Razboiul Manecii

Subtitlu

duminică, 10 iunie 2012, 21:26
3 MIN
 Razboiul Manecii

Grupa D, Franta – Anglia, la Donetk, ora 19:00, transmis de DolceSport1

Astazi intra in paine ultimele patru echipe participante la  competitia europeana a fotbalului, cele din grupa D si, ca si in aseara, se porneste cu derbiul grupei, Franta – Anglia. Sunt doua echipe care, indiferent de forma de moment sau starea lotului, fac parte dintre favoritele oricarei competitii la care participa. La ora turneului, exista doua puncte comune intre formatiile pregatite de Laurent Blanc si Roy Hodgson. Ambele au aratat o forma excelenta in preliminarii, dar, in acelasi timp, si Franta si Anglia s-au confruntat cu probleme de lot deosebite. In ultimele cinci meciuri amicale, Franta a castigat de patru ori si a realizat o remiza contra Belgiei, printre cele patru victorii numarandu-se si una pe terenul Germaniei. Anglia a castigat si ea patru dintre ultimele cinci meciuri (toate cu 1-0), dar a cedat pe Wembley in fata Olandei cu 2-3. In privinta Frantei, Laurent Blanc i-a pierdut in perioada de pregatire pe M’Vila (favoritul sau), Kaboul, Rémy si Lassana Diara, iar englezii au suferit patru accidentari chiar inaintea turneului (Ruddy, Barry, Cahill si – cea mai importanta – Frank Lampard, ca sa nu mai spunem ca vedeta numarul 1, Wayne Rooney este suspendat pentru primele doua jocuri ale turneului final. Sa mai amintim ca doi jucatori francezi accidentati la antrenamente, Alou Diarra si Benzema, au fost recuperati si sunt disponibili pentru meciul de la Donetk.

In privinta palmaresului, acesta este nef favorabil Angliei (16-4-8). La competitiile europene Franta si Anglia s-au intalnit de doua ori, odata au remizat (0-0 in Suedia, in grupa in 1992, cand ambele au fost eliminate din grupa) si odata francezii au castigat in extremis. A fost in editia 2004, cand Anglia a condus pana aproape de final prin golul lui Lampard, dupa care Beckham a ratat un penalty, iar in ultimele minute, Zidane a inscris de doua ori, intorcand rezultatul. La Cupa Mondiala, Anglia a castigat in 1966, la Londra, cu 2-0 si in 1982, la Bilbao cu 3-1.

  

Franta: 1. Lloris – 2. Debuchy, 4. Rami, 5. Mexès, 3. Evra – 18. A. Diarra – 6. Cabaye – 11. Nasri,  7. Ribéry, 15. Malouda – 10. Benzema. Selectioner: Laurent Blanc.

Anglia: 1. Hart – 2. Johnson, 6. Terry, 15. Lescott, 3. Cole – 17. Parker, 4. Gerrard – 7. Walcott, 11. Young, 16. Milner – 22. Welbeck. Selectioner: Roy Hodgson.

Arbitru: Nicola Rizzoli (Italia).

Grupa D, Ucraina – Suedia, la Kiev, ora 21:45, in direct la TVR 1

Dupa cum se stie, Ucraina a avut mai putina bafta la sorti decat cealalta gazda, nimerind in grupa cu doua mari favorite. Elevii lui Oleh Blohin spera, astazi, pe imensul stadion din Kiev sa obtina victoria cea mai asteptata aprioric, dar nici cu Suedia nu va fi simplu, fiindca nordicii au in randul lor un jucator de talia lui Zlatan  Ibrahimovic, alaturi de niste colegi scandinavi seriosi si disciplinati. Palmaresul intalnirilor directe este sarac si echilibrat: o prima victorie a esticilor, in 2008 cu 1-0 (gol Nazarenko), un egal anul trecut intr-un turneu de pregatire desfasurat in Cipru (1-1, goluri marcate de Devic si Elmander, decizia fiind luata in favoarea Ucrainei, la lovituri de departajare) si, in august 2011, un succes suedez in deplasare, cu 1-0, printr-un gol marcat de Hysen. In ultimele partide, solida trupa nordica a castigat de cinci ori (2-0 cu Bahrain, 5-0 cu Qatar, 3-1 cu Croatia, 3-2 cu Islanda si 2-1 de Serbia), in timp ce Ucraina a realizat patru infrangeri succesive, ultima cu 0-4 in fata Cehiei. Jucatori importanti care n-au putut participa la Euro 2004 sunt portarul Sovkovski, fundasii Cihrinski si Dikan (Ucraina) si Johan Elmader (Suedia).

Ucraina: 12. Piatov – 9. Gusev, 3. Haceridi, 17. Mihalik, 2. Selin – 4. Timosciuk, 18. Nazarenko – 19. Konoplianka, 11.Iarmolenko, 10. Voronin – 22.Devic. Selectioner: Oleh Blohin.

Suedia: 1. Isaksson – 2. Lustig, 3. Mellberg, 4. Granqvist, 5. M. Olsson – 8. A. Svensson, 9. Källström – 7. S. Larsson, 6. Elm, 10. Ibrahimovic – 20. Toivonen. Selectioner: Erik Hamren.

Arbitru: Cüneyt Çakir (Turcia).

Comentarii