"In citiva ani, Poli poate promova!"

vineri, 17 ianuarie 2003, 00:00
4 MIN
 "In citiva ani, Poli poate promova!"

Bacaul il are pe Sechelariu. Timisoara pe Armas. Constanta pe Bosinceanu. Nume grele ale PSD, in spatele unor echipe de fotbal de prima liga. Anul trecut, Poli Iasi a intrat in gratiile lui Ion Solcanu. Un om fara banii celor amintiti, insa avind o influenta imensa. De ce s-a hotarit sa faca acest pas, ce-l leaga de fotbal si cind ne putem astepta ca Poli sa revina in prima liga, aflati in continuare.
– Multa lume considera ca situatia financiara actuala a lui Poli, una din cele mai bune din istorie, se datoreaza interventiilor dumneavoastra.
– In sport, si mai ales in fotbal, performanta nu poate sa fie realizata
fara un suport financiar solid. Dorinta iesenilor de a avea o echipa reprezentativa in fotbalul romanesc nu poate fi concretizata fara un suport financiar. Atunci, am fost nevoit sa apelez la oamenii de afaceri, indiferent de nationalitate si structura, pentru a ajuta fotbalul iesean, solidaritatea acestora in sponsorizarea echipei fiind de-a dreptul impresionanta.
– Poli a trecut prin multe momente de criza dupa ’89. De ce ati facut acest pas asa tirziu?
– Im anii trecuti, fie in presa ieseana, fie la coltul strazii, se vorbea de anumite beneficii pe care le aveau cei care diriguiau fotbalul iesean, de pe urma acestuia. In momentul in care conducerea a fost preluata de domnul Nichita treburile au fost puse in alti termeni, la suprafata, transparent, fara sa lase loc la suspiciuni in legatura cu diverse malversatii sau beneficii particulare. Intr-un asemenea moment am intrat si eu sa dau sprijin, pentru ca nu as mai fi fost expus unor suspiciuni. Si cred ca e explicabil faptul, stiut fiind ca in acest domeniu al sportului exista suspiciuni de bani negri. Or eu, ca om politic, a trebuit sa-mi protejez imaginea si de aceea nu am intervenit in momentele anterioare anului 2002.
– Pe vremea cind Ion Iliescu era prim-secretar la Iasi, Poli a evoluat numai in divizia A, presedintele fiind atunci perceput ca un mare iubitor al echipei. Se mai intereseaza seful statului de Poli?
– In mod sigur, nu-i sint indiferente aspectele din fotbalul iesean. El
spunea cu nostalgie, ca Iasul nu reuseste sa catalizeze energiile si talentele pe care le are spre o echipa reprezentativa, asa cum era in trecut.
– Ati avut probleme privind implicarea in fotbal?
– Eram la Sinaia anul trecut, cind a aparut un articol in presa centrala legat de sprijinul pe care l-am acordat lui Poli. Premierul a avut pe masa materialele si, foiletindu-le, mi-a atras atentia cu privire la limitele implicarii unui om politic intr-o asemenea activitate. – Ati fost tachinat vreodata in legatura cu neputinta Iasului fotbalistic?
– Am fost oprit in primul rind de oamenii Iasului, de regula de oameni cu o pregatire medie, care si-au exprimat nemultumirile. Ei cred ca omul politic trebuie sa se implice in absolut toate. Si au dreptate sa solicite politicianului sprijinul in bunul mers al fotbalului. In momentul in care observi ca un segment important al societatii doreste ceva, trebuie sa identifici solutii care sa ii satisfaca dorinta.
– Cind credeti ca va reajunge Poli in divizia A?
– Daca la Iasi va exista intre factorii de decizie ai administratiei publice locale si factorii politici o intelegere pe acest domeniu, in mod sigur in urmatorii 3-4 ani, fotbalul iesean ar putea atinge revirimentul dorit. El nu vine de la sine. Trebuie sa ai oamenii in stare sa se daruiasca pentru aceasta echipa, pentru ideea de fotbal iesean. Apoi, fondurile si toate celelalte pot fi capacitate pentru ca, in ultima instanta, fotbalul in lumea de azi constituie o afacere.
Dupa parerea mea, acum echipa trebuie sa se consolideze si sa stea in primele 5 locuri ale diviziei B citeva sezoane, promovarea urmind a se realiza atunci cind se va conta sigur pe un buget de 1,5-2 milioane $, fara de care nu poti rezista in divizia A.
Politica a spart gasca
– De cind va place fotbalul?
– Ca oricarui om, inca din copilarie. Care este copilul care n-a jucat fotbal? Probabil ca numai cei care sufera de un handicap fizic pronuntat! Pasiunea a continuat si in studentie si cind am devenit cadru didactic, cel putin o data pe saptamina, jucam fie la sala, fie pe teren, la nivelul Facultatii noastre, de Istorie-Filosofie, existind o traditie de zeci de ani. Am avut colegi care au facut fotbal de performanta, profesorul Agrigoroaiei si regretatul Mihai Timofte si pe o asemenea structura s-au grevat hobby-urile celorlalti colegi. Din pacate, dupa Revolutie s-a "spart gasca", pentru ca, asa cum s-a intimplat in toata societatea romaneasca, unii au devenit monarhisti, altii liberali si era mai dificil sa te intelegi.
(Ovidiu MINEA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii