Poli nu depune armele

luni, 30 noiembrie 1998, 00:00
3 MIN
 Poli nu depune armele

17 jocuri, 9 victorii, 3 remize, 5 infringeri, 29-20 golaveraj, 30 puncte, +3 in clasamentul adevarului. Intr-un cuvint locul 6. Dincolo de toate aspectele, atit va ramine consemnat in toate arhivele referitor la turul campionatului Diviziei B in dreptul lui FC Municipal Poli Iasi. Daca facem o intoarcere in timp atunci cind la startul pregatirilor in noul sezon tot Iasul spera in aparitia unei noi echipe de vis rezultatele sint departe de a fi multumitoare.
Dar sa luam in serios intoarcerea in timp si sa ne aducem aminte de penultima etapa a sezonului trecut. La un meci cu nepretentioasa (pe atunci) FC Brasov a asisat la meci Ion Moldovan. Fumul iesit nu a fost fara foc, fostul tehnician dinamovist urcind in Copou cu gindul marturisit de a repeta performantele de la Galati si Pitesti, acolo unde a condus echipele respective in prima liga. Debutul a fost mai mult decit incurajator, in pregatiri Poli invingind, printre altele, fara drept de apel pe formatiile de prima liga Foresta Falticeni si FCM Bacau. Emulatia aparuta in lot (care a numarat la un moment dat aproape 40 de jucatori!) pregatirea ca in Vietnam facuta incintau oamenii care se strinsesera in jurul echipei si care au bagat adinc mina in buzunar pentru a asigura succesul campaniei de transferari solicitata de Ion Moldovan.
Din pacate pentru ieseni, ca in multe alte cazuri, rezultatele din campionat nu au fost nici pe departe comparabile cu cele din perioada de pregatiri. Inca din debut Poli a pierdut fara drept de apel primele trei deplasari la nou-promovatele Rulmentul Alexandria, Cimentul Fieni si Rocar, norii incepind sa se adune deasupra Copoului. A venit si etapa a saptea cind o remiza alba cu Petrolul Moinesti a aruncat in flacari un club care la start se gindea ca va pierde primele puncte la Navodari. Aici insa, cu cutitul la os, Poli a renascut si a remizat intr-un meci pe care putea sa-l cistige si a dat senzatia ca va incepe ascensiunea. Un nou succes acasa (incontestabil) in marele derbi cu FC Brasov a fost urmat apoi de prima (si pina la urma singura…) victorie in deplasare la Galati si de un galop de sanatate acasa, iesenii simtind deja aerul tare al clasamentului. Scurtcircuitul de neinteles de la Buzau a produs insa un soc peste care Poli putea sa treaca doar daca indeplinea obiectivul fixat pentru ultimele 5 etape de CA: minim 14 puncte. Acsaa nu au prea fost probleme insa "afara" dupa un increzator 2-2 in "birlogul lupilor", la Metrom a urmat un nou esec usturator, la Fagaras, care a dus la demiterea lui Ion Moldovan.
Cam asa suna in fuga traseul lui Poli care a semanat cu o unda in care maximele erau repede urmate de minime.
Daca atunci cind lucrurile merg bine se cauta oamenii de laudat e firesc ca atunci cind asteptarile nu sint confirmate sa se caute cauzele.
In primul rind ar putea fi pusa pe tapet instabilitatea existenta la mai toate nivelurile. Trei presedinti, trei formule de banca tehnica (incluzind aici si cea in care L. Antohi a devenit pe parcurs director tehnic) sint mult prea mult pentru o echipa care in primul rind trebuie sa fie stabila pentru a-si indeplini obiectivul. Ce e mai trist este insa ca nici una din formule nu si-a dovedit viabilitatea suta la suta. A rezultat astfel o continua agitatie care a erodat si divizat clubul ca si cum nu ar fi fost deajuns greutatea sudarii dintre localnici si fluxul de jucatori veniti din afara Iasului. Ar mai fi multe alte de spus, erorile putind fi lejer impartite la toate nivelurile (conducere executiva, tehnica si CA).
Ce este mai trist este ca datorita rezultatelor sub asteptari obtinute si a slabei implicari in colectarea taxei pentru sport (care teoretic este principala sursa de sustinere a clubului) situatia financiara a clubului este mai mult decit precara, nemultumirile crescind din ce in ce mai mult.
La ora actuala, chiar daca Poli sufera ca se afla in clasament sub echipe cu o cota mult mai mica ca Petrolul Moinesti, Cimentul Fieni sau Laminorul Roman (ultimele doua nou-promovate!) are mari sanse de a prinde locul doi, principala contracandidata la baraj, Rocar, devansindu-i pe ieseni cu doar un punct (am presupus aici ca bucurestenii nu vor avea nici o problema in a invinge pe Dacia Unirea Braila in restanta ramasa).
Totul va depinde de modul in care va curge iarna in Copou… (Ovidiu MINEA)

Comentarii