Politehnica la startul returului

luni, 18 februarie 2008, 21:51
6 MIN
 Politehnica la startul returului

1. Pregatirea

Politehnica Iasi a ales pentru aceasta iarna ca principal punct de sprijin al acumularilor cantonamentul de 18 zile efectuat la Baile Felix, in care s-a pus accent atit pe pregatirea fizica cit si pe jocurile de verificare, inainte si dupa stagiul centralizat, Poli antrenindu-se in Copou. Oficialii clubului au anuntat ca obiectivele precompetitionale propuse au fost indeplinite din punct de vedere fizic, antrenorul Ionut Popa sustinindu-si afirmatiile prin cifrele inregistrate de fotbalisti la testele fizice.

Semnele de intrebare provind de la faptul ca Politehnica a fost singura echipa de prima liga ce nu a efectuat un turneu in strainatate, o moda imbratisata larg pina si de formatii din esaloanele inferioare. Lipsa iesirii peste hotare, unde se spune ca reglajele tehnico-tactice se efectueaza cu mai mult spor, s-a simtit din plin mai ales la nivelul programului jocurilor amicale disputate dupa terminarea cantonamentului. Insa, ajunsi la acest punct, intram deja in al doilea capitol.

2. Amicalele

Bilantul jocurilor amicale este  pozitiv pentru Poli, daca privim cifrele strict. Nu trebuie trecut insa cu vedere faptul ca mare parte a victoriilor a fost obtinuta in fata unor adversari din ligi inferioare, in patru dintre cazuri contind si avantajul terenului propriu. Daca ne referim strict la duelurile disputate cu echipe de acelasi esalon, roman sau maghiar, Poli trece pe minus, cu o victorie si trei esecuri. E drept, de aceasta data alibiul locatiei functioneaza in sens invers, trei partide jucindu-se in deplasare.

Oricum, de mult timp se spune ca prestatiile si, mai ales, rezultatele din "amicale" ramin doar lucruri orientative, fotbalul "pe puncte si bani" fiind total diferit.

O alta certitudine este faptul ca Iasul a suferit la nivelul adversarilor intilniti in ultimele patru repetitii, atunci cind teoria sutine ca trebuia intilnita macar o formatie puternica.

Jocurile de verificare din iarna

12        8          2          3          26-15

FC Bihor (B2) – Poli 1-1 (1-0). Sfirlea.

Poli Timisoara – Poli 2-0 (0-0).

UTA – Poli 3-1 (1-0). Bilba

Debrecen (Ungaria1) – Poli 1-2 (0-2). Miclea, Pecnik.

Liberty (B2) – Poli 3-4 (0-1). Milea, Palimaru, Straton, Cristea.

Honved (Ungaria 1) – Poli 3-2 (3-1). L. Munteanu, Palimaru.

FC Bocs (Ungaria 2) – Poli 1-2 (0-0) Cristea, Palimaru.

Gloria Arad (C5) – Poli 1-2 (0-1). Polo, L. Munteanu.

Poli – CSM Focsani (B1) 3-0 (1-0). Homei, Bersnjak, Milea.

Poli – Poli II (C1) 5-0 (1-0) Sfirlea, Cristea (3), Onut.

Poli – Cetatea Suceava (C1) 1-0 (0-0). Cristea (penalty).

Poli – FCM Tirgoviste (B2) 3-0 (0-0). Sfirlea, Milea (2).

Marcatori: Cristea – 6, Milea – 4, Palimaru si Sfirlea – 3, L. Munteanu – 2, Bilba, Miclea, Pecnik, Straton, Polo, Homei, Bersnjak, Onut – cite 1.

3. Transferuri

De obicei, parerile despre Politehnica sint foarte diversificate, existind mai multe curente de opinie vizavi de aceeasi tema. Exista insa si un capitol la care se poate vorbi dupa aceasta iarna, grosso-modo, de consens: campania de transferari. Fara a fi foarte spectaculoase, miscarile de trupe din ultimele luni aduc, pentru prima data in ultimii ani, speranta unei imbunatatiri calitative a lotului.

Din punct de vedere numeric, iesirile bat intrarile, sase fotbalisti (in cazul in care pleaca si Buta) parasind Copoul, la noutati aparind doar patru nume. Calitativ, balanta se inclina insa in sens invers, singurul jucator cu statut de titular pierdut fiind Silvasan, in acest caz aparind insa alte elemente colaterale. Cernoch si Buta au fost mai mult variante de rezerva, nu mai vorbim de Bakovic, in timp ce Bernard si Manga au avut prezente meteorice, doar in Cupa.

La sosiri insa regasim deja trei titulari certi – slovenii Bersnjak si Pecnik precum si Andrei Cristea, poate cel mai sonor nume care a imbracat tricoul Politehnicii in ultimii ani – si un jucator despre care se vorbeste ca poate fi revelatia iernii, Straton.

Mergind mai departe, Poli a plusat si in ceea ce priveste pastrarea lui Ilie, ce trebuia sa se intoarca la Timisoara dupa imprumutul din ultimul an, si chiar in privinta prelungirii angajamentului lui Bilba, ce era scadent in vara.

Imbunatatirea calitatii lotului a avut si un pret, 480 000 de euro fiind trecuti la cheltuieli, la incasari preconizindu-se doar citeva zeci de mii de euro (ipotetica vinzare a lui Buta), deficitul rezultat fiind de aproximativ 450 000 euro.

Maruntis pentru unii, cea mai consistenta suma investita intr-o campanie de transferuri in istoria clubului, daca ne referim la Poli.

PLECARI: Silvasan (U Cluj); Cernoch (Ceahlaul), Bernard (Suceava), Manga, Bakovic, Buta (Ucraina?)

SOSIRI: Dominik Bersnjak (Publikum Celje – 150 000 euro), Andrej Pecnik (NK Maribor – 100 000 euro), Bogdan Straton (FC Botosani – 80 000 euro pt 70% din drepturile asupra sa), Adrian Ilie si Andrei Cristea (Poli Timisoara – 150 000 euro; primul definitiv, al doilea – pina in vara)

4. Lotul

Tinind cont de transferurile facute, lotul Politehnicii pare mai puternic decit in tur. Principalul cistig avansat de antrenori este fortificarea flancului sting al apararii, unde Pecnik a lasat o impresie buna, dar si a cresterii randamentului lui L. Munteanu, ce pare a se simti mult mai bine ca stoper stinga decit ca fundas lateral. In plus, sosirea lui Cristea, golgeter in amicale, da sperante ca eficacitatea iesenilor va fi imbunatatita.

La minusuri, regasim postul de mijlocas dreapta, unde se incearca tot felul de improvizatii, cu Cristea, Bernsjak sau Miclea, nici unul nefiind de meserie mijlocas de banda. Al doilea minus ramine faptul ca Poli pleaca la drum cu doar trei atacanti, Bilba, Palimaru si Cristea, lucru riscant daca tinem cont de intensitatea returului, unde accidentarile sau suspendarile vor pindi la tot pasul. Solutia gindita de Ionut Popa, crearea unui sistem de joc cu un singur virf impins, era singura posibilitate care mai atenueaza din durerile de cap create de penuria atacantilor.

In rest, exista destula concurenta. La portari nu s-a schimbat nimic, la fundasi se sta bine, (numeric cel putin!), atit pe flancuri, unde pot juca Homei, Pecnik, Toma si chiar reveni L. Munteanu cit si in centru, unde sint 5 variante, Onut, Ciobanu, L. Munteanu, Kalai si Ilie. Si la mijloc lucrurile stau OK in privinta concurentei, mai ales pe stinga si la nivelul inchizatorului, unde sint cite trei solutii (Paruolo, Miclea si Sfirlea) ori chiar patru: Milea, Straton, Ilie si Mijin. In centru, in fata inchizatorului, pe doua locuri sint variantele Naidin, Bersnjak si Tincu, dar se poate apela si la alt mijlocas dintre cei amintiti, flancul drept raminind, asa cum am spus, fara jucator "calificat".

5. Finante

In ciuda repetatelor declaratii optimiste, stabilitatea financiara la Poli ramine o Fata Morgana, finantarea facindu-se, ca si pina acum, in salturi si cu greutate. De aceea, ultima promisiune, lichidarea datoriilor (cifrate, acum la peste un milion de euro) in doua saptamini, pare a fi iarasi doar un vis frumos. Faptul ca este an electoral poate insa sa aduca imbunatatiri spectaculoase la acest capitol, primarul Nichita fiind aproape obligat sa asigure echipei confortul financiar necesar unei lupte egale cu ceilalti adversari.

6. Concluzii

Daca la radiografia de vara, cind aparusera elucubratiile privind cupele europene, afirmam ca singurul obiectiv real al Politehnicii poate fi doar evitarea retrogradarii, de aceasta data verdictul privind posibilitatea indeplinirii obiectivului e foarte greu de dat.

Asta si datorita faptului ca parcursul Politehnicii depinde de o serie intreaga de factori. Interni (stabilitatea financiar–organizatorica, adaptarea jucatorilor nou-veniti, atmosfera din sinul echipei si din exteriorul ei, accidentarile, suspendarile, etc) dar si, foarte important, externi. Modul in care vor rula contracandidatele la retrogradare, arbitrajele, influentele la virf, sansa chiar sint factori care vor cintari enorm in stabilirea pozitiei pe care Poli va termina sezonul.

Tragind linie sub toti factorii amintiti si tragind cu ochiul si in curtea altora, la prima vedere se poate spune ca Poli are mai multe sanse sa tina sub ea patru formatii (cum se intimpla acum) decit ca ea sa fie una dintre retrogradate. Totul va depinde insa de cumpanirea cu maxima atentie a fiecarui pas facut atit pe gazon cit si in afara lui, detaliile fiind foarte importante daca tinem cont si de faptul ca numarul de puncte ce separa echipele din subsol este foarte mic.

Comentarii