Rendez-vous cu piaza rea

Subtitlu

luni, 06 decembrie 2010, 23:08
3 MIN
 Rendez-vous cu piaza rea

Campionatul European de handbal feminin, din Danemarca si Norvegia, la care participa si nationala Romaniei, va debuta astazi, reprezentativa "tricolora" intilnind Spania, de la ora 19:15, intr-un meci care se va disputa la Aalborg, locul de desfasurare al grupei A, in care, alaturi de cele doua echipe, mai fac parte echipele Danemarcei si Serbiei. O grupa foarte grea, cu Danemarca in calitate de gazda, Spania, formatia care a barat drumul tricolorelor spre podium atit la precedenta editie din 2008 si 2009, plus imprevizibila echipa a Serbiei. Pentru a trece in faza grupelor principale, fetele antrenate de Radu Voina si Luminita Dinu, trebuie sa se claseze minimum pe locul III in grupa, deci, practic, sa depaseasca un singur adversar. Aceasta situatie minima nu este suficienta pentru pretentiile echipei Romaniei, care, in grupa principala, se va intilni cu calificatele din grupa B, din care face parte Rusia, Croatia, Muntenegru si Islanda, iar rezultatele obtinute in prima faza conteaza, intrucit echipele foste colege de grupa nu se vor mai intilni. Asadar, ideal ar fi ca Romania sa nu piarda puncte in prima faza, pentru a avea sanse mai mari de a ocupa unul dintre primele doua locuri ale grupei principale, care conduc spre podium.

Cu doi ani in urma, in Macedonia, tricolorele au cistigat grupa din prima faza fara infringere, invingind Ungaria, Franta si Danemarca. A venit primul meci din grupa principala si Spania, care n-a cistigat pina atunci vreun meci in fata Romaniei, a administrat o corectie crunta romancelor, cistigind cu 26-18! Victoria in fata Ucrainei n-a fost suficienta, fiindca Norvegia a invins in ultimul meci Romania cu 37-31. Singurele echipe care au cistigat in fata Romaniei, Norvegia si Spania, au jucat finala, nordicele impunindu-se cu 34-21! Tot spaniolele ne-au incurcat si la Mondialul de anul trecut din China, cind ne-a batut in grupa principala cu 26-25. Atunci, tricolorele s-au clasat pe locul VIII, in timp ce Spania a fost a patra.

Editia din Danemarca si Norvegia este a noua in istoria Europenelor, cele doua tari nordice cucerind cea mai mare parte din titlurile precedente. Norvegia a cistigat de patru ori (inclusiv ultimele trei editii), iar Danemarca de trei ori, singura intrusa fiind Ungaria, invingatoare in 2000 in turneul desfasurat in Romania. Editia aceea a fost singura in care Romania a acces in semifinale, clasindu-se a patra. Aceasta inseamna ca tricolorele, vicecampioane mondiale in 2002, n-a urcat niciodata pe podiumul european. Avind in vedere evolutiile bune realizate in partidele de pregatire, nationala Romaniei poate, cu un dram de sansa, sa faca safteaua la aceasta editie, un loc pe podium asigurind calificarea directa la Mondialele din 2011, din Brazilia.

In prima faza, dupa meciul cu Spania, Romania va intilni Danemarca (joi, la ora 21:45) si Serbia (simbata, ora 19:45). Toate meciurile echipei Romaniei vor fi transmise pe TVR 2. Cei care vor sa vada mai mult handbal din editia nordica a Europenelor, trebuie sa-si caute un televizor arondat retelei Dolce. (Nic. G)

Lotul Romaniei: Paula Ungureanu, Talida Tolnai, Mihaela Smedescu (portari) – Cristina Varzaru, Magdalena Paraschiv, Roxana Han, Valentina Ardean (extreme), Ionela Stanca, Oana Manea, Florina Birsan (pivoti), Melinda Geiger, Oana Soit, Ada Moldovan, Cristina Neagu, Aurelia Bradeanu, Adina Fiera, Mihaela Tivadar (interi si centri).

 

Programul de astazi

Grupa A (Aalborg):  Romania – Spania (19:15, TVR 2), Danemarca – Serbia (21:45)

Grupa B (Aarhus): Muntenegru – Rusia (19:15), Croatia – Islanda (21:45)

Grupa C (Larvik): Germania – Suedia (18:45), Ucraina – Olanda (20:45)

Grupa D (Lillehåmmer): Ungaria – Slovenia (19:15), Norvegia – Franta (21:15)

Comentarii