Robben, intre doua iubiri

Subtitlu

marți, 12 iunie 2012, 21:40
3 MIN
 Robben, intre doua iubiri

 

Grupa B, Lvov, Danemarca – Portugalia, ora 19:00, in direct pe Dolce Sport

Danemarca: 1. Andersen – 6. Jacobsen, 3. Kjær, 4. Agger, 5. S. Poulsen – 7. Kvist, 21. Zimling – 10. Rommedahl, 8. Eriksen, 9. Krohn-Dahli – 12. Bendtner. Antrenor: Morten Olsen.

Portugalia: 12. Rui Patricio – 21. Pereira, 3. Pepe, 2. Br. Alves, 5. Coentrao – 16. Meireles, 4. Veloso, 8. Moutinho – 17. Nani, 23. Postiga, 7.Cr. Ronaldo. Antrenor: Paulo Bento.

Arbitru: Craig Thomson (Scotia).

Portugalia era considerata una dintre favoritele grupei B a Euro 2012, in care "Cenusareasa" era Danemarca. Dupa prima etapa trupa daneza conduce in clasamentul grupei, datorita victoriei in fata Danemarcei, iar Portugalia este inca in cautarea punctelor, dupa ce jocul surprinzator de bihlit pentru o echipa latina a privat-o de un succes cu Germania. De aceea, pentru Cristiano Ronaldo si colegii sai, este obligatoriu a rapune orgoliul nordicilor pentru a mai spera la calificare. Lusitanii au un palmares favorabil in intalnirile cu danezii (7-2-3), iar la turneele finale au o singura intalnire directa: Euro 2006, grupa D, scor 1-1. Ricardo Sa Pinto a inscris primul, pentru Portugalia, a egalat Brian Laudrup in repriza secunda. Interesant este faptul ca Danemarca si Portugalia au fost colege de grupa atat in preliminariile Euro  2012, cat si in cele ale Cupei Mondiale 2010. In ambele ipostaze, Danemarca s-a clasat inaintea Portugaliei, dar in calificarile actualei editii europene, Portugalia a fost mai buna in intalnirile directe: 3-1, 1-2. In grupa pentru Mondiale, danezii au castigat la Porto cu 3-2, iar la Copenhaga a fost 1-1.

Grupa B: Harkov, Olanda – Germania, ora 21:45, transmis de TVR 1

Olanda: 1. Stekelenburg – 2. van der Wiel, 3. Heitinga, 4. Mathijsen, 15. Willems – 6. van Bommel, 8. de Jong – 11. Robben, 10. Sneijder, 20. Afellay – 16. van Persie. Antrenor: Bert van Marwijk.

Germania: 1. Neuer – 20. Boateng, 5. Hummels, 14. Badstüber, 16. Lahm – 6. Khedira, 18. Kroos – 13. Müller, 8. Özil, 10. Podolski – 23. Gomez. Antrenor: Joachim Löw.

Arbitru: Jonas Eriksson (Suedia).

La Harkov se disputa poate cel mai interesant duel din toate intalnirile Euro 2012. O confruntare numita inca de la prima mare inclestare "Batalia Rinului". Inclestare care a avut loc in finala Cupei Mondiale din 1974, disputata la München si incheiata cu scorul de 2-1 in favoarea lui… Beckenbauer asupra lui Cruyff. De atunci, cei de-o parte si de alta a Rinului s-au intalnit in patru turnee europene si in trei mondiale. Culmea este ca, la Euro, avantajul apartine olandezilor (4-2-1-1), iar la Cupa Mondiala, nemtilor (3-2-1-0). Singura victorie germana la un turneu european s-a intamplat in 1980, cand panzerele au castigat cu 3-2, dupa ce au condus cu 3-0, toate golurile germane fiind marcate de Klaus Alofs! Palmaresul general al intalnirilor directe este graitor: 38 de partide, cate 14 victorii de fiecare si zece remize. Si ca tabloul ciudateniilor sa fie complet, cele doua trupe nu s-au mai confruntat direct de la Euro 2004, nici macar in meciuri amicale. Atunci, nemtii au dominat autoritar, dar in final, Ruud van Nistelrooy a anihilat avantajul german obtinut de Torsten Frings. Mai trebuie de adaugat ca meciul de astazi, in care cutitul este aproape de olandezi, este deschis oricarui rezultat?

Personajul principal al noii batalii renane este, astazi, Arjen Robben, pentru care nemtii si olandezii s-au aflat intr-un veritabil razboi dupa CM 2010. Atunci, Federatia Olandeza l-a selectionat pe Robben, desi accidentat si l-a folosit inca din primul meci. Cum Arjen a suferit alte probleme dupa Mondiale, clubul sau, Bayern München, a cerut despagubiri batavilor. Acum, Arjen Robben, aflat in dizgratia suporterilor de la Bayern, s-a aratat in lipsa de forma, la primul meci cu Danemarca. Daca se va trezi la Harkov, in fata lui Gomez, Kroos sau Müller,  "simpatia" propriilor fani de la München se va accentua.

Comentarii