Punct si de la capat

duminică, 07 octombrie 2007, 23:15
4 MIN
 Punct si de la capat

 La cit de mult a suferit in citeva puncte organizarea Cupei Mondiale de popice de la Gostyn, nu-i de mirare ca iesenilor de la CFR Olimpia ACB le-a trebuit o zi sa afle ca aventura lor in Polonia s-a incheiat de fapt cu o clasare pe locul cinci.

Cita vreme dupa finalizarea turului preliminar si anuntarea rezultatelor iesenii au tras concluzia ca sint pe locul sase, la un punct distanta de austriecii din St. Polten, surpriza a venit cu mult mai tirziu, dupa ce oficialii au verificat inregistrarile aparatelor. Asa s-a ajuns ca punctajul lui Antimirescu sa creasca de la 538 la 540, fapt care a determinat rocada in clasament intre romani si austrieci. "Imi pare rau doar ca n-am fost acolo, sub linia turneului final,", spunea imediat dupa ultima lansare presedintele CS CFR, Radu Pipa. Iar ruga presedintelui pare sa fi fost ascultata de undeva de sus, pentru un rezultat care inseamna o mare performanta pentru o echipa debutanta in cea mai importanta competitie europeana intercluburi.

In conditiile in care Florin Opinca, Ionut Cercel si Gyula Veres au facut rezultate foarte bune, Costica Ciurdea s-a situat doar in media partiturilor pe care le-a reusit in ultimele luni, Marius Manea a punctat undeva sub potential iar Remus Antimirescu a fost foarte departe de asteptari, CFR Olimpia ACB a demonstrat un lucru important, acela ca are potential sa faca mult mai mult. Poate si de aceea ar trebui sa le para rau iesenilor ca n-au intrat in careul de asi, un turneul final puternic al Cupei Mondiale, unde nimic nu conta, nici macar eventualele infringeri la scor. Si asta pentru ca majoritatea popicarilor ieseni aveau sansa sa simta competitia la cel mai inalt nivel, sa acumuleze experienta in doua meciuri cit in foarte multi ani de competitie interna si, nu in ultimul rind, sa simta pe pielea lor ce inseamna o festivitate de premiere la care participa crema popicelor din Europa.

Una peste alta, cu invatamintele care se pot trage, CFR Olimpia ACB trebuie sa fie mindra de ce a realizat pina acum si sa continue sa tina strocul ridicat. Nu de alta, dar in afara acestui loc important obtinut la Gostyn, iesenii si-au cistigat dreptul de a continua in Champions League aventura acestui sezon in cupele europene.

Daca antrenorul Ilie Baias va reusi sa-si faca programul complet de pregatire, daca accidentarile nu vor mai da batai de cap si totul se va derula ca la carte, CFR Olimpia ACB are ocazia sa faca si mai multa istorie intr-o competitie care aduna la start 16 echipe (din Cupa Mondiala, Cupa Europei si Cupa NBC), ruleaza in sistem tur-retur eliminatoriu in primele faze (care incep din aceasta toamna) si se incheie cu un turneu final de patru programat in Ungaria, in primavara anului viitor.

Performanta record

*** Locul cinci obtinut de ieseni la Gostyn reprezinta cea mai buna performanta reusita de o echipa campioana din Romania in ultimii sapte ani. Precedenta performanta ii apartinea echipei Inter Petrila, formatie la care a evoluat atunci, sub forma de imprumut, si ieseanul Ciurdea.

*** Dupa primele doua zile de concurs, cele din turul preliminar, doar primele trei clasate au reusit sa  acumulaze un punctaj mediu de peste 600 de popice doborite. De pe pozitia a cincea iesenii au avut o medie de 588 pd, adica exact rezultatul scos de Ciurdea. La polul opus s-a situat formatia suedeza Bataljon Skultuna, care a reusit o medie de doar 500 de puncte.

*** Cel mai slaba prestatie pe o pista ii apartine unui suedez, cu doar 77 popice doborite din 30 de bile aruncate.

*** Tot un suedez a detinut si recordul de virsta al competitiei cu cei 63 de ani ai sai.

*** "Recordurile" suedeze au continuat cu numarul de bile care nu si-au atins tinta, "goale", in total 47. In extrema cealalta s-au situat ungurii si francezii cu cite trei "goale" in vreme ce iesenii au avut sapte asemenea aruncari.

*** In semifinalele competitiei, KK Zadar (Croatia) a trecut de ZP Sport Podbrezova (Slovacia) cu 3624 – 3574 (7-1 la individual). Cel mai bun realizator a fost croatul Branislav Bogdanovic care a batut recordul acestei Cupei Mondiale cu 659 popice doborite. Precedentul rezultat ii apartinea tot lui, 629 pd in turul preliminar. In cealalta semifinala SKV Rot-weib Zerbst (Germania) a invins pe Zalaegerszegi (Ungaria) cu 3655 – 3650 (6-2 la individual).

*** Cel mai bun popicar roman care n-a reprezentat Romania la Gostyn a fost Claudiu Boanta (Zalaegerszegi), care a reusit 629 pd in semifinala cu nemtii.

*** Fost jucator iesean cu multi ani in urma, Vasia Donos a acumulat 591 puncte in turul preliminar insa echipa la care joaca, campioana Frantei Racing Klub Strasbourg, n-a obtinut calificarea in Liga Campionilor, clasindu-se pe locul noua, exact sub linie.

*** Pe podiumul competitiei a urcat surprinzator echipa slovaca ZP Sport, care a cistigat finala mica cu Zalaegerszegi cu 3610 – 3601 (5-3 la individual). Finala disputata simbata a revenit echipei germane, care a invins in ultimul act detinatoarea Champions League, KK Zadar, cu 3662 – 3610 (7-1 la individual).

*** Recordmanul Bogdanovic s-a "consumat" in semifinale astfel ca in finala n-a reusit sa doboare decit 572 popice.

*** Finalele feminine ale Cupei Mondiale s-au desfasurat tot la Gostyn. Cistigatoare a fost echipa slovena Miroteks Celje, care a dispus in finala de Victoria Bamberg (Germania) cu 3498 – 3423 (6-2). La formatia germana evolueaza pentru al doilea sezon consecutiv romanca Ioana Vaidahazan, popicara de 22 de ani originara din Gherla.

Deplasarea la aceasta competitie a reporterului "Ziarul de Iasi" a fost facuta cu sprijinul Clean Total, Magvacom, West Star, Iassyfarm, Intercons si Euro Brand.

Comentarii