Spectatori din epoca de piatra

vineri, 10 decembrie 1999, 00:00
2 MIN
 Spectatori din epoca de piatra

Penicilina si-a compromis sansele de a juca in finala Cupei Romaniei si de a accede apoi in Cupa Cupelor dupa infringerea suferita miercuri dupa-amiaza, pe propriul teren, in fata Universitatii Bacau. Acest 1-3 nu mai lasa decit sase teoretice de calificare in finala jucatoarelor lui Nicu Roibescu si Aurelia Ichim, stiut fiind ca bacauancele nu au mai pierdut de foarte multa vreme un meci pe teren propriu. Probabil ca in acest moemnt lucrul cel mai important pentru voleibalistele de la Penicilina este sa se concetreze la ultimele doua meciuri de campionat care au ramas pina la sfirsitul anului, cu Universitatea Craiova acasa si cu Dinamo in deplasare, in care se pot obtine victorii ce le-ar aduce aproape de podiumul clasamentului.
Din pacate, miercuri, gustul amar al infringerii severe suferite de iesence a fost amplificat de comportamentul putin spus necivilizat al unei parti a spectatorilor. Desi se autoproclama sustinatori fereventi ai Penicilinei, acestia n-au asteptat decit primele greseli ale iesencelor pentru a incepe sa le apostrofeze pe acestea, ajungindu-se apoi pina la injurii grosolane si glume proaste la adresa celor care se chinuiau pe teren sa faca o figura onorabila, desi era evident ca nu prinsesera o zi prea buna. Totul a culminat la sfisitul meciului cu o noua "sarja" de injuraturi si stropseli ale citorva spectatori la Nicu Roibescu, antrenorul Penicilinei fiind acuzat ca… a trintit meciul. Dincolo de absurdul acestei supozitii, nu credem ca este acceptabil ca o mina spectatori, suparati, e drept, dupa o evolutie mai putin reusita, sa arunce cu noroi in cea mai valoroasa echipa a Iasului la ora actuala. Din pacate, nu este un caz singular, asemenea manifestari ce ne amintesc ca omul are stramosi in epoca de piatra intilnindu-le adeseori si la meciurile de baschet, handbal ori fotbal ale echipelor iesene, in cazurile cind acestea pierd.
Nu credem ca mergem prea departe sugerind cluburilor sa incerce a-si civiliza proprii suporteri, ferindu-i pe cei (multi) veniti sa admire un spectacol sportiv de mizeriile provocate de o mina de oameni prea "infierbintati" ca sa mai inteleaga ca in sport una dintre echipe trebuie sa si piarda. Iar, uneori, aceea poate fi chiar echipa noastra. La Penicilina lucrurile se pot rezolva mult mai simpu, la inceputu sezoului. Atunci se pot pune in vinzare, la preturi modice, un numar fix de abonamente egal cu numarul locurilor disponibile pe scaune in sala. Astfel, cei care sustin cu adevarat echipa isi pot asigura un loc la toate meciurile de acasa pina la sfirsitul sezonului, iar cei care vin la volei doar pentru a se da in stamba, profitind ca intrarea este libera, ar mai ramine pe acasa. In fond, in fata televizorului nu-i opreste nimeni sa se rasteasca cit vor… (Ion TEODOR)

Comentarii