Sa jucam noi sirba!

vineri, 27 martie 2009, 21:48
5 MIN
 Sa jucam noi sirba!

Echipa Romaniei se afla in fata celui mai dificil examen de la EURO 2008, chiar daca, de atunci tricolorii au mai intilnit si Franta. Dificultatea examenului consta atit in valoarea adversarului, echipa Serbiei, cit si in situatia din clasamentul grupei. Orice rezultat in afara victoriei scoate, practic, echipa Romaniei din lupta pentru calificare. Echipa Serbiei a sustinut in aceste preliminarii patru meciuri din care au cistigat trei (2-0 cu Feroe, 3-0 cu Lituania si 3-1 in Austria), pierzind doar un singur meci, logic, cu 1-2 pe "Stade de France". Romania a pornit preliminariile cu o piatra de moara (0-3 la Cluj cu Lituania), urmind o victorie chinuita in Feroe si un 2-2 cu Franta, pe teren propriu, dupa ce tricolorii au condus cu 2-0. Faptul ca Serbia are, la ora actuala, mai multe sanse de calificare decit Romania nu ar conta prea mult, insa exista si alte argumente care pledeaza in favoarea elevilor lui Radomir Antic. Ne doare s-o spunem, dar in acest moment echipa Serbiei este superioara valoric celei a Romaniei, majoritatea jucatorilor evoluind ca titulari in puternicele campionate ale Europei. Valoarea lui Dejan Stankovic de la Inter, Nemanja Vidic de la Manchester United, Dragutinovic de la Sevilla sau Kuzmanovic de la Fiorentina este unanim recunoscuta in Europa, in timp ce Romania traieste de multa vreme din sclipirile lui Mutu. Ca si cum aceasta constatare nu ar fi indeajuns, sirbii au aproape intreg lotul valid (cu exceptia atacantului Tosic) ceea ce ar putea face ca jucatori ca Lazovic, Ninkovic sau chiar Kuzmanovic sa stea pe banca de rezerve. In contrapartida, echipa Romaniei se confrunta cu indisponibilitati majore tocmai in aparare. Absenta lui Goian si Chivu din zona defensiva scade talia apararii tricolore, opusa unor jucatori foarte inalti ca Nikola Zigic sau chiar Vidic. Se pot folosi, aceleasi clisee care arata ca echipa Romaniei poate atenua sau chiar anihila aceste dezavantaje prin daruirea iesita din comun pentru culorile tarii, dar pina si la acest capitol avantajul este tot de partea sirbilor, renumiti si caliti in ultimele decenii in materie de patriotism. Poate singurul dezavantaj al vecinilor nostri sud-vestici este inconstanta proverbiala a echipelor iugoslave, insa este bine cunoscut faptul ca majoritatea rezultatelor lor de pomina au fost inregistrate in partide cu adversari modesti si nu in situatii de mobilizare la maxim. Poate ca Victor Piturca va reusi sa-l suprinda pe sexagenarul Radomir Antic, tehnician trecut prin toate ciururile si dirmoanele fotbalului mare, el trecind si pe la Real Madrid.

Principala problema a selectionerului Romaniei ramine, in continuare, defensiva si nu neaparat datorita absentelor lui Chivu, Goian sau chiar Ghionea. In conditiile in care si Tamas arata o forma lacustra, Piturca se gindeste in primul rind la fortificarea perechii de inchizatori, trimitindu-l in fata pe experimentatul Radoi, dar si la un joc de posesie care sa tina mingea departe de poarta lui Lobont. Ori blestemata de posesie a fost calciiul lui Ahile in amicalul din februarie cu Croatia.

In linia mediana, sanse mari de titularizare are craioveanul Florin Costea, fiindca Nicolita nu se afla in forma cea mai buna, iar titularizarea lui Max Nicu pare o aventura intr-un meci de asemenea nivel. La rindul ei, echipa Serbiei vine cu ginduri de victorie la Bucuresti, chiar daca un egal – fatal pentru noi – nu-i diminueaza prea mult sansele de calificare.

Cit despre traditie, a evoca stufosul palmares romano-iugoslav este inutil, din moment ce in vechile echipe ale slavilor de sud faceau parte fotbalisti croati si sloveni. Ne marginim sa spunem ca Romania intilneste Serbia actuala pentru prima data in istorie, iar cu varianta"micii Iugoslavii" (Sebia si Muntenegru) tricolorii s-au confruntat de doua ori, palmaresul fiind egal (0-1 in 1996 la Belgrad, 2-1 in 2000 la Bucuresti). De partea cui va suride norocul (ca este nevoie din belsug) vom afla in aceasta seara, cu incepere de la ora 20:45, urmarind partida de la Constanta, transmisa in direct de Antena 1.

Formatiile probabile

Romania: Lobont – Contra, Tamas, Stoica, Rat – Codrea, Radoi – Cocis, Mutu, Costea – Marica.
Serbia: Stojkovic – Ivanovic, Dragutinovic, Vidic, Obradovic – Krasic, Miljas, Stankovic, Jovanovic – Pantelic, Zigic.

Arbitri: Matteo Trefoloni – Alessandro Stagnoli, Renato Faverani (Italia)

 

"Cocosii" la Baltica

Astazi se mai disputa in grupa a VII-a o partida din preliminariile CM, Lituania – Franta. Favorita este, desigur, echipa oaspete, care nu-si poate permite sa mai piarda puncte pe traseu, dupa ce a fost invinsa in Austria si a facut egal in Romania. In cazul unui rezultat surpriza, balticii pot spera chiar la calificare, iar "cocosul galic" poate avea surprize neplacute. Partida de la Kaunas va incepe la ora 21:45 si va putea fi urmarita pe TVR 1. Miercuri, vor avea loc meciurile Austria – Romania (la Klagenfurt) si Franta – Lituania (la Paris).

Clasamentul grupei a VII-a

1. Serbia        4          3          0          1          9-3     9

2. Lituania      4          3          0          1          6-3     9

3. Franta        3          1          1          1          5-6     4

4. Austria       4          1          1          2          5-7     4

5. Romania    3          1          1          1          3-5     4

6. Feroe         4          0          1          3          1-5     1

 

Tineretul, cu Andorra

Astazi, porneste in cursa pentru calificare si  echipa de tineret a Romaniei, care  va intilni Andorra, de la ora 18:00, la Arad, intr-un meci transmis de TVR 2. Alaturi de cele doua echipe, din grupa I preliminara a CE 2011, mai fac parte Rusia, R. Moldova, Letonia si Feroe.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii