Razboi de frontiera

Subtitlu

luni, 28 iunie 2010, 23:18
4 MIN
 Razboi de frontiera

Daca editia trecuta a Cupei Mondiale a fost una dominata clar de echipele batrinului continent, in cea actuala Europa este in suferinta. Comportarea modesta a unor formatii de top ca Franta, Italia sau Anglia au facut ca, in optimi, sa ajunga doar sase formatii europene, toate intilnindu-se intre ele, astfel incit in faza urmatoare, sferturile de finala, vor ajunge trei echipe europene din opt locuri. Si asta nu este totul: Germania, care a invins Anglia, va da piept cu marea favorita, Argentina, iar invingatoarea primului meci de ieri se va confrunta cu Brazilia. Sanse mai mari de acces in semifinale au cele doua echipe iberice, mai exact invingatoarea dintre ele, si iata de ce meciul din aceasta seara de pe stadionul "Green Point" din Cape Town, are o insemnatate covirsitoare pentru blazonul fotbalului european la aceasta editie a Cupei Mondiale.

Spania este considerata ca o mare favorita a competitiei, chiar daca a inceput turneul cu stingul, o neasteptata infringere in fata Elvetiei. Insa elevii lui Vicente Del Bosque au invins Honduras cu 2-0 si Chile cu 2-1. Portugalia a inceput temator (0-0 cu Coasta de Fildes), a zdrobit cu 7-0 pe "soldateii" din Coreea de Nord, asigurindu-si calificarea la golaveraj, pentru a da la pace in ultimul meci cu Brazilia (0-0). Lusitanii au doua prezente in semifinalele Cupei Mondiale: in 1966, cu echipa lui Eusebio pregatita de Otto Gloria, cind au cucerit medaliile de bronz si in 2006, cind au pierdut finala mica in fata Germaniei (2-3). Pentru Spania, cel mai mare succes a fost locul IV in 1950, un palmares deceptionant vizavi de valoarea apreciata a fotbalului din cea mai mare parte a Peninsulei Iberice. Spania si Portugalia nu s-au intilnit niciodata la un turneu final al Cupei Mondiale, insa au doua antecedente europene: in 1984, la Europeanul din Franta (scor, 1-1, goluri marcate de Santillana, respectiv, Souza) si in 2004, in Portugalia, cind lusitanii si-au scos vecinii din grupa cu un singur gol marcat de Nuno Gomes.

In privinta loturilor, echipa Spaniei se arata a fi cea mai disciplinata din intreg turneul: in trei jocuri disputate nu a primit nici un cartonas. Insa in efectivul lui Vicente Del Bosque sint citeva probleme de sanatate: mijlocasul Xabi Alonso, atacantul Fernando Torres si fundasul Raul Albiol (in general, rezerva). Fata de spanioli, care au mers, cu mici schimbari, pe aceeasi formula de echipa, lusitanii au schimbat multi jucatori de la un meci la altul, din diverse motive. Selectionerul Carlos Queiroz nu a fost deloc multumiti de titularii din meciul cu Coasta de Fildes, apoi dupa festivalul din meciul cu coreenii, a menajat iar o serie de titulari in partida-teapa cu Brazilia. Acum nu este timp de experimente, iar Portugalia trebuie sa alinieze cea mai buna echipa in meciul cu vecinii, neavind indisponibilitati in lot.

Celalalt meci programat astazi in optimile de finala, Paraguay – Japonia, este o premiera. Japonezii joaca regulat la Cupa Mondiala din 1998 si au iesit o singura data, pina acum, din grupe in editia 2002, disputata pe teren propriu. Atunci, au fost invinsi de Turcia in optimi. Paraguay este una dintre cele mai solide echipe din America de Sud, dar n-a depasit niciodata faza optimilor, in care mai jucat de trei ori pina acum. Daca in 1986, au fost invinsi net de Anglia (0-3), paraguayenii au creat mari emotii gazdelor franceze din 1998: cu o aparare extraordinara condusa de legendarul portar Chilavert, sud-americanii au dus meciul in prelungiri, fiind invinsi greu printr-un gol de aur marcat de Laurent Blanc. Si in 2002 s-au aparat cu succes pina in ultimele minute in fata Germaniei, dar au primit gol pe final de la Neuville. Acum Paraguay pare a avea o mare sansa de a se califica in sferturi, dar totul mai depinde si de forma de sut a temutilor Honda si Endo, care au eliminat Danemarca. Sud-americanii au un trio ofensiv de temut: Roque Santa Cruz – Oscar Cardozo – Nelson Valdez, in schimb nu vor putea apela la inchizatorul Victor Caceres, suspendat.

In aceasta seara, vom avea tabloul complet al sferturilor de finala, care se vor disputa vineri si simbata. Pina atunci, Cupa Mondiala ia doua zile de pauza.

  

  

Meciurile zilei

Paraguay – Japonia

"Loftus Versveld", Pretoria, ora 17:00

Paraguay: 1. Villar – 4. Caniza, 5. J. Caceres, 14. da Silva, 3. Morel – 13. Vera, 16. Riveros, 8. E.. Barreto -9.  Santa Cruz, 7. Cardozo, 18. Valdez. Antrenor: Gerardo Martino.

Japonia: 21. Kawashima – 3. Komano, 22. Nakazawa, 4. Tanaka, 5. Nagatomo – 17. Hasebe – 8. Matsui, 2. Abe, 7. Endo, 16. Okubo  – 18. Honda. Antrenor: Takeshi Okada.

Arbitru: Frank de Bleeckere (Belgia)

Spania – Portugalia

"Green Point", Cape Town, ora 21:30

Spania: 1. Casillas – 15. Ramos, 3. Piqué, 5. Puyol, 11. Capdevila – 16. Busquets – 6. Iniesta, 8. Xavi, 21. Silva, 10. Fabregas – 7. Villa. Antrenor: Vicente Del Bosque.

Portugalia: 1. Eduardo – 13. Miguel, 6. Carvalho, 2. Alves, 23. Coentrao – 19. Tiago, 8. Mendes, 16. Meireles, 11. Simao – 7. Cr. Ronaldo, 9. Liedson. Antrenor: Carlos Queiroz

Arbitru: Hector Baldassi (Argentina)      

Comentarii