",  a afirmat cel care conduce si Pietele locale. Explicatia lui Starica vizavi de faptul ca nu cunoaste un lucru elementar, desi a fost instalat de mai bine de jumatate de luna in fruntea clubului, a fost: "Mi s-au prezentat citeva situatii de la Departamentul Economic, insa eu vreau sa verific personal absolut toate lucrurile".

 

 

1,5 milioane – din pamint, din piatra seaca

Cum presedintele este in ceata la capitolul finante, iar Poli a avut mari probleme in ultimii ani in legatura cu obtinerea licentei, "Ziarul de Iasi" a incercat sa creioneze o imagine aproximativa vizavi de banii de care clubul are nevoie pentru a incheia anul 2009 fara datorii, conditie obligatorie pentru licentierea in sezonul 2010-2011. Tinind cont de faptul ca salariile lunare ale jucatorilor sint de circa 150 000 de euro, rezulta ca numai la capitolul personal Poli are restante de peste 300 000 de euro. Daca mai adaugam salariile pe lunile noiembrie si decembrie, rezulta alti aproximativ 300 000 de euro, care, adaugati la restanta amintita catre bugetul de stat, duc nivelul necesarului pe acest final de an la peste un milion de euro. Daca mai luam in calcul si restantele catre Zapodeanu, chiar fara penalizari, ori alte persoane (in afara lui Zapodeanu, Poli a mai imprumutat, la inceputul anului, peste 100 000 de euro de la un alt om de afaceri local, bani care, de asemenea, nu au fost returnati), ajungem la aproape 1,3 milioane euro, alte cheltuieli curente (salarii, eventuale prime, deplasari, consumuri curente, etc.), restantele catre fosti angajati (numai lui José Arnulfo Montiel Poli trebuie sa-i mai dea 15 000 de euro!), urcind necesarul Politehnicii pentru a incheia pe zero anul 2009 la aproximativ 1,5 milioane euro.

Doar o treime este asigurata

In ceea ce priveste resursele, Poli nu este, in acest moment, sigura decit pe o treime din suma amintita! Certe sint doar alimentarile care vor veni din partea Fundatiei Sportului Iesean (care, dupa ce a cheltuit, in acest an, circa 6 300 000 de lei cu fotbalul si aproximativ 1 500 000 de lei cu celelalte sporturi, mai are la dispozitie circa 700 000 lei pentru 2009, din care 300 000 lei sint deja promisi "extra-fotbalului", restul ramas pentru Poli fiind de 400 000 lei) si din a doua transa a drepturilor de televizare, care va aduce gruparii din Copou aproximativ 400 000 de euro. Cum din cele doua surse rezulta circa jumatate de milion de euro, pentru asigurarea linistii ramine de acoperit aproximativ un milion de euro, singura sursa ramasa pentru finantare fiind aportul actionarilor privati ai clubului.

Ajunsi in acest punct trebuie precizat ca doar Mobilis a miscat in ultima jumatate de an in conturile Politehnicii, societatea ce detine 51% din actiunile clubului platind aproape un milion de euro pentru preluarea pachetului majoritar al SC FC Politehnica SA, prin majorare de capital, precum si pentru sustinerea unei mici parti a bugetului corespunzator sezonului in curs. In rest, inghet total.

Tragind linie, e timpul ca sefii Politehnicii sa se trezeasca daca se doreste ca iarna, in care va fi nevoie si de fonduri pentru reconstructia echipei, sa nu fie asa de "geroasa" precum este prognoza de mai sus.

In sfirsit, vesti bune

Antrenorul Politehnicii Iasi, Petre Grigoras, a primit ieri citeva vesti care i-au mai descretit fruntea in legatura cu lotul de jucatori, mai multi dintre fotbalistii care vor absenta marti, in meciul cu Pandurii, avind sanse de a fi apti de joc in etapele urmatoare. Chiar daca nu a mai repetat testul de depistare a infectiei cu virusul AH1N1, Buta a fost considerat vindecat de gripa porcina, primind acceptul medicilor de la Spitalul de Boli Infectioase de a-si relua pregatirile, Straton a aflat ca poate reveni la antrenamente saptamina viitoare, problemele avute de acesta la genunchi nefiind de natura sa reclame o interventie chirurgicala, iar Viveiros si Negru au efectuat alergari usoare, ambii avind sanse de a lucra normal incepind de luni. In plus, Miclea, care a avut si el probleme medicale dupa meciul cu Gaz Metan Medias, se antreneaza normal, el fiind singurul dintre jucatorii care au avut probleme de sanatate ce este luat in calcul pentru a fi inclus in lotul cu care se va aborda partida cu gorjenii.

Comentarii