Scandal dupa cursa peste garduri

Subtitlu

luni, 29 august 2011, 22:29
3 MIN
 Scandal dupa cursa peste garduri

Ziua a treia a Campionatelor Mondiale de atletism, care se disputa in orasul coreean Daegu, a cuprins sase finale, dintre care una s-a soldat cu scandal. Este vorba de proba de 110 m garduri, in care se infruntau campionul olimpic, Dayron Robles (Cuba), campionul mondial, Liu Xiang (China) si cel mai bun performer in ultimii doi ani, americanul David Oliver. Chinezul a pornit foarte slab, cubanezul a profitat, dar Liu a revenit puternic si ar fi putut cistiga, daca nu ar fi fost jenat de Robles, dezechilibrindu-se si agatind ultimul gard. Cubanezul a cistigat finala cu 13,14 s, iar Liu a pierdut si argintul in fata lui Jason Richardson (SUA). Insa, la o ora dupa terminarea probei, s-a anuntat ca Robles a fost descalificat. Chinezii au introdus o contestatie care a fost admisa de organizatori, insa ei doresc nu numai atit, ci redisputarea finalei, fara Robles. La rindul lor si oficialii din Cuba au facut reclamatie, care a fost respinsa. Oricum, pina la noi ordine, campion mondial este Jason Richardson, un american lansat in acest an si care a impresionat si in fazele preliminarii. In aceste conditii, pe locul III a aterizat campionul european, britanicul Andrew Turner, clasat inaintea dezamagitorului Oliver.

Si daca Romania, cu cei opt sportivi ai sai, are sanse minuscule la medalii, o jumatate din medalia de aur de la aruncarea ciocanului, ne apartine sui generis. Este vorba de veteranul aruncator japonez Koji Murofushi (37 de ani), vicecampion mondial in 2001 si campion olimpic la Atena 2004, dupa descalificarea pentru dopaj a ungurului Adrian Annus, cistigator atunci. Koji, fiul unui alt mare ciocanar japonez, Shigenobu Murofushi si al unei foste campioane europene de junioare, timisoreanca Serafina Moritz, a trait la Daegu o a doua tinerete, cistigind titlul mondial, cu 81,24 m, performanta realizata in dublu exemplar. Japonezul nu era favorit,  ci ungurul Krisztian Pars (81,18 m) si slovenul Primoz Kozmus (campion mondial si olimpic) clasati in urma japonezului pe podium.

Ca si proba de 110 m garduri, mult asteptata "suta" feminina a fost afectata de vint din fata. Favorita, Carmelita Jeter (SUA) nu a avut o reactie ideala la start, permitind campioanei olimpice, Shelly-Ann Fraser-Pryce (Jamaica) sa conduca pina la jumatatea cursei. Dar Shelly (care a ispasit o suspendare de dopaj de sase luni) s-a taiat si a terminat a patra, fiind depasita de Jeter (10,90 s), celebra Veronica Brown (Jamaica) – 10,97 s si surprinzatoarea Kelly-Ann Baptiste (Trinidad) – 10,98 s.

Botswana umileste America la 400 m

Majoritatea atletelor cu pretentii au dezamagit in finala de 400 m, si surorile jamaicane Shericka Williams si Novlene Mills, si rusoaicele Kapacinskaia si Krivosapka si, mai ales, americancele ce rivneau "dubla 200-400 m", Allyson Felix si Sanya Richards-Ross. Ambele au avut un start defectuos si toate sase au tratat-o usor pe Amantle Montsho, desi performantele acesteia o recomandau la medalie. Cea care a reusit sa se apropie periculos de alergatoarea din Botswana  a fost Felix, dar africanca a rezistat atacului si, cu 49,56 s, a adus primul titlu pentru tara sa. Pe locul III, s-a clasat atleta din Rusia, Anastasia Kapacinskaia.

Atletele din Belarus au pus gind rau campioanei mondiale si olimpice, Valerie Adams, mai discreta in acest sezon la greutate. Insa la Mondiale, neo-zeelandeza a fost de nebatut. Constanta peste 20 m, Valerie a incheiat cu o performanta de superclasa, aruncind 21,24 m (cel mai bun rezultat din ultimii ani), urmata de Nadzeia Astapciuk (Belarus) si Jillian Williams (SUA).

Prajina cu surprize

Ziua s-a incheiat cu o proba masculina de prajina cu mult suspans. Sportivi cu pretentii, ca francezul Romain Mesnil sau rusul Dmitri Starodubtev (caruia i s-a rupt prajina in saritura!) au clacat. Sapte saritori au trecut peste 5,80 m, dar inaltimea de 5,85 a triat serios plutonul. La 5,90 m, a iesit si superfavoritul francez Renaud Lavillenie, pentru titlu batindu-se polonezul Pawel Wojciechowski (autor al unui rezultat de 5,91 m intr-un "street meeting") si Lazaro Robles (primul prajinist de clasa din istoria atletismului cubanez). Nici unul, nici altul, n-au trecut de 5,91 si Wojciechowski a cistigat titlul, la numar mai redus de incercari.

Astazi, la Daegu, se disputa cinci finale: prajina feminin (13:15), disc masculin (13:55 m), 800 m masculin (15:00), 3000 m obstacole, feminin (15:20) si 400 m, masculin (15:45) si se va incheia heptatlonul.

Comentarii